Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat marți că rezolvarea crizei din Ucraina ar putea dura luni de zile, dar că diplomația sa de transfer între Rusia și Ucraina în această săptămână a stârnit speranțe de stabilizare a situației.
Președintele Macron s-a întâlnit marți la Kiev cu președintele Volodimir Zelenskyi al Ucrainei, la o zi după ce a avut o întâlnire de cinci ore cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la Moscova.
Kremlinul a declarat marți că există „semințe de rațiune” în propunerile pe care domnul Macron le-a înaintat în timpul întâlnirii cu domnul Putin.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al domnului Putin, Dmitri S. Peskov, a respins rapoartele conform cărora cei doi lideri ar fi ajuns la orice fel de acord pentru detensionarea crizei, despre care națiunile occidentale spun că a fost incitată de acumularea Rusiei în jurul Ucrainei de aproximativ 130.000 de militari, dintre care mulți par a fi în etapele finale de pregătire pentru o invazie.
Putin a fost pregătit să continue negocierile asupra cererilor de securitate ale Rusiei în Europa de Est, a spus domnul Peskov, dar a adăugat: „Până acum, nu vedem și nu simțim disponibilitatea omologilor noștri occidentali de a lua în considerare preocupările noastre”.
Statele Unite și NATO au respins categoric cererile Rusiei de a înceta extinderea blocului în părți ale Europei de Est pe care Moscova le consideră parte a sferei sale de influență.
Discuțiile între lideri au început încă de ieri
Luni seara, liderul rus a lăsat Occidentul să-și ghicească intențiile – refuzând să excludă posibilitatea invadării Ucrainei și avertizând asupra posibilității unui război pe scară largă între Rusia și Occident, lăsând în același timp ușa deschisă către diplomația ulterioară. El a spus că va vorbi din nou cu domnul Macron la telefon după ce președintele francez s-a întâlnit cu domnul Zelensky.
Președintele Emmanuel Macron al Franței s-a deplasat la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, pe fondul temerilor crescânde ale Occidentului, că Rusia ar putea ataca Ucraina în săptămânile următoare.
Unii analiști își fac griji că angajamentul domnului Putin în diplomație nu face decât să câștige timp pentru ca armata Rusiei să facă pregătirile finale pentru o invazie.
Acțiunile Rusiei stârnesc în continuare teama
Marți, Ministerul rus al Apărării a declarat într-o declarație că șase ambarcațiuni mari de debarcare din flotele baltice și nordice ale marinei ruse, capabile să transporte mii de trupe, au fost trimise în apele din largul Ucrainei în Marea Neagră, stârnind îngrijorarea că ar putea deschide un nou vector de atac.
Declarația a spus că navele erau programate să participe la exerciții militare planificate.
Analiștii militari spun însă că combinarea navelor cu forțele deja desfășurate în regiunea Mării Negre ar oferi o forță semnificativă de asalt amfibie capabilă să amenințe o zonă mare a coastei Ucrainei, care are doar un sistem de apărare de coastă limitat.
Anunțurile Rusiei cu privire la exerciții militare la scară largă în regiune au stârnit temeri că ar putea fi pretextul unui atac împotriva Ucrainei, pe care forțele ruse au invadat-o în 2014, anexând Crimeea.
În special, desfășurarea de trupe în Belarus, la mii de mile de bazele lor permanente, a fost privită ca o amenințare împotriva Kievului, care se află la aproximativ 140 de mile de granița cu Belarus.
Emmanuel Macron a oferit ultimele detalii, înainte de întâlnirea cu președintele Ucrainei, privind conflictul cu Rusia
Adresându-se reporterilor din avionul către Kiev, Emmanuel Macron a spus în legătură cu situația Ucrainei, privind conflictul cu Rusia, că domnul Putin a confirmat că își va retrage trupele din Belarus după exercițiile, care sunt programate să se încheie pe 20 februarie, potrivit Ministerului rus al Apărării.
Dmitry Peskov a spus că domnul Putin nu a dat o dată pentru retragerea lor, dar a adăugat: „Nimeni nu a spus vreodată că trupele ruse vor rămâne în Belarus. Acest lucru nu a fost niciodată pe ordinea de zi.”