Actualitate

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor: „Lupta împotriva abuzurilor și agresiunii trebuie continuată cu fermitate”

Publicat: 25 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premierul Nicolae Ciucă mesaj de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor Lupta împotriva abuzurilor și agresiunii trebuie continuată cu fermitate
Cu ocazia împlinirii a 103 ani de la unirea Bucovinei cu România, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, joi, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, un mesaj prin care condamnă violența împotriva acestora

„Doresc să multumesc încă o dată Parlamentului României pentru că ne-a acordat votul de încredere(…). Ne găsim în acest format pentru a parcurge ordinea de zi cu un singur punct. Este vorba despre un proiect de OUG pentru stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (…) Astăzi e Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor. Guvernul României poate transmite un mesaj prin care condamnă orice fel de violenţă împotriva femeilor”, a spus premierul, joi, în debutul primei sedinţe a noului Guvern.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, eforturile susținute ale societății civile, împreună cu autoritățile statului, pentru combaterea acestui fenomen al violenței împotriva femeilor, au rezultate și trebuie susținute mai departe.

„Lupta împotriva abuzurilor și agresiunii trebuie continuată cu fermitate, prin susținerea proiectelor derulate de organizațiile neguvernamentale și implicarea mai activă a instituțiilor statului. Protejarea drepturilor omului, combaterea violenței și a comportamentului abuziv, discriminatoriu, pedepsirea celor vinovați de acest fenomen sunt responsabilități asumate prin programul de guvernare”, a mai spus Nicolae Ciucă într-un mesaj prin care condamnă violența împotriva femeilor.

Premierul a mai spus că acestea sunt angajamente ale Guvernului, pe care și le asumă încă din prima zi a mandatului de prim-ministru.

Violența asupra femeilor, o problemă extrem de serioasă

Violenţa împotriva femeii încă reprezintă o problemă foarte serioasă pe care încă nu am reuşit să o gestionăm, deşi facem pare dintr-o societate tot mai avansată în care, cel puţin, diferenţele de gen aproape s-au estompat. În 2017 s-au înregistrat 20.531 de fapte de loviri şi alte agresiuni, în care victime erau femei, în proporţie de 76%, arată Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Psihologul Lenke Iuhoş este de părere că acest fenomen există încă la cote alarmante, deoarece în multe familii din România, relaţia bărbat-femeie funcţionează ca acum 2000 de ani, epocă în care bărbatul era superior femeii datorită forţei. Specialistul este de părere că unele femei încă mai acceptă să rămână lângă agresor din cauza sărăciei, a lipsei unui loc de muncă sau chiar a sindromului Stockholm.

“De cele mai multe ori, teama de schimbare, teama de a o lua de la zero, le împiedică pe unele femei agresate de a-şi părăsi partenerul, iar unii bărbaţi simt când victima se supune şi nevoia de dominare va escalada, iar agresiunile vor fi din ce în ce mai dese. Din nefericire, încă există femei cu o educaţie precară, care au fost învăţate că femeia trebuie să stea acasă, la cratiţă, singura ei grijă fiind creşterea copiilor şi treburile gospodăreşti, că trebuie să îşi asculte bărbatul şi să accepte în tăcere şi bătaia. Este foarte clar că în societatea actuală, fenomenul acesta trebuie să dispară, iar egalitatea dintre sexe nu trebuie să fie doar la nivel de discurs, ci trebuie să fie cultivată la nivel de societate”, a declarat psihologul Lenke Iuhoş.

 

Adauga un comentariu