Actualitate

Președintele populist al Tanzaniei, John Magufuli, a murit la 61 de ani. Era un puternic contestatar al COVID-19

Publicat: 18 mart. 2021
John Magufuli, președintele Tanzaniei ține un discurs
John Magufuli, președintele Tanzaniei a murit la vârsta de 61 de ani

Președintele Tanzaniei, John Magufuli, un proeminent sceptic COVID-19 din Africa, a cărui guvernare populistă a aruncat adesea țara să într-un reflector internațional dur, a murit. Avea 61 de ani. Moartea lui Magufuli a fost anunțată miercuri de vicepreședintele Samia Suluhu, care a spus că președintele a murit din cauza insuficienței cardiace.

„Iubitul nostru președinte a trecut la ora 6 seara aceasta”, a spus Suluhu la televiziunea națională. „Toate steagurile vor fi arborate la jumătate de catarg timp de 14 zile. Este o veste tristă. Președintele a avut această boală în ultimii 10 ani. ”

Președintele a murit la un spital din Tanzania

Vicepreședintele a spus că Magufuli a murit la un spital din Dar es Salaam, portul din Oceanul Indian, care este cel mai mare oraș din Tanzania. Deși vicepreședintele a declarat că cauza morții lui Magufuli a fost insuficiența cardiacă, politicienii din opoziție susținuseră anterior că este bolnav de COVID-19.

Magufuli nu mai fusese văzut în public de la sfârșitul lunii februarie și înalți oficiali guvernamentali negaseră că acesta ar avea probleme de sănătate, chiar dacă zvonurile se învârteau online că ar fi bolnav și, probabil, incapacitat de boală.

Magufuli a fost unul dintre cei mai proeminenți negatori africani ai COVID-19. El spusese anul trecut că Tanzania a eradicat boala prin trei zile de rugăciune națională. Tanzania nu a raportat autorităților africane de sănătate numărul total de cazuri și decese confirmate de COVID-19 din aprilie 2020.

Tanzania se confruntă cu o criză de COVID-19

Numărul deceselor persoanelor care se confruntă cu probleme de respirație ar fi crescut și, la începutul acestei luni, ambasada SUA a avertizat cu privire la o creștere semnificativă a numărului de cazuri COVID-19 în Tanzania din ianuarie. Zile mai târziu, președinția a anunțat moartea lui John Kijazi, secretarul șef al lui Magufuli. La scurt timp după ce a fost anunțată moartea vicepreședintelui regiunii insulare semi-autonome Zanzibar, al cărui partid politic a raportat anterior că avea COVID-19.

Criticii au acuzat că respingerea de către Magufuli a amenințării de la COVID-19, precum și refuzul său de a închide țara așa cum au făcut alții din regiune, ar fi putut contribui la multe decese necunoscute.

Este greu de apreciat modul în care majoritatea tanzanienilor au privit scepticismul COVID-19 al lui Magufuli, într-o țară în care a rămas cu adevărat popular printre mulți pentru discuțiile sale aparent sincere împotriva corupției, chiar și în timp ce a redus libertățile politice și a afirmat din ce în ce mai mult o dungă autoritară. Poliția a arestat cel puțin un bărbat la începutul acestei săptămâni care a fost acuzat că a răspândit informații false despre sănătatea lui Magufuli.

Magufuli se afla la al doilea mandat

Ales pentru prima oară la președinție în 2015, Magufuli îndeplinea un al doilea mandat de cinci ani câștigat la alegerile din 2020 despre care opoziția și unele grupuri de drepturi au spus că nu sunt nici libere, nici corecte.

Principalul său adversar în acea cursă, Tundu Lissu, a trebuit să se mute în Belgia după vot, temându-se pentru siguranța să. Lissu, care a fost printre primii care a ridicat întrebări despre locul unde se afla Magufuli după ce a dispărut câteva zile, a fost împușcat de 16 ori în 2017, un atac pe care l-a învinuit agenților guvernamentali din cauza criticilor sale față de președinte.

Magufuli devenise atât de puternic la începutul izbucnirii COVID-19 încât putea nega existența unei pandemii fără a suporta critica predecesorului său și a altor persoane proeminente din Tanzania. La începutul anului 2021, pe fondul speculațiilor că Magufuli va căuta un al treilea mandat neconstituțional atunci când mandatul său a expirat în 2025, partidul său de guvernământ Chama Cha Mapinduzi a fost obligat să nege că s-ar putea întâmpla așa ceva.

 

În altă ordine de idei, președintele a stârnit numeroase controverse. De exemplu, Magufuli este de acord cu biciuirea copiilor. Declarația a fost făcută în 2018 atunci când cazul unui copil biciuit    a stârnit numeroase reacții negative

Tanzania, o destinație turistică de top

Tanzania este poate cea mai uluitoare ţară din Africa, pentru că nu veţi mai găsi nicăieri într-un singur loc, o varietate atât de mare de peisaje, istorie, oameni şi viaţa sălbatică. Dacă ne gândim doar la peisajele sale, de la vârfurile înalte acoperite de zăpezi de pe Kilimanjaro până la plajele cu corali din Zanzibar şi la iarba savanei până la rocile ascuţite de pe Rift Valey, de la raiul din Craterul Ngorongoro până la sanctuarul din Lake Manyara, toate acestea sunt minunate opere de artă ale naturii şi am putea spune că te fac să te îndrăgosteşti de Africa de la prima vedere.

De altfel, în ultimii ani tot mai mulți români au început să aleagă Tanzania ca drept destinație turistică.

Comentarii
Adauga un comentariu