Prima pagină » International » Preşedintele Aleksandr Lukaşenko acuză UE de „terorism împotriva poporului din Belarus”. Acesta îi cere ajutorul lui Vladimir Putin
Preşedintele Aleksandr Lukaşenko acuză UE de „terorism împotriva poporului din Belarus”. Acesta îi cere ajutorul lui Vladimir Putin

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko acuză UE de „terorism împotriva poporului din Belarus”. Acesta îi cere ajutorul lui Vladimir Putin

13 iul. 2021, 23:06,
în International

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, acuză Uniunea Europeană, dar și ONG-urile pentru promovarea drepturilor omului, de terorism, în cadrul unui dialog cu Vladimir Putin, căruia i-a cerut ajutorul.

Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, i-a mulțumit lui Putin pentru „sprijinul foarte serios” pe care Belarus l-a primit de la Rusia și a promis că țara își va rambursa în mod corespunzător împrumuturile.

La rândul său, Putin a lăudat Belarusul ca „partener de încredere și stabil”.

Economia bielorusă, care a suferit din cauza pandemiei de coronavirus, a primit o nouă lovitură atunci când Uniunea Europeană a impus sancțiuni pe exporturi, în urma deturnării unui avion de linie din Belarus pe 23 mai și arestarea unui jurnalist de opoziție care era pasager.

Lukașenko a denunțat sancțiunile economice și a spus că Belarusul va opri cooperarea cu UE pentru oprirea migrației ilegale.

Acesta a descris toate sancțiunile „drept terorism împotriva poporului din Belarus”.

Președintele Belarusului vede în aceeași lumină și ONG-urile finanțate de Occident, care militează pentru drepturile omului.

Încă de la începutul discuțiilor sale cu Putin, de la Sankt Petersburg, Lukașenko a acuzat că „dușmanii” săi au trecut de la încercarea de a organiza o „rebeliune”, direct la orchestrarea unei „terori individuale”, prin vizarea susținătorilor guvernului de la Minsk, pe care au încercat sperie.

El a susținut că organizațiile finanțate de Vest încurajează neliniștea și le-a denunțat acțiunile presupuse ca fiind „dezgustătoare”.

„Am început să lucrăm foarte activ pentru a ne ocupa de toate acele ONG-uri … care promovează efectiv teroarea în loc de democrație”, a spus Lukașenko.

Premierul Belarusului nu a explicat totuși care este modul prin care drepturile omului pot răspândi teroare.

Belarusul a fost zguduit de luni de proteste după alegerile din august 2020 care i-au oferit dictatorului un al șaselea mandat, într-un vot disputat care a fost considerat pe scară largă ca fiind trucat.

Autoritățile bieloruse au răspuns protestelor printr-o represiune masivă, polițiștii bătând mii de manifestanți și arestând peste 35.000 de persoane.

Figurile din opoziție au fost închise sau forțate să părăsească țara, în timp ce publicațiile mass-media independente au fost percheziționate și jurnaliștii arestați.

Autoritățile bieloruse au făcut raiduri în alte trei organizații media independente, a declarat marți Asociația Jurnaliștilor din Belarus, după 30 de percheziții efectuate în birourile media și în apartamentele jurnaliștilor, săptămâna trecută.

În orice caz, 39 de jurnaliști bieloruși sunt în prezent în custodie, fie că își ispășesc pedeapsa, fie că așteaptă își așteaptă procesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`