Eveniment-Social

Cristian Hadji-Culea, director la Teatrul Național din Iași: „Când colegii noștri sunt alungați din casa lor pentru că s-au exprimat pentru libertate, rezerva noastră nu mai e posibilă!”

Publicat: 29 dec. 2020
Teatrul Național din Iași și managerul Cristian Hadji-Culea se alătură colegilor de la Teatrul Național
Cristian Hadji-Culea, director la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași, se alătură colegilor de la Teatrul Național "Janka Kupala", primul teatru dramatic din Belarus

Actorii și echipa de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași se alătură colegilor de la Teatrul Național „Janka Kupala”, primul teatru dramatic din Belarus. Managerul instituției, Cristian Hadji-Culea, transmite un mesaj de susținere pentru colegii din Belarus. Aceștia sunt alături de colegii din Belarus, cenzurați și agresați de către regimul dictatorial de la Minsk, condus de președintele Alexander Lukashenko

Echipa de la Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași se alătură colegilor de la Teatrul Național „Janka Kupala”, primul teatru dramatic din Belarus! Cristian Hadji-Culea, managerul de la Național, transmite un mesaj de susținere pentru colegii din Belarus. Aceștia sunt alături de colegii din Belarus, cenzurați și agresați de către regimul dictatorial de la Minsk, condus de președintele Alexander Lukashenko.

Cristian Hadji-Culea de la Teatrul Național din Iași: „Când colegii noștri sunt alungați din casa lor pentru că s-au exprimat pentru libertate, rezerva noastră nu mai e posibilă!”

În acest context fără precedent și față de umilința și atacul la care sunt supuși cei din echipa de la Teatrul Național „Janka Kupala”, deoarece se opun regimului Alexander Lukashenko, managerul Naționalului ieșean a trasmis un mesaj direct și trage un semnal de alarmă.

„Lunga istorie a Teatrului Național din Iași ne-a învățat, ca instituție, să păstrăm rezerva asupra tuturor manifestărilor de partizanat politic. Știm că indiferent de opiniile politice, ceea ce unește slujitorii teatrului și publicul este spectacolul de pe scenă, oricum ar fi scena sau relațiile teatrale ale participanților la ea. Opiniile, gesturile, actele pot fi discutabile, în măsura în care nu îngrădesc libertatea liberei exprimări și nu înăbușă libertatea artistică creatoare. Ceea ce se întâmplă la Teatrul Național din Belarus, în celelalte teatre din acea țară, ne determină să reacționăm! Când colegii noștri sunt alungați din casa lor pentru că s-au exprimat pentru libertate, rezerva noastră nu mai e posibilă!”, arată, revoltat și ultragiat, Cristian Hadji-Culea de la Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași

„Pe 19 august 2020, un grup de mascați musculoși, rași în cap, au intrat în Teatrul Național «Janka Kupala», primul teatru dramatic din Belarus”, scoate la iveală Andrei Kureichik, dramaturg și scenarist belarus

Având în vedere toate acestea, Andrei Kureichik, dramaturg și scenarist belarus, scoate în prim-plan gravele derapaje ale regimului de la Minsk și povestește despre intruziunea brutală și de cenzură în viața culturală.

„Pe 19 august, un grup de mascați musculoși, rași în cap, au intrat în Teatrul Național «Janka Kupala», primul teatru dramatic din Belarus. În Belarus, astfel de oameni se numesc tikhari – adică agenți KGB deghizați în civili. Au preluat controlul Teatrului Național, interzicând accesul oricărei persoane. Actorii au fost alungați din cabinele lor, nici măcar nu li s-a permis să își ia lucrurile personale. Chiar înainte de acest eveniment, întreaga trupă a teatrului, condusă de regizorul Pavel Latushko, și-a exprimat sprijinul pentru meetingul protestatarilor din Minsk. Protestele au început în Bielorusia pe 9 august, când s-a dezvăluit că Alexander Lukashenko, un dictator vreme de 26 de ani, a măsluit alegerile prezidențiale.

Acest lucru a devenit cunoscut datorită comisiilor electorale curajoase și observatorilor care au reușit să filmeze încălcările și să facă o numărătoare paralelă de voturi… Teatrul din Belarus nu va mai fi niciodată același. Aceasta înseamnă că spectatorii din întreaga lume vor descoperi în curând noi povești uimitoare din Belarus, în piese care vor fi scrise și în producții care urmează să fie montate”, evidențiază Andrei Kureichik.

Dramaturgul a participat activ la protestele actuale de la Minsk și este membru al Consiliului de coordonare, al cărui obiectiv este de a aduce alegeri libere în Belarus.

Adauga un comentariu