National

Premierul Florin Cîțu, studii de economie în SUA și Germania. Ce liceu a absolvit primul ministru

Publicat: 29 mart. 2021
Florin Cîțu
Premierul Florin Cîțu pare că nu contează în Guvern după ce un angajat care se ocupă de PNRR și-a luat concediu

Există anumite semne de întrebare în ceea ce privește educația autohtonă a lui Florin Cîțu, ale cărui studii universitare s-au axat pe economie. Potrivit unor calcule elementare, actualul premier ar fi absolvit studiile liceale în 1990, însă nu există referințe oficiale în acest sens. Cu toate acestea, CV-ul său oficial consemnează, odată cu 1992, debutul studiilor universitare la Grinnell College, din cadrul Iowa State University. Florin Cîțu a absolvit colegiul american în 1996 și a obţinut o diplomă în economie şi matematică. Iar aceasta l-a ajutat să agonisească o avere destul de consistentă.

Primul ministru Florin Cîțu s-a născut la 1 aprilie 1972 în judeţul Vâlcea, unde şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa. Totuși, există destul de multe necunoscute în ceea ce privește perioada de până la 20 de ani. Se pare că și în cazul său se aplică acea modă suspectă întâlnită la marea majoritate a politicienilor români, și anume completarea la CV a datelor și referințelor de după Revoluție. Totodată, conform unui CV din 2011, Florin Cîțu era căsătorit la acea vreme.

Florin Cîțu studii

Așadar, premierul României are în biografie, la capitolul educație, trecută diploma de licență în Economie / Matematica, obținută la Grinnell College, din Iowa – Datele Unite ale Americii. Între 1997-1999 a urmat un masterat la Iowa State University, după care a continuat cu studii doctorale, între 1999-2002, la aceeași universitate. Numai că, acestea nu au fost finalizate. Cert este că studiile de pe tărâm american s-au făcut la fața locului ori de la distanță. După aventura universitară de peste ocean, Florin Cîțu avea să se instruiască și în Germania, la Center for Financial Studies din Frankfurt. Aici, în 2003, obține o diplomă de studii pe tema „Metode empirice pentru construirea modelelor macroeconomice”.

După cum se poate constata, din CV-ul acestuia lipsește perioada liceului. Cu toate acestea, numele lui Florin Cîțu apare ca absolvent al Colegiului Tehnic Energetic din Râmnicu-Vâlcea (Fostul Liceu Energetic Râmnicu-Vâlcea). Acesta a fost evidențiat, pe site-ul respectivei unităţi de învăţământ, la capitolul „elevi care au studiat în străinătate. Conform site-ului liceului vâlcean, fostul ministru de Finanţe și actual premier este singurul absolvent al acestei instituții de învățământ care a reuşit performanţa de a face studii în afara ţării.

Cariera profesională și politică

Job-urile avute l-au purtat pe Florin Cîțu prin toate colţurile lumii. Acesta și-ar fi început cariera profesională ca economist la Banca Naţională a Noii Zeelande. Aici, în perioada ianuarie 2002 – octombrie 2003 s-a ocupat de analiza și dezvoltarea de modele aplicate în strânsă legătură cu responsabilităţile/deciziile de politică monetară. Apoi, din noiembrie 2003, actualul premier a ajuns în Europa, mai precis la Banca Europeană de Investiţii din Luxemburg. Aici s-a ocupat de pregătirea discursurilor preşedintelui şi vicepreşedinţilor instituţiei, conform datelor trecute în CV.

Job-ul din Luxemburg s-a încheiat în decembrie 2004 și tot anul 2005, Florin Cîţu va lucra în domeniul consultanţei financiar-bancare, însă pentru companii private. Din ianuarie 2006, devine economist şef al ING Bank România, iar după un an avansează ca director al departamenului Pieţe Financiare. De la ING Bank va fi concediat în martie 2011, apoi va continua în domeniul consultanţei şi analizei economice pentru companii cu capital privat şi instituţii publice.

Însă din decembrie 2016, Florin Cîţu devine senator, vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Senatul României, precum şi lider al grupului senatorilor liberali. Cariera politică și rapida ascensiune i s-ar datora Alinei Gorghiu, Florin Cîțu fiind bun prieten cu soțul acesteia, Lucian Isar. Aceasta ar putea justifica cariera politică și demnitățile obținute, de la senator, ministru de Finanțe, iar acum prim-ministru. Totuși, cu privire la trecutul lui Florin Cîțu rămân câteva semne de întrebare, mai precis cu privire la studii liceale. Dar poate toate acestea se vor lămuri cu timpul…

Comentarii
  • „Din ianuarie 2006, devine economist şef al ING Bank România, iar după un an avansează ca director al departamenului Pieţe Financiare. De la ING Bank va fi concediat în martie 2011…”

    Poate cineva sa raspunda la intrebarea: de ce a fost concediat? Pentru incompetenta sau pentru ca nu a pastrat secretul profesional?

  • Perioada cand face studiile fara bani este neagra,iar cand totul este platit,perioada este roza,putea sa-si dea si doctoratul si-l lua sigur.Acum el este pus in frunte tocmai pentru prostia sa ,nu pentru pregatirea sa.Este folosit pe rol de iepure si cobai.

Adauga un comentariu