Actualitate

Preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat pe Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri la Palatul Cotroceni. Conferinţă de presă la finalul şedinţei – Live Video

Publicat: 28 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat pe Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri la Palatul Cotroceni. Conferinţă de presă la finalul şedinţei - Live Video
Preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va avea, miercuri, 28 octombrie 2020, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe tema fondurilor europene cu prim-ministrul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri din cadrul Cabinetului.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, la şedinţa care va avea loc la ora 15,00, vor fi prezenţi şi viceprim-ministrul Raluca Ţurcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Conferință de presă la Palatul Cotroceni, după încheierea şedinţei

Președintele României, Klaus Iohannis, va susține miercuri, 28 octombrie 2020, ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

„Bună seara. Am avut astăzi o întâlnire cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii cu atribuții în fondurile europene pentru a vedea stadiul pregătirii Planului național de redresare și reziliență. După cum știți, am obținut circa 80 miliarde euro, fonduri europene destinate României pentru următorii 9 ani. O parte importantă din aceste fonduri, peste 30 miliarde euro, o vom folosi pentru a accelera revigorarea economică post-pandemie. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în aprilie 2021 și vor exista anumite condiții în utilizarea fondurilor.

Este vorba în principal de asigurarea reformelor structurale, de tranziție climatică. Toate acestea sunt necesare pentru a permite economiei să se dezvolte durabil. Fondurile la care mă refer, pe lângă cele accesate în mod normal, reprezintă o oportunitate istorică de a moderniza România cu autostrăzi, programe de digitalizare etc. Sunt fonduri care vor permite investiții majore în educație și sănătate. Toate aceste proiecte vor avea consecințe bune palpabile pentru români. Tocmai de aceea, în cadrul întâlnirii de astăzi am discutat despre cum vom putea concret să accesăm și folosim aceste fonduri. Avem 12 direcții prioritare: sănătate, educație, digitalizare, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energie, efeciență energetică, mediul de afaceri etc.

Aceste domenii sunt grupate pe 3 piloni principali ai Planului național și anume: tranziția verde, servicii publice și valorificarea patrimoniului și competitivitate economică și reziliență. Când spun că am încredere că guvernul actual poate obține banii puși la dispoziție, mă bazez pe fapte, nu pe opinii. Atragerea de fonduri europene este deja peste alte guverne. Sumele atrase de România din fonduri europene însumează 4,1 miliarde euro. Într-un singur an, rata absorbției a trecut de la 32% la 46%. Vă dau ca exemple de proiecte realiate linia de metrou Drumul Taberei și conexiunea feroviară Gara de Nord – Otopeni. Tot în acest an, am deblocat proiecte majore de transport: autostrăzi și centura Bucureștiului. Acestea sunt doar o parte. O altă zonă extrem de improtantă este Sănătatea.

În acest an, avem finanțare pentru spitalele regionale din Craiova, Iași și Cluj. Valoarea totală este de 1,6 miliarde euro, iar capacitatea de spitalizare totală care se realizează este de peste 2.500 de paturi. În fine, un ultim exemplu: în acest an a avut loc deschiderea unor proiecte de 235 milioane euro pentru rețelele inteligente de distribuție a gazelor naturale. Criza ne-a arătat că UE și noi trebuie să ne adaptăm cât mai bine pentru a deveni cât mai competitivi și eficienți. De aceea, resursele financiare trebuie utilizate în mod inteligent, iar România tocmai asta își propunere să facă”, a declarat Klaus Iohannis.

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Reporter: Plecând de la ce se întâmplă în Vest, cât mai trebuie să așteptăm pentru noi restricții?

Klaus Iohannis: Aflăm de la buletinele de știri că la noi pandemia este în extindere. Dar, în realitate, lucrurile au fost gestionate până acum bine. Chiar statele despre care vorbiți au un număr de cazuri mult mai mare decât noi. Din păcate, deja s-a ajuns în unele state europene să se ia măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru, de aceea spun să combatem eficient extinderea acestei epidemii. Noi, prin mască și igienă, autoritățile cu mijloacele lor, iar sistemul sanitar cu extinderea capacității de la terapie intensivă. Am arătat ieri, numărul de locuri la ATI s-a dublat. Nu ne dorim un așa numit „lockdown”. Deocamdată, situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau la un lockdown.

Reporter: La începutul lunii august, ați spus că Avocatul Poporului și majoritatea parlamentară sunt vinovați pentru creșterea cazurilor. Acum cine este vinovat?

Klaus Iohannis: În ceea ce privește situația de la Unifarm, cu siguranță acele lucruri trebuie folosite unde este nevoie de ele, sunt convins că asta se va întâmpla. În ceea ce privește numărul de bolnavi, suntem în pandemie. Ceea ce s-a putut face s-a făcut. Nu trebuie să căutăm vinovați, ci soluții pentru a evita răspândirea necontrolată.

Reporter: Luni aveam o rată de infectare de 3,51 în București, a scăzut la 3,18 ieri. Astăzi, această rată de infectare a urcat brusc la 3,81. Am încercat să aflăm cum se calculează. Se impune o mai mare transparență?

Klaus Iohannis: Cu siguranță este de dorit să avem aceleași date de la toate instituțiile. Trebuie să vă explic ce trebuie să citim și ce nu trebuie să citim. Datele prezintă fluctuații mari de la o zi la alta. Pandemia nu se răspândește matematic. Pandemia se răspândește ba mai mult, ba mai puțin. Pe de altă parte, știm cu toții că numărul de testări este diferit de la o zi la alta. În weekend, numărul de testări este mai mic. Ce mă îngrijorează e numărul de infectări și numărul de persoane la ATI. Aici este clar că avem de-a face cu o provocare.

Reporter: Ce măsuri îndrăznețe ia România după declarațiile Ursulei von der Leyen?

Klaus Iohannis: Am constatat că ni se cer măsuri îndrăznețe. Acestea sunt cele pe care le ia fiecare stat membru în funcție de evoluția pandemiei. Nimeni nu așteaptă ceva de undeva, noi analizăm datele și luăm măsuri după ce spun experții. Este adevărat, însă, că la nivel european încercăm să ne punem de acord cu aceste măsuri. Pentru a găsi soluțiile cele mai eficiente și în timp util am convenit la ultimul CE să avem întâlniri între Consiliu. Mâine seară vom avea o astfel de întâlnire, voi face și o declarație mâine.

Reporter: Imagini cu Marcel Ciolacu la restaurant, în Buzău. El a spus că guvernul a folosit poliția în mod politic.

Klaus Iohannis: Dați-mi voie să fac o introducere puțin politică. Din fericire, acum, în pandemie, este PNL la guvernare. Căutăm și găsim măsuri adecvate, găsim proiecte, găsim oportunități pentru a opri răspândirea bolii. Cum credeți că ar fi fost cu o guvernare PSD, dacă conducerea PSD nu respectă cele mai elementare norme. Cât este de greu pentru un pesedist să-și pună o mască? Dacă am fi avut un guvern PSD în pandemie, ar fi fost foarte, foarte rău. Cât despre acuzațiile de poliție politică, o persoană a sesizat o ilegalitate. Poliția a venit și i-a găsit pe pesediști încălcând flagrant toate normele la care ceilalți români se supun. Se vede că PSD nu s-a reformat, PSD ne arată chestiuni frumoase, dar pe ei nu-i interesează deloc aceste lucruri, doar interesul lor, al pesediștilor. Despre ce-or fi discutat nu știu, dar alegerile vor avea loc pe 6 decembrie.

Adauga un comentariu