Eveniment-Social

Premii pentru elevii ieșeni pasionați de geografie, care au obținut premii și mențiuni la etapele județene ale Olimpiadei de Geografie și la Concursului Național Terra – FOTO

Publicat: 25 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premii pentru elevii ieșeni pasionați de geografie care au obținut premii și mențiuni la etapele județene ale Olimpiadei de Geografie și la Concursului Național Terra - FOTO
Președintele Societății de Geografie din România, prof. univ. dr. Corneliu IAȚU a oferit peste 500 de cărți pe teme geografice tuturor elevilor și profesorilor premiați

Ieri, 23 mai, Aula Magna ”Mihai Eminescu” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a găzduit festivitatea de înmânare a premiilor obținute de elevii ieșeni la concursurile de geografie, etapele județene, din acest an școlar.

Într-un cadru deosebit de onorant, au fost premiați cei mai valoroși tineri pasionați de geografie, elevi care au obținut premii și mențiuni la etapele județene ale Olimpiadei de Geografie și la Concursului Național Terra.

Este una dintre cele mai valoroase și motivante festivități de premiere, pentru că vorbim de peste 350 de elevi, care au demonstrat, în acest an, drag de geografie și de cunoaștere. număr care crește de la an la an, iar acești elevi, reprezintă doar vârful aisbergului elevilor care îndrăgesc acest frumos domeniu al cunoașterii. La concursurile geografice din acest an, au participat aproape 2000 de tineri studioși, competiții geografice precum Concursul Național Terra – etapa județeană, concurs destinat elevilor din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, Olimpiada de Geografie, în cadrul căreia se întrec în deprinderi și achiziții geografice, în abilitatea de a se orienta pe suporturi grafice și cartografice, elevii de clasa a VIII-a și elevii de liceu, Concursul de Geografie „GeoInfoVirtual, concurs înscris în calendarul concursurilor naționale 2024, la categoria concursuri școlare interdisciplinare și transdisciplinare, Concursul de Geografie „Grigore Cobâlcescu”, destinat elevilor din zona liceelor tehnologice, Concursul „Mihai David”, concurs de echipă, destinat elevilor de gimnaziu, Concursul GeomondIS, organizat în parteneriat cu Liga Studențior și Facultatea de Geografie din Iași, Olimpiada Interdisciplinară “Științele Pământului” sau Concursul Interdisciplinar fizică-geografie “Ştefan Hepites”, ceea ce ne arată că geografia este îndrăgită și studiată cu pasiune și profunzime la Iași.

Astfel de festivități de premiere, ale elevilor care se remarcă, prin cunoștințele și abilitățile geografice acumulate și dovedite în cadrul probelor teoretice sau practice, sunt cele mai valoroase și cu cât baza de selecție este mai numeroasă și mai bine pregătită cu atât performanța se poate ridica la un nivel tot mai înalt. Dintre elevii premiați în cadrul acestui eveniment, în acest an, la etapele naționale, a participat un număr de 45 elevi ieșeni, 29 la Olimpiada Națională de Geografie (ONG), desfășurată în 25-30 aprilie, la Constanța și 16 mici geografi la Concursul National de Geografie „Terra”.

Dintre aceștia, cinci tineri geografi ieșeni vor reprezenta, în această vară, Iașul și Romania la competițiile internaționale. Doi elevi vor participa la Olimpiada Internațională de Geografie pentru Europa Centrală, de Sud și Sud-Est, ce va avea loc la Belgrad, Serbia la finalul lunii iunie și trei elevi vor participa la etapa internațională a Olimpiadei de Geografie IGeo2024, care se va desfășura in luna iulie la Dublin, Irlanda. De menționat este faptul că lotul României este format din patru elevi, trei dintre aceștia fiind ieșeni, precum și onorantul rol pe care îl are Iașul, acela de a asigura, de peste un deceniu, pregătirea elevilor din întreaga țară pentru competițiile internaționale de geografie.

Încurajarea, motivarea și valorizarea tuturor elevilor performanți sunt importante, nu doar a celor aflați pe prima sau a doua poziție într-o competiție, pentru ca astfel de ierarhii pot fi efemere și de etapă. Uneori, și o mențiune poate fi la fel de valoroasă ca marele premiu, întrucât fiecare rezultat obținut de un elev, aflat în evoluție și formare, depinde atât de efortul individual depus în pregătirea sa cât și de sprijinul pe care acesta l-a avut pe parcurs, sprijin oferit de profesori, de unitatea școlară, de comunitate sau de familie.

La festivitate, au fost premiați elevi din peste douăzeci de școli din Municipiul Iași, elevi din toate orașele județului, Pașcani, Hârlău, Târgu Frumos, Podu Iloaiei dar și numeroși elevi din mediul rural ieșean, din Răducăneni, Moșna, Comarna, Valea Lupului, Dancu, Popricani, Erbiceni, Belcești, Deleni, Maxut, Valea Seacă, Moțca, Tătăruși, Lespezi, Heci, Domnița, Schitu Duca, Ciortești, Horlești sau Sârca ceea ce arată faptul că geografia se studiază cu pasiune peste tot, că performanță se obține oriunde un tânăr pasionat întâlnește și un profesor care îl poate motiva și susține în pregătirea sa.

Au fost premiați, de asemenea, toți cei 86 de profesorii coordonatori ai elevilor merituoși.
Premierea elevilor cu rezultate deosebite la disciplina geografie a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Iași, prin inspectorul de specialitate prof. dr. Mihaela Lesenciuc, în parteneriat cu Societatea Română de Geografie, Facultatea de Geografie și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

La festivitate au fost prezenți și au transmis cuvinte de apreciere elevilor și dascălilor lor, Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Prof. univ. dr. Liviu MAHA, Prorectorul pentru stațiuni didactice și de cercetare, filiale și extensii universitare și învățământ preuniversitar, Conf. univ. dr. Lilian NIACȘU, Decanul Facultății de Geografie, Prof. univ. dr. Adrian GROZAVU, dar și studenți, elevi olimpici de odinioară.

Președintele Societății de Geografie din România, prof. univ. dr. Corneliu IAȚU a oferit peste 500 de cărți pe teme geografice tuturor elevilor și profesorilor premiați.

Felicitări, tuturor, elevi și dascăli pasionați de geografie precum și celor care se preocupă de valorizarea, motivarea, susținerea și încurajarea tinerilor studioși!

Adauga un comentariu