Prima pagină » Culinar » Prăjitură cu ness și cremă de vanilie – Rețetă rapidă, ușoară și delicioasă, ideală pentru orice ocazie

Prăjitură cu ness și cremă de vanilie – Rețetă rapidă, ușoară și delicioasă, ideală pentru orice ocazie

31 aug. 2025, 10:00,
Redacția BZI în Culinar

O prăjitură cu ness și cremă de vanilie este un desert rafinat care îmbină aroma intensă de cafea solubilă cu finețea cremei catifelate de vanilie.

Ușor de preparat acasă, dar cu un aspect spectaculos, este ideală pentru mese festive sau pentru momentele în care vrei să îți răsfeți familia cu ceva dulce deosebit.

Rețeta de prăjitură cu ness și cremă de vanilie

Pentru blatul acestei prăjituri vei avea nevoie de 6 ouă, de 6 linguri de zahăr, de 6 linguri de făină, de 2 linguri de cacao, de 1 linguriță de praf de copt și de un praf de sare. Pentru cremă vei avea nevoie de 1 litru de lapte, de 5 gălbenușuri, de 200 grame de zahăr, de 100 grame de făină și de o esență de vanilie sau de o păstaie de vanilie pentru o aromă mai intensă.

Separat, pentru spuma de ness, vei bate 200 grame de unt moale cu 3 linguri de ness dizolvate într-o lingură de apă caldă și 100 grame de zahăr pudră.

Începe prin a prepara separat blatul, prin mixarea ouălor cu zahărul până când se formează o cremă densă, apoi se încorporează făina amestecată cu cacao și praful de copt. Se coace într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 25 de minute sau până când trece testul scobitorii.

După ce se răcește, blatul se taie în două foi egale. Fierbe laptele împreună cu gălbenușurile amestecate cu zahăr și făină, până se îngroașă, apoi adaugă vanilia. Se lasă la răcit și se amestecă cu unt moale pentru un plus de finețe.

Prima foaie de blat se unge cu jumătate din crema de vanilie, apoi se așează a doua foaie și se acoperă cu restul cremei. Deasupra se întinde spuma de ness pregătită anterior, iar pentru decor poți presăra cacao sau se pot adăuga câteva boabe de cafea.

Altă rețetă delicioasă

Pentru această variantă vei avea nevoie de 6 ouă, de 180 grame de zahăr, de 1 linguriță de praf de copt, de 9 lingurițe de ulei, de 9 lingurițe de apă rece și de 100 grame de făină. Pentru cremă vei avea nevoie de 5 gălbenușuri, de 65 grame de amidon, de 150 grame de zahăr, de 200 grame de unt, de 500 ml de lapte și de zahăr vanilat. Spuma de ness se face cu 8 linguri de zahăr, 3 lingurițe de ness, 5 albușuri și cacao pentru decor.

Începe prin a bate ouăle spumă cu zahărul și sarea până când cresc în volum, apoi adaugă apa și uleiul și amestecă până la omogenizare. Adaugă și praful de copt și făina ușor, astfel încât să nu se lase din spumă și se pune la copt la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 25 de minute.

Amestecă ingredientele pentru crema de vanilie, apoi adaugă laptele și pune-le pe foc. Amestecă din când în când până când se îngroașă, apoi las-o la răcit complet. Pentru spumă, bate albușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr și sare, iar cealaltă jumătate de zahăr pune-o la caramelizat.

Când s-au spumat, adaugă încet siropul de zahăr și adaugă nessul, apoi mixează până la încorporare. Untul la temperatura camerei se spumează bine până se deschide la culoare, apoi adaugă crema de vanilie și mixează. Peste blat, se pune crema, spuma de ness și se dă la rece pentru câteva ore.

O prăjitură cu ness și cremă de vanilie este un desert rafinat și delicios, care îmbină perfect toate aromele.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2025
11 decembrie 2025