Titlurile zilei

Premieră la o maternitate din Iași! O mamă și-a pus viața în pericol după șase operații de cezariană. Ginecolog: „Principalul risc era acela de ruptură uterină”

Publicat: 05 aug. 2021
Clădirea Maternității
O tânără de 25 de ani, din județul Neamț, a suferit șase operații de cezariană

Caz unic la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, din Iași! O tânără din județul Neamț și-a pus viața în pericol după ce a ales să nască de șase ori prin cezariană. Medicii au avertizat-o că o nouă operație poate fi riscantă, însă aceasta nu i-a ascultat. Mama a născut un băiat sănătos, de aproape 4 kilograme, iar alți cinci o așteaptă acasă. Prima operație de cezariană a avut-o la vârsta de 15 ani

O tânără de 25 de ani se află la cea de-a șasea cezariană. Tânăra mamă este din județul Neamț și a ajuns la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, din Iași, pe data de 1 august 2021, iar, două zile mai târziu, a fost operată. Echipa operatorie, formată din specialiști, a practicat cea de-a șasea operație de cezariană prin care s-a născut un băiețel sănătos, de 3.940 de grame. Mama și copilul au o evoluție bună, potrivit doctorilor ieșeni. Pentru echipa operatorie, situația a fost o provocare, fiind primul caz în istoria maternității în care o pacientă a suferit un număr atât de mare de operații de cezariană.

„Într-adevăr, este o premieră! Din câte știu, doar la București a mai fost un caz asemănător. Pacienta în vârstă de 25 de ani se află la cea de-a șasea operație de cezariană. În prezent, aceasta este lehuză, dar starea ei de sănătate e bună. Copilul este și el bine, sănătos. Intervenția a avut loc marți seara, 3 august 2021. Tânăra mamă mai are cinci copii acasă, toți au fost născuți prin cezariană. Prima operație a avut-o la vârsta de 15 ani. Pacienta este din județul Neamț”, a declarat dr. Maricica Paveleanu, medic ginecolog la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, din Iași.

Riscurile la care a fost supusă tânăra la cea de-a șasea operație

Tânăra mamă și-a riscat viața încă de la cea de-a patra operație. Numărul maxim de operații de cezariană recomandat în literatura de specialitate este de trei. După acest număr, riscurile operatorii și post-operatorii cresc în mod considerabil. Medicii susțin că tânăra a refuzat cu desăvârșire nașterea naturală, chiar dacă aceștia i-au spus că o altă cezariană este foarte riscantă și îi poate pune viața în pericol.

„Medicii i-au recomandat să nască natural, însă aceasta nu a vrut și a insistat să nască prin cezariană. Celelalte cinci operații nu au fost efectuate la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie «Elena Doamna», din Iași. Principalul risc era acela de ruptură uterină”, a precizat medicul ginecolog Maricica Paveleanu.

Ruptura uterină este o complicație rară, dar gravă, care se produce de obicei în timpul travaliului, când gravida alege să nască natural, după o naștere anterioră prin cezariană. Complicația constă în ruperea uterului de-a lungul acelei cicatrici rămase de la operația de cezariană anterioară sau de la o altă intervenție chirurgicală uterină majoră.

O altă premieră la Maternitatea „Elena Doamna”

Amintim că, în luna martie 2021, la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, din Iași, o mamă a născut patru copii. O tânără de 37 de ani a devenit mamă a patru băieți sănătoși. A aflat la maternitate că este infectată cu coronavirus, dar surpriza cea mai mare a fost când a aflat că are patru copii, și nu trei, așa cum se aștepta.

Medicii ieșeni au declarat că este un caz medical rar, iar suceveanca poate fi considerată o „mamă-eroină”. Liliana, mămica de cvadrupleți, a născut pe 9 martie 2021 la Maternitatea „Elena Doamna”, din Iași. Deși știa că va trebui să nască mai devreme, nu s-a așteptat nicio clipă la veștile primite. Testul antigen rapid a arătat că este infectată cu coronavirus, rezultatul fiind confirmat și de testul PCR. Cu stres și emoții, ea a intrat în sala de operație la doar 34 de săptămâni de sarcină și, acolo, s-a petrecut minunea. Femeia de 37 de ani, din județul Suceava, a rămas surprinsă când a observat că a apărut și cel de-al patrulea băiețel.

Comentarii
  • Acesta nu este un caz despre vreo reușită a doctorilor ci despre un eșec.Dacă nu știți sa faceți o femeie sa înțeleagă ca ISi pune viața in pericol făcând așa ceva de ce naiba ati mai făcut facultate?!!Cand moare la a 7 a ce o sa mai publicați?!!!

  • Problema e alta. Cand or să înțeleagă femeile astea cu un anumit grad de analfabetism, ca nu e normal să aduci pe lume o grămadă de copii care, ulterior, vor deveni o povară sau inadaptați social. Aici ar trebui să intervină autoritatile, prin educație, popii de prin sate (că de aștia mai ascultă) și nu să le cânte în struna bietelor femei de prăsilă cu „așa ne-a dat Dumnezeu”….

  • Tipa este crescuta ca si femeie de Prasila,? daca da, atunci societatea trebuie sa o decoreze pentru ca, participa la cresterea NATALITATII.

  • Pentru „desteptul/deșteapta” de…concluzie, faptul ca explici cuiva ceva nu înseamnă ca și înțelege, sau ca accepta chiar de înțelege. Din variate motive.

  • Pentru Jana:de asta ai făcut facultate sa știi sa explici pe întelesul tuturor-chiar și a unirist cu retard mintal ca își risca viața făcând o asemenea tâmpenie.Ca și concluzie/rezultat:doctorii au fost exact pe măsura pacientei-intelectual vorbind.Asta face diferența între un profesionist și un ciorditor.Hai sa fim sănătoși,ca pe mâna așa doctori nu avem șanse sa fim bine!

  • Ce medici CRE.TINI !!! Cum sa lasi o femeie sa faca de 6 ( sase ) ori cezariana ???!!! Medicii aia ar trebui dati afara din branşă !!!

Adauga un comentariu