National

Praful saharian se întoarce în România. Ce avertizează meteorologii

Publicat: 22 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Praful saharian se întoarce în România. Ce avertizează meteorologii

Un nou val de praf saharian va ajunge în România, de marți seara, vizate fiind regiunile vestice și sud-vestice. Ploile anunțate vor favoriza depunerea prafului.

Meteorologii avertizează cu privire la apariția unui nou transport de praf saharian deasupra României, începând cu această țară și va ține până la 22 mai.

Ploile vor ajuta la depunerea prafului

Meteorologii anunţă că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de marţi seară şi va putea fi observat în special peste regiunile vestice şi sud-vestice.

„În perioada 21 – 22 mai circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei.

În seara zilei de marți (21 mai) și în cursul nopții de marți spre miercuri (21/22 mai) această masă de aer va fi prezentă și deasupra României, în special peste regiunile vestice și sud-vestice, în timp ce miercuri (22 mai) va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul și sudul României.

Ca urmare a ploilor prognozate în țara noastra, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele menționate mai sus”, au precizat meteorologii.

Prognoza meteo 20 mai-17 iunie

Prognoză pentru o vară fierbinte: temperaturi mai mari decât cele normale în aproape toată ţara

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că vara va începe cu temperaturi mai mari decât cele normale în aproape toată ţara şi nu va ploua decât în unele regiuni în prima parte a lunii iunie.

Potrivit ANM, în săptămâna 20 – 27 mai, temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale în jumătatea de nord a teritoriului, în timp ce în rest regimul termic va fi uşor sub cel normal pentru această perioadă. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile vestice şi sud-vestice şi deficitare în rest.

În săptămâna 27 mai – 3 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de normele climatologice ale perioadei în cea mai mare parte a ţării, posibil uşor mai ridicate în vest, nord şi local în centru. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zonele de deal şi de munte.

În săptămâna 3 – 10 iunie, mediile valorile termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată ţara, dar mai ales în regiunile sudice şi estice.

În săptămâna 10 – 17 iunie, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste mediile climatologice ale perioadei la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sudice şi estice. Regimul pluviometric va fi uşor deficitar local în sudul şi estul teritoriului şi apropiat de cel specific pentru această perioadă în rest, au precizat meteorologii.

Adauga un comentariu