Local

Marius Dangă și Sorin Afloarei sunt noii vicepreşedinţi din Consiliul Județean Iași – LIVE VIDEO

Publicat: 09 nov. 2020
Ședință de Consiliu Județean Iași
Ședință de Consiliu Județean Iași

Plenul Consiliului Județean Iași se va reuni astăzi, 9 noiembrie 2020, în prima ședință de plen din noul mandat deliberativ. Consilierii județeni vor alege și vicepreședinții instituției care vor face echipă cu Costel Alexe, noul președinte al CJ în urma alegerilor locale 2020. În plus, în cadrul ședinței de plen vor fi stabilite și comisiile de specialitate a Consiliului pentru următorii 4 ani

Cei 36 de consilieri aleși după scrutinul electoral din 27 septembrie 2020 își vor completa echipa de conducere la nivelul Consiliului Județean (CJ) Iași. Astăzi, 9 noiembrie 2020, de la ora 13:00, va avea loc prima ședință a plenului CJ Iași din mandatul 2020-2024. Aceasta este și prima întâlnire a noului deliberativ județean după depunerea jurământului de la finalul lunii trecute.

UPDATE: Marius Dangă și Sorin Afloarei sunt noii vicepreşedinţi din Consiliul Județean Iași

După numărarea voturilor, Marius Dangă şi Sorin Afloarei au fost desemnaţi cu câte 21 voturi în funcţiile de vicepreşedinţi ai CJ Iaşi

 

UPDATE: În acest moment, consilierii judeţeni rămaşi au trecut la votul pentru vicepreşedinţi

UPDATE: Preşedintele Costel Alexe a propus o pauză de 5 minute pentru a se pregăti buletinele de vot

În acest moment, prin vot deschis, s-au ales membrii comisiilor de specialitate. Acum se va trece la desemnarea prin vot secret a vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Iaşi.

PNL a propus pentru cele două funcţii pe Marius Danga şi Sorin Afloarei. PSD nu a vrut să propună vreun candidat pentru funcţia de vicepreşedinte şi nici nu vrea să voteze pentru aceste funcţii. Practic, grupul PSD a început cu stângul acest mandat, refuzând să participe la vot. În plus, aleşii USR-PLUS au început şi ei scandalul şi vor să iasă din sală în urma propunerilor avandate anterior. Mână în mână cu PSD, cei de la USR -PLUS au preferat să facă circ în loc să participe la dezvoltarea judeţului Iaşi.

UPDATE: A fost desemnată Comisia de validare a a numărării voturilor secrete, precum şi în cazurile în care CJ stabileşte hotărâri prim vot secret. Din această fac parte Petru Avram şi Constantin Şerban (PNL), Dorel Lebădă (PSD), Adrian Slab (USR-PLUS ), Adrian Acostoaie (PMP).

În acest moment, aleşii judeţeni trec la desemnarea componentei celor 10 comisii de specialitate. Din fiecare vor face parte câte 9 aleşi judeţeni, un consilier urmând a far parte din minim 1 comisie, maxim 3 comisii

UPDATE: Formaţiunile şi-au desemnat şi liderii de grup. Astfel, la PSD este Cristian Stanciu, PMP Marian Uscatu, PNL-Romeo Vatră şi USR-PLUS Ştefan Tanasa

UPDATE: La şedinţa sunt prezenţi 36 de aleşi judeţeni plus preşedintele Costel Alexe. 10 din cei 36 vor depune jurământul astăzi. Este vorba de

Bogdan Alexa, Cătălin Cătur, Dorel Lebădă (depune online-in izolare la domiciliu), Petronela Câtea, Lăcrămioara Ursu, Constantin Fotea, Lorin Urcaciu, Ovidiu Pricopie , Răzvan Socolov, Radu Ursanu.

UPDATE: A început prima ședință de Consiliu Județean

 

Au fost adoptate mai multe hotărâri în Consiliul Judeţean referitor la procedura de votare a vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Iași

UPDATE: 1. Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei speciale de numărare a voturilor secrete în situaţiile expres prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi în cazurile în care consiliul judeţean stabileşte adoptarea unor hotărâri prin vot secret în mandatul 2020-2024.

2. Proiect de hotărâre privind stabilirea numărului, denumirii şi componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean Iaşi pe principalele domenii de activitate pentru mandatul 2020-2024.
3. Proiect de hotărâre privind alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Iaşi.

Noi vicepreședinți la Consiliul Județean Iași. Cine va face echipă cu președintele Costel Alexe?

