Actualitate

Președintele PMP, Eugen Tomac la BZI LIVE: „Maia Sandu este româncă din Basarabia, este cetăţean al României, a plecat de acasă şi a venit acasă”

Publicat: 23 feb. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Președintele PMP Eugen Tomac la BZI LIVE Maia Sandu este româncă din Basarabia este cetăţean al României a plecat de acasă şi a venit acasă
Președintele PMP, Eugen Tomac

Președintele PMP, Eugen Tomac a discutat la BZI LIVE despre vizita președintelui Maia Sandu la București joi, 23 februarie, la invitația lui Klaus Iohannis. Întâlnirea a avut loc cu o zi înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei din Ucraina și la scurt timp după ce liderul de peste Prut a asistat la discursul susținut de Joe Biden la Castelul Regal din Varșovia, la invitația liderului de la Casa Albă.

Eugen Tomac  la BZI LIVE

Eugen Tomac a discutat la BZI LIVE despre vizita președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu la București joi, 23 februarie. Aceste consultări politice ale preşedinţilor Klaus Iohannis şi Maia Sandu se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral şi european, precum şi al susţinerii clare şi ferme a României pentru Republica Moldova şi pentru rezilienţa sa.

„Un moment de mândrie, este pentru prima dată când un preşedinte din SUA invita toată lumea liberă să îl aplaude pe un român, până la urmă, dincolo de calitatea oficială de şef al statului Republica Moldova, Maia Sandu este româncă din Basarabia, este cetăţean al României, lucru reproşat în repetate rânduri atât de Putin, cât şi de Lavrov.

De altfel, recent, Lavrov a şi spus că nu are încredere în guvernul nou investit la Chişinău, pentru că membrii cabinetului Recean sunt cetăţeni români. Asta ca să plecăm cu o notă optimistă legat de ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile.

Evident că vizita doamnei preşedinte Maia Sandu la Bucureşti este una importantă. Şi aici trebuie să spunem că Maia Sandu a plecat de acasă şi a venit acasă. Pentru că e o vizită între acasă şi acasă şi evident că relaţia noastră în aceste momente trebuie să fie de o intensitate fără precedent, pentru că întradevăr Republica Moldova este în vizorul Kremlinului. Moscova încearcă să destabilizeze situaţia din regiune şi pentru noi este important să avem comportament de stat european, de stat NATO şi evident, de țară-mamă, pentru că până la urmă, România este ţară-mamă pentru Republica Moldova. Şi noi nu trebuie să cădem în capcană celor care spun că nu trebuie să ne intereseze, nu este treaba României să se implice în ceea ce se întâmplă în Republica Moldova.

Complet fals. Republica Moldova este un stat locuit de români, este ţinut românesc, pământ românesc şi evident pentru noi este important să facem ceea ce este necesar când ai noştri sunt în dificultate. Cu atât mai mult, când în Republica Moldova, peste 50% dintre cetăţeni sunt şi cetăţeni ai României. Asta ca să punem lucrurile exact în matca lor.

Sunt convins că are mult de explicat, de prezentat, cu atât mai mult cât în ultimele zile reacţiile dinspre Moscova vin zilnic.

Întâi au fost toate aceste reproşuri legate de abordarea Republicii Moldova privind integrarea în UE, apoi după conferinţa de la Munchen, când pentru prima dată, Republica Moldova a cerut sprijin oficial de la NATO. Acest subiect nu poate fi trecut cu vederea pentru că în mod real, evaluarea autorităţilor de la Chişinău este corectă, şi anume că Rusia pregăteşte destabilizarea situaţiei şi evident că Republica Moldova având în Constituţia ei menţiunea aceasta, că este stat neutru din punct e vedere militar, neutralitate care nu a fost niciodată recunoscută de Rusia. Şi evident că din acest punct de vedere, Moldova de dincolo de Prut este vulnerabilă.

Şi cred de asemenea că toate aceste declaraţii, inclusiv demersul prin care Putin a denunţat proiectul Rusiei privind relaţiile internaţionale, care prin această strategie recunoşteau neutralitatea Republicii Moldova şi evident nevoia de a soluţiona pe cale paşnică conflictul Transnistria, arată cât se poate de limpede că Rusia este pregătită de scenarii greu de estimat acum.

Este important că România, guvernul român, preşedintele să înţeleagă extraordinar de clar cât de sensibile sunt lucrurile dincolo de Prut şi cât de mare este aşteptarea faţă de România”, a spus Eugen Tomac.

Comentarii
Adauga un comentariu