Eveniment-Social

Premieră la Teatrul Național din Iași. Actorii vor juca în comedia „Domnul Vulpe”- GALERIE FOTO

Publicat: 01 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premieră la Teatrul Național din Iași. Actorii vor juca în comedia Domnul Vulpe- GALERIE FOTO
Eveniment pe scena Sălii Mari a Teatrului Național Iași, pe 4 și 5 februarie 2022, de la ora 19:00 - premiera comediei "Domnul Vulpe", de Larry Gelbart, în regia lui Cristian Hadji-Culea. Textul lui Gelbart, cunoscut scenarist de televiziune, dramaturg, regizor și producător, creator al serialului ”MASH” și al filmului "Tootsie", este o adaptare a celebrei satire "Volpone", de Ben Jonson

La Sala Mare a Teatrului Național din Iași se va juca o nouă premieră, o piesă jucată pentru prima dată pe Broadway! Comedia „Domnul Vulpe”, de Larry Gelbart, în regia lui Cristian Hadji-Culea, se va juca pe 4 și 5 februarie 2022, de la ora 19:00

Premiera piesei „Domnul Vulpe”, de Larry Gelbart, jucată prima dată pe Broadway, este o comedie savuroasă montată pe scena Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași! Evenimentul va avea loc pe 4 și 5 februarie 2022, de la ora 19:00. Aceasta este în regia lui Cristian Hadji-Culea. Textul lui Gelbart, cunoscut scenarist de televiziune, dramaturg, regizor și producător, creator al serialului ”MASH” și al filmului ”Tootsie”, este o adaptare a celebrei satire ”Volpone”, de Ben Jonson. Acestui nou proiect i s-au alăturat Dragoș Buhagiar, unul dintre cei mai premiați scenografi din România, și set-designer-ul Iuliana Gherghescu. Ilustrația muzicală: Odry Bârcă.

Distribuția de la premiera piesei „Domnul Vulpe”, la Teatrul Național din Iași

Distribuția piesei este formată din actori ai Naționalului ieșean și din studenți ai Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte (UNAGE) „George Enescu” din Iași: Călin Chirilă, Horia Veriveș, Petronela Grigorescu, Ada Lupu, Doru Aftanasiu, Cosmin Maxim, Adi Carauleanu, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Andrei Sava, Robert Agape, Sebastian Pricop, Toma Rîșcă, Mihai Biholar, Teodor Babă, Iulian Lungu, Ștefan Pîslariu și Sebastian Ilașcu. Dacă în piesa lui Jonson acțiunea era plasată în Veneția secolului al XVII-lea, Larry Gelbart aduce personajele în anii 1880 în San Francisco, în timpul goanei după aur.

Larry Gelbart prezintă o lume în care unica valoare este banul

Deși aproape 400 de ani despart cele două texte, tarele societății nu par să se schimbe:

„O lume în care unica valoare e banul este o lume sărăcită de oricare alte bucurii legate de frumos, prietenie, iubire… E lumea în care șmecheria, turpitudinea sunt cele care modelează relațiile umane. E lumea pe care ne-o arată domnul Vulpe. O față a lumii în care și noi trăim”, arată Cristian Hadji-Culea, regizorul spectacolulului.

Comedia „Sly Fox”, titlu original al piesei lui Gelbart, a fost montată pentru prima dată pe Broadway – New York (Statele Unite ale Americii) în decembrie 1976. Spectacolul în regia lui Arthur Penn, cu George C. Scott în rolul principal, a avut 495 de reprezentații. După o întrerupere, a fost reluat pe 1 aprilie 2004, de același regizor, cu Richard Dreyfuss în rolul lui Sly. Următoarea reprezentație la TNI va avea loc pe 17 februarie. Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrală (tel. 0232/255.999) și de pe teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro sau myticket.ro. Astfel, această piesă, montată pentru prima dată pe Broadway și jucată acum, în premieră, pe scena Teatrului Național din Iași îmbogățește repertoriul instituției culturale.

Adauga un comentariu