În cadrul ședinței ordinare de plen CJ Iași de astăzi, 9 noiembrie 2020, vor fi desemnați și cei doi vicepreședinți ai instituției. Aceștia vor fi aleși prin vot secret de cei 36 de aleși județeni, în baza propunerilor venite de la formațiunile politice cu reprezentare în instituție. Organizația județeană a PNL Iași, formațiunea politică majoritară în plenul CJ Iași, i-a desemnat la finalul săptămânii trecute pe aleșii Marius Dangă și Sorin Afloarei, drept propuneri pentru ocuparea celor două funcții vacante.

PNL Iași dispune de 17 consilieri din cei 36. Cel mai propabil, PNL Iași va forma majoritatea în CJ cu cei 3 aleși ai PMP. Pentru a avea majoritate simplă este nevoie de votul a 19 consilieri. La aceștia se adaugă și votul președintelui Costel Alexe, astfel încât cele două formațiuni ar avea 21 de voturi în plen. În cadrul CJ Iași au mai obținut mandate și PSD, cu 10 aleși județeni, dar și USR-PLUS, cu 6 consilieri.

Costel Alexe, președinte CJ Iași: „Nu vom face alianță cu PSD”

Președintele Costel Alexe a menționat că PNL nu va face nicio alianță cu PSD la nivelul CJ Iași.

„Sigur nu vom face și nu am luat în calcul nici măcar o secundă să facem o majoritate cu PSD, cel responsabil pentru stagnarea județului nostru în acești ultimi 20 de ani. Sunt convins că toți colegii de Consiliu Județean de la PMP sau USR vor înțelege cât de importantă este dezvoltarea județului nostru și vor sprijini proiectele președintelui și ale instituției”, a menționat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Noul șef al CJ Iași și-a expus și proiectele pentru următorii patru ani din Casa Pătrată.

„Ceea ce îmi doresc pentru următorii 4 ani este ca eu, președinte de Consiliu Județean, împreună cu oamenii din cadrul instituției, alături de ieșeni, să facem echipă pentru dezvoltarea Iașului. Prea mulți ani au trecut, ani în care am stagnat în loc să ne dezvoltăm, și cred că toate aceste politici nu au făcut altceva decât să avem zone din județul Iași în care nu s-a investit aproape deloc în toate domeniile de interes”, a mai menționat președintele Consiliului Județean Iași.

Alegeri pentru comisiile de specialitate din Consiliul Județean Iași

Pe lângă posturile de vicepreședinți ai CJ Iași, consilierii își vor disputa și funcțiile din cadrul comisiilor de specialitate a instituției. În calcul intră Comisia de Cultură, Comisia Economică, Comisia pentru Sănătate, Comisia pentru Tineret și Sport, Comisia de Dezvoltare. De asemenea, consilierii își vor împărți și funcțiile în cadrul Comisiei de Administrație Publică, Comisia Juridică, Comisia de Agricultură, dar și Comisia pentru Urbanism. Fiecare comisie de specialitate este alcătuită din 9 aleși județeni, nominalizările urmând a se face în funcție de numărul de mandate obținute de partide. Fiecare comisie va fi coordonată de un președinte și un secretar, restul fiind doar membri.

Comentarii
  • … dom Costel, suna frumos … alaturi de ieseni … corect … dar fara Tataru si Gologan de la Vaslui in numirile din structurile statului din judetul Iasi … astia 2 n-au legatura cu iesenii cum n-au nici cei numiti aici prin implicarea lor …

  • Iasul e feuda Vasluiului. Rusine mai mare nici ca am trait noi iesenii pe care ii tot invoca vranceanul Alexe. Poate mai lasati vorbele care ating sensibilitatea cetateanului cetatii si ne si demonstrati ca sunteti un barbat de stat domnule Alexe.

  • Tanti Petronela plina de emotii a balbait fix ceea ce nu va infaptui. A grait ca o profesoara de tara in balci la serbarea sateasca. Caracteristic. Important ca ii place lui nea Nelu care si el e un erudit, dr. ing. E pe schimbare macaz si ea cum a ordonat Vatmanu. Sunt descendenti din Brateni taranetii astia. Te doare capul ce au ales oamenii. Nenea Nelu sa nu uiti sa revii si matale la SMA de unde ai lasat tractorul in rugina asa cum i-ai recomandat lui Popa sa revina la Tehnoton la munca de jos. Fiti demni si reveniti amandoi la viata care v-a definit.

  • Felicitari domnului Danga! O alegere buna, din cate spune lumea prin targ omul e ft profi si stie administratie!
    Cat despre Afloarei…. felicitari si pt. aceasta alegere —trebuie sa ducă cineva si cafelele pe acolo. :))).
    In rest, ala de la PSD vorbea de parca avea fasole in gura iar, Ala de la USR parca se dezmembra cand vorbea , zici ca asculta niste rap in fundal. Ce mai… viitorul suna bine!😂

Adauga un comentariu