Prima întâlnire dintre Ciolacu și Ciucă după rezultatul alegerilor. Se discută de prezidențiale și parlamentare

Prima întâlnire dintre Ciolacu și Ciucă după rezultatul alegerilor. Se discută de prezidențiale și parlamentare

11 iun. 2024, 15:20,
BZI.ro, în National

Marcel Ciolacu și Nicoale Ciucă se întâlnesc marți, 11 iunie, la Guvern pentru a tatona subiectul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Este prima întrevedere a celor doi lideri după scrutinul din 9 iunie. În următoarea perioadă, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă trebuie să decidă dacă merg împreună sau separat la alegerile prezidențiale și cele parlamentare.

Întâlnirea are loc după ce primele intenții și declarații oficiale au fost făcute de către liderii Coaliției. Reamintim că atât Marcel Ciolacu, cât și Nicolae Ciucă au spus, că cel mai probabil, partidele vor avea candidați separați la prezidențiale.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu o zi că există premisele unei alianțe politice între social-democrați și liberali pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de la finele anului. Ciolacu a subliniat însă că partidul său ar trebui să dea candidatul comun pentru funcția supremă în stat.

Întrebat care dintre cele două partide ar trebui să desemneze candidatul comun la prezidențiale, liderul social-democrat a răspuns: „PSD a câștigat alegerile, este foarte puțin probabil să renunțe la candidat.”

Tatonări pentru prezidențiale

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu a anunțat că partidul va face face congres ”probabil” săptămâna viitoare pentru desemnarea candidatului la prezidențiale. Întrebat dacă Marcel Ciolacu ar trebui să fie candidatul partidului, Stănescu a precizat că „e o cutumă ca preşedintele PSD să fie și candidat la preşedinţie”.

De partea cealaltă, PNL pledează pentru o candidatură separată de PSD la alegerile prezidențiale. Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat luni, după anunţul secretarului general al PSD, Paul Stănescu, că PSD va organiza Congres săptămânile viitoare pentru stabilirea prezidenţiabilului.

„Cel mai potrivit la preşedinţia României este domnul Nicolae Ciucă (…) Nu ştiu ce face domnul Stănescu, nu înţeleg de ce este atât de activ în spaţiul public, poate pentru că încearcă să acopere pierderea primăriei Slatina, pe care a pierdut-o ruşinos şi faţa excelentului Mario de Mezzo. Domnul Stănescu încearcă să îl împringă pe scări pe domnul Ciolacu, dar e treaba domniei lor, nu mă bag eu. Nu ştiu ce vor să facă. Vom sta de vorbă cu PSD mâine, vom avea poziţia domniior lor, exprimată nu prin presă ci prin viu grai”, a declarat Rareş Bogdan.

PSD a obținut controlul asupra a 25 de județe, în timp ce PNL are doar 12 județe, iar UDMR – patru, arată rezultatele parțiale, transmise de Biroul Electoral Central, la Consiliile Județene și la primăriile reședințelor de județ. Liberalii au pierdut regiuni istorice precum Suceava, Prahova și Timiș, în timp ce USR are doar două victorii la primăriile orașelor Timișoara, cu Dominic Fritz, și Bacău, cu Lucian Viziteu.

Potrivit deciziilor luate în Coaliție odată cu comasarea localelor cu europarlamentarele, alegerile prezidențiale au fost devansate și programate pe 15 septembrie și 29 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *