Razboi în Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite că Rusia va folosi arme chimice: „Va fi tardiv”

Publicat: 13 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski transmite că Rusia va folosi arme chimice Va fi tardiv
Volodimir Zelenski transmite Occidentului să acționeze preventiv pentru că Rusia va folosi cât de curând arme chimice

Marţi seara, 12 aprilie 2022, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a menţionat că Rusia va folosi arme chimice cât de curând. Anunţul a fost făcut în mesajul zilnic adresat cetăţenilor din ţară vecina.

Zelenski afirma că ameninţările care au fost făcute în repetate rânduri de propagandiştii ruşi s-ar putea concretiza. În acest context, şeful de la Kiev îndeamnă Occidentul să intervină preventiv pentru sprijin, în caz contrar ar fi prea târziu.

Rusia va folosi arme chimice, acuză preşedintele Volodimir Zelenski

Aşa cum ne-a obişnuit de 49 de zile, Volodimir Zelenski a transmis ieri seară un nou mesaj. Liderul de la Kiev afirma cu vehemenţă că împotriva apărătorilor din Mariupol se vor utiliza arme chimice şi muniţie cu fosfor. Având în vedere aceste ameninţări repetate, este necesar ca lumea să acţioneze în consecinţă, dar acum.

”Răspundeţi preventiv, pentru că după folosirea armelor de distrugere în masă, orice răspuns nu va schimba nimic şi va arăta doar ca o umilire pentru lumea democratică”, spunea ieri Volodimir Zelenski.

De asemenea, Zelenski menţiona că priveşte cu mare atenţie ”rapoartele de ieri despre folosirea unui proiectil cu o substanţă otrăvitoare la Mariupol împotriva apărătorilor oraşului”.

”Nu este încă posibil să tragem concluzii sută la sută despre ce fel de substanţă a fost. Evident, este imposibil să se efectueze o investigaţie completă şi o analiză completă în oraşul asediat. Cu toate acestea, având în vedere ameninţările repetate ale propagandiştilor ruşi de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor lui Mariupol şi utilizarea repetată de către armata rusă a muniţiilor cu fosfor în Ucraina, de exemplu, lumea trebuie să răspundă acum. Răspundeţi preventiv. Pentru că după folosirea armelor de distrugere în masă, orice răspuns nu va schimba nimic. Şi va arăta doar ca o umilire pentru lumea democratică”, a mai spus liderul de la Kiev.

Reamintim faptul că pe data de 24 februarie Vladimir Putin a dat startul invaziei militare în Ucraina. Recent, președintele Rusiei a menționat că a luat cea mai corectă decizie atunci.

Ce spune Volodimir Zelenski despre noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

În continuarea monologului sau, Zelenski susţine că cel de-al şaselea pachet de sancţiuni ale Uniuniii Europene împotriva Rusiei trebuie neapărat să includă petrolul. Aceasta afirmaţia a mai fost adresată în parlamentul Lituaniei şi, în acelaşi timp, adresat tuturor naţiunilor europene.

”Nu mai multiplicaţi pachetele de sancţiuni insuficient de puternice. În orice caz, va trebui să recunoaşteţi că doar abandonarea de către Europa a resurselor energetice ale Rusiei şi restrângerea completă a sistemului bancar al Rusiei pot fi un argument pentru că conducerea Rusiei să caute pacea. Fără aceasta, Moscova caută o soluţie militară”, spune liderul ucrainean.

De asemenea, în discursul său, ucraineanul a menţionat că a discutat cu cancelarul Austriei Nehammer, care avusese o întâlnire cu liderul rus Vladimir Puţin, cu o zi înainte. ”Am făcut schimb de detalii despre această întâlnire”, spune Zelenski.

”Multor oameni le place să-şi bată joc de ocupanţi, să troleze eşecurile, nivelul de pregătire al soldaţilor lor şi calitatea îndoielnică a „ultimelor” echipamente ruseşti, care au fost dezvoltate în ultimii 20 de ani şi sunt inferioare modelelor sovietice. Şi pe bună dreptate. Este corect. Dar, în acelaşi timp, trebuie să înţelegem că nu toate tancurile ruseşti sunt blocate în câmp. Nu toţi soldaţii inamici pur şi simplu fug de pe câmpul de luptă. Şi nu toţi sunt recruţi care nu ştiu să ţină armele corect. Asta nu înseamnă că ar trebui să ne fie frică de ei”, mai spune volodimir Zelenski.

Statele Unite ale Americii invocă marţi ”informaţii credibile” cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească ”agenţi chimici” într-o ofensivă în vederea cuceririi oraşului ucrainean Mariupol, relatează AFP. Precizăm faptul că articolul ilustrează varianta Ucrainei, Rusia dezmintind aceste informaţii.

Având în vedere faptul că în spațiul public s-au vehiculat informații care anunță că Rusia va folosi arme chimice, Marea Britanie a declanșat o anchetă.

 

Adauga un comentariu