Stiri medicale

Premieră mondială: bebeluș născut cu o mutatie a COVID-19

Publicat: 03 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premieră mondială bebeluș născut cu o mutatie a COVID-19
Bebelușul a dezvoltat anticorpi împotriva virusului și nu a prezentat simptome severe după naștere.

O femeie însărcinată cu suspiciunea de COVID-19 a fost dusă de urgență cu ambulanța la Spitalul Universitar Skåne, din Malmo, Suedia, suferind de dureri abdominale severe bruște. Medicii au observat că sugarul nenăscut avea o frecvență cardiacă anormal de scăzută, ceea ce poate fi un semn că bebelușul nu primește suficient oxigen.

Medicii au efectuat o operație cezariană de urgență, iar copilul s-a nascut în câteva minute. Testele de sânge efectuate de bebeluș au confirmat că are un nivel scăzut de oxigen, iar probele prelevate din gât au arătat că atât mama, cât și bebelușul sufereau de COVID-19.

Folosind tampoane de gât de la mamă și nou-născut, genomul virusului a fost secvențiat pentru a confirma posibilitatea ca sugarul să fi fost infectat cu COVID în timp ce era încă în uter.

S-a constatat că genomul viral la mamă și la copil era identic. De vreme ce bebelușul fusese izolat de mamă imediat după cezariană și nu intrase în contact cu alți membri ai familiei când s-au făcut aceste teste, constatările au confirmat că bebelușul a fost într-adevăr infectat înainte de naștere, noteaza Mehreen Zaigham, cercetător postdoctoral in obstetrică și ginecologie la Spitalul Universitar Skåne, Universitatea Lund, potrivit Science Alert.

Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, o nouă secvențiere genetică a arătat că populația de virus a bebelușului s-a schimbat și conținea o versiune mutată a virusului împreună cu tulpina de virus originală de la mamă.

Primul caz de modificare genetică a coronavirusului în cadrul unic al transmiterii mamă-făt înainte de naștere.

Acesta este primul caz de modificare genetică a coronavirusului în cadrul unic al transmiterii mamă-făt înainte de naștere.

Deși este obișnuit ca virusurile să sufere modificari, această mutație (numită A107G) s-a întâmplat la doar cinci zile după nașterea bebelușului.

Modificările genetice ar fi putut fi stimulate de faptul că bebelușul intră în contact cu mediul extern în afara pântecului mamei. Cu toate acestea, a fost surprinzător cât de repede a apărut această singură mutație.

„Cele mai importante descoperiri au fost modificările pe care le-am văzut în placentă. Placenta duce sânge și substanțe nutritive la făt și îndepărtează deșeurile și este esențială pentru creșterea și bunăstarea fătului. Am constatat că jumătate din țesut a fost deteriorat. A existat o inflamație larg răspândită și am găsit proteine de ​​coronavirus atât pe partea mamei, cât și pe cea a fătului. De asemenea, am găsit proteine ​​coronavirus în toate zonele afectate de inflamație”, a explicat Zaigham.

Mama și-a revenit rapid și a fost externată la patru zile după naștere, dar bebelușul a avut nevoie de îngrijire neonatală, deoarece s-a născut prematur (săptămâna 34 a sarcinii).

Bebelușul a dezvoltat anticorpi împotriva virusului și nu a prezentat simptome severe după naștere. Prin urmare, sistemul imunitar al bebelușului a neutralizat virusul, deoarece nu am găsit anticorpi în laptele matern al mamei.

Adauga un comentariu