Titlurile zilei

Premieră la o maternitate din Iași! O mamă și-a pus viața în pericol după șase operații de cezariană. Ginecolog: „Principalul risc era acela de ruptură uterină”

Publicat: 05 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premieră la o maternitate din Iași O mamă și-a pus viața în pericol după șase operații de cezariană. Ginecolog Principalul risc era acela de ruptură uterină
O tânără de 25 de ani, din județul Neamț, a suferit șase operații de cezariană

Caz unic la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, din Iași! O tânără din județul Neamț și-a pus viața în pericol după ce a ales să nască de șase ori prin cezariană. Medicii au avertizat-o că o nouă operație poate fi riscantă, însă aceasta nu i-a ascultat. Mama a născut un băiat sănătos, de aproape 4 kilograme, iar alți cinci o așteaptă acasă. Prima operație de cezariană a avut-o la vârsta de 15 ani

O tânără de 25 de ani se află la cea de-a șasea cezariană. Tânăra mamă este din județul Neamț și a ajuns la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, din Iași, pe data de 1 august 2021, iar, două zile mai târziu, a fost operată. Echipa operatorie, formată din specialiști, a practicat cea de-a șasea operație de cezariană prin care s-a născut un băiețel sănătos, de 3.940 de grame. Mama și copilul au o evoluție bună, potrivit doctorilor ieșeni. Pentru echipa operatorie, situația a fost o provocare, fiind primul caz în istoria maternității în care o pacientă a suferit un număr atât de mare de operații de cezariană.

„Într-adevăr, este o premieră! Din câte știu, doar la București a mai fost un caz asemănător. Pacienta în vârstă de 25 de ani se află la cea de-a șasea operație de cezariană. În prezent, aceasta este lehuză, dar starea ei de sănătate e bună. Copilul este și el bine, sănătos. Intervenția a avut loc marți seara, 3 august 2021. Tânăra mamă mai are cinci copii acasă, toți au fost născuți prin cezariană. Prima operație a avut-o la vârsta de 15 ani. Pacienta este din județul Neamț”, a declarat dr. Maricica Paveleanu, medic ginecolog la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, din Iași.

Riscurile la care a fost supusă tânăra la cea de-a șasea operație

Tânăra mamă și-a riscat viața încă de la cea de-a patra operație. Numărul maxim de operații de cezariană recomandat în literatura de specialitate este de trei. După acest număr, riscurile operatorii și post-operatorii cresc în mod considerabil. Medicii susțin că tânăra a refuzat cu desăvârșire nașterea naturală, chiar dacă aceștia i-au spus că o altă cezariană este foarte riscantă și îi poate pune viața în pericol.

„Medicii i-au recomandat să nască natural, însă aceasta nu a vrut și a insistat să nască prin cezariană. Celelalte cinci operații nu au fost efectuate la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie «Elena Doamna», din Iași. Principalul risc era acela de ruptură uterină”, a precizat medicul ginecolog Maricica Paveleanu.

Ruptura uterină este o complicație rară, dar gravă, care se produce de obicei în timpul travaliului, când gravida alege să nască natural, după o naștere anterioră prin cezariană. Complicația constă în ruperea uterului de-a lungul acelei cicatrici rămase de la operația de cezariană anterioară sau de la o altă intervenție chirurgicală uterină majoră.

O altă premieră la Maternitatea „Elena Doamna”

Amintim că, în luna martie 2021, la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna”, din Iași, o mamă a născut patru copii. O tânără de 37 de ani a devenit mamă a patru băieți sănătoși. A aflat la maternitate că este infectată cu coronavirus, dar surpriza cea mai mare a fost când a aflat că are patru copii, și nu trei, așa cum se aștepta.

Medicii ieșeni au declarat că este un caz medical rar, iar suceveanca poate fi considerată o „mamă-eroină”. Liliana, mămica de cvadrupleți, a născut pe 9 martie 2021 la Maternitatea „Elena Doamna”, din Iași. Deși știa că va trebui să nască mai devreme, nu s-a așteptat nicio clipă la veștile primite. Testul antigen rapid a arătat că este infectată cu coronavirus, rezultatul fiind confirmat și de testul PCR. Cu stres și emoții, ea a intrat în sala de operație la doar 34 de săptămâni de sarcină și, acolo, s-a petrecut minunea. Femeia de 37 de ani, din județul Suceava, a rămas surprinsă când a observat că a apărut și cel de-al patrulea băiețel.

Adauga un comentariu