Actualitate

Premierul Florin Cîțu schimbă Codul Administrativ! Anumite funcții de conducere nu mai sunt pe viață! De aici poate începe adevărata reformă în administrația publică

Publicat: 23 feb. 2021
Premierul Florin Cîțu, la o ședință de Guvern, discutând aprins despre modificările la noul Cod Administrativ.
Prim-ministrul Florin Cîțu vrea ca, în noul Cod Administrativ, anumite funcții de conducere, cum ar fi secretar, secretar general adjunct, director general, să fie pe mandat, care să nu dureze mai mult de 6 ani, cu reînnoire la 3 ani.

De câteva zile, Prim-ministrul Florin Cîțu discută cu liderii Coaliției de Guvernământ o propunere extrem de bună de modificare a Codului Administrativ. Propunerea premierului este ca anumite funcții de conducere, ca secretar, secretar general adjunct, director general, să fie pe mandat, care să nu dureze mai mult de 6 ani, cu reînnoire la 3 ani. Această măsură este una curajoasă și trebuia luată de foarte mult timp.

Guvernul condus de premierul Florin Cîțu are șansa de a revoluționa Codul Administrativ din România. Prim-ministrul a demarat discuțiile cu membrii coaliției de guvernământ pentru a obține susținerea de a modifica unele prevederi aberante din acest Cod. Florin Cîțu (https://www.bzi.ro/florin-citu-anunta-ce-se-intampla-cu-bugetul-nu-vreau-sa-elimin-ci-sa-reasez-4132131) a propus o primă măsură pentru reforma administrației publice, și anume ca funcțiile de conducere, atât la nivel central, cât și local, să fie pe mandate de maximum 6 ani și să existe o evaluare la 3 ani.

„Voi propune în coaliție ca în administrația publică locală și centrală anumite funcții de conducere, cum ar fi cea de director general, de secretar general, de secretar general adjunct, să fie pe mandat. Mandat de maximum 6 ani, la 3 ani cu reînnoirea mandatului, cu evaluare, exact cum se întâmpla în toate țările dezvoltate în administrația publică, mandat după care vei avea reevaluarea. Vă dau un exemplu: dacă ești secretar general într-un minister, este legat de ministru mandatul, iar când vine un nou ministru trebuie să fii reconfirmat. Trebuie să începem să avem o administrație publică responsabilă”, a declarat Florin Cîțu.

Până la modificarea Codului Administrativ, aceste posturi-cheie erau ocupate pe viață de aceleași persoane

Până acum, aceste funcții de conducere, cum ar fi cea de director general, secretar general, secretar de UAT (Unitate Adiministrativ Teritorială), erau ocupate prin concurs pe viață și presupunea doar o reeveluare sumară, făcută de multe ori de proprii subalterni. Așa s-a ajuns la situația ca aceste funcții să fie ocupate zeci de ani de aceleași persoane, indiferent de candidatul care câștigă alegerile locale, de partidul care are majoritate în Consiliul Local. Acoperiți de legislația de până acum, nimeni nu-i putea clinti pe acești oameni din funcțiile lor, pe motiv că au ocupat postul prin concurs. Astfel s-a ajuns ca nimeni să nu poată accede la funcții precum director general, secretar general, secretar general adjunct, indiferent de cât de competent era. În plus, există situații inclusiv la nivelul județului Iași ca secretari de UAT să blocheze activitatea primarului sau a consilierilor locali.

Florin Cîțu este singurul premier care a venit cu această idee și dorește să pună funcționarul public în slujba cetățeanului. Dacă aceste modificări la Codul Administrativ vor fi adoptate, nu se vor regăsi situații ca în posturi-cheie din administrațiile locale să fie mereu aceiași oameni care câștigă salarii uriașe, față de cât ar fi luat în mediul privat!

Odată cu aprobarea acestui amendament, ne-am afla în situația în care activitatea funcționarului public, fie că vorbim de director general, secretar general, secretar general adjunct, să fie evaluată la 4 ani de votanți. Asta ar fi cu adevărat o gândire liberală și este nevoie ca premierul Florin Cîțu să demonstreze că funcționarii publici nu pot deține funcții pe viață, plătite cu salarii uriașe, mult mai mari față de mediul privat, fără să dea socoteală în fața nimănui.

Comentarii
  • Am auzit multe tampenii dar una mai mare ca asta inca nu. Secretarul de UAT asigura legalitatea functionarii uat-ului, nu poate fi conditionat politic, ba mai mult nu se afla in situatie de subordonare fata de executi sau legislativ. se numeste separarea puterilor in stat, secretarul reprezinta puterea juridica si este elementul de echilibru al oricarei institutii politico-administrativa. ce vrea catu este egal cu numirea presedintelui tarii de catre ministrul de interne.

  • Este extraordinar de bine aceasta modificare a CODULUI ADMINISTRATIV , avind in vedere faptul ca unii secretari de UAT/uri fac legea in Primarii si duc de nas atit pe primari cit si pe consilierii locali si se da cel mai mare fata de toti ceilalti angajati ai UAT./

  • Pentru ca foarte multi penelisti sunt bugetari,vezi Iohanis,Orban(somer),Turcan, etc. vor sa faca modificari in acest sector,pentru ca sectorul privat,unde ar putea ajute productia, le este complet strain.

  • pt Cetatean, tare comentariul tau si subscriu total!!! „sectorul privat……le este compet strain” hehehe, si ei sunt de dreapta si aplica politici liberale, adica sunt adeptii capitalismului, al pieței și al economiei de piață. wow, dormiti in continuare dragi vesnici bugetari numiti: PNL!!!

  • O idee absolut cretina. Schimbi un sef numai daca ai pe cineva mai bun care sa-l inlocuiasca. Si asta nu-i deloc simplu. A fi sef peste o anumita structura presupune cunostinte specializate. Nu oricine le are.
    De fapt, intentia este de politizare a administratiei pana la cele mai joase nivele de decizie. Au politizat si functia prefectului si nu le ajunge. Mai vor.

  • DA, DOMNILOR, CATU ARE DREPTATE! SA SE SCHIMBE TOTI DIRECTORII, SECRETARII, SECRETARII ADJUNTI SI TOTI SA AIBA STUDII SI FUSTE SCURTE!…DOAR ASA VOM (D)REFORMA ADMENISTRATIA SA INCAPĂ SI AI LOR…

Adauga un comentariu