Titlurile zilei

Primăria Iași închide definitiv o stradă din centrul orașului. Niciun șofer nu va mai avea voie să intre pe artera aflată la doi pași de cele mai căutate spații din municipiu

Publicat: 27 feb. 2021
Strada Colonel Langa din zona centrală a municipiului Iași
Primăria Iași vrea să închidă pentru șoferi strada Colonel Langa, stradă aflată în centrul orașului, între Catedrala Mitropolitană și Episcopia Romano- Catolică

O stradă din centrul municipiului Iași va fi interzisă conducătorilor auto. Primăria Iași va lua în calcul ca strada Colonel Langa, arteră cuprinsă între Mitropolia Moldovei și Catedrala Romano-Catolică, să nu mai fie folosită drept loc de parcare. Șoseaua va fi destinată doar riveranilor din zona centrală a municipiului Iași. Pe de altă parte, primăria caută să fluidizeze traficul rutier la intrările în municipiul Iași

Schimbare majoră în zona centrală a municipiului Iași. Una din străduțele aflate în apropiere de Primăria Iași ar urma să fie închisă șoferilor ieșeni. Decizia a fost luată de conducerea primăriei ieșene în urma unor discuții cu proprietarii din zonă. Astfel, strada Colonel Langa, arteră cuprinsă între Catedrala Mitropolitană și Episcopia Romano-Catolică de Iași, nu va mai fi accesibilă conducătorilor auto. Strada face legătura cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și era închisă circulației. Cu toate acestea, zeci de șoferi o folosesc drept loc de parcare, spre nemulțumirea riveranilor.

Șoferii nu vor mai avea voie pe strada Colonel Langa din Iași

Primarul Mihai Chirica a precizat și faptul că a discutat cu riveranii pentru a închide strada celor care parchează mașinile și blochează intrararea către spațiile respective. Edilul Iașului a susținut:

„Am avut discuții cu Episcopia Romano-Catolică despre situația zonei respective. Vom propune închiderea acestei străzi. Ea va deveni accesibilă pentru riverani, pentru cei care desfășoară activități economice pe bulevardul Ștefan cel Mare. Va fi permis accesul doar pentru aprovizionare și pentru enoriași în zilele religioase, a celor de la Episcopia Romano-Catolică. Strada este un fundac și nu permite o legătură pentru altceva”, a spus primarul Mihai Chirica.

În plus, edilul a precizat că Primăria Iași va continua alături de Mitropolie și proiectul parcării de pe strada Arh. G.M.Cantacuzino, proiect venit în sprijinul conducătorilor auto.

„Vrem să dezvoltăm proiectul pentru o parcare de lângă Mitropolie, de pe strada Cantacuzino. Probabil că acel proiect va fi cel care va mai destrăma abuzul de parcare pe care îl fac cetățenii din zonă”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Din parcările din Iași, primăria a reușit să scoată o sumă destul de consistentă. În aceste condiții, șefii primăriei vor să extindă astfel de proiecte.

Porțiunea dintre rond Păcurari și Antibiotice SA devine stradă. Dispar parapeții din centrul drumului

Primarul Mihai Chirica a precizat și că municipalitatea vrea să preia bucata de drum european 583 cuprinsă între rond Păcurari și sediul Antibiotice SA. Edilul a explicat și ce pregătește Primăria Iași pentru zona respectivă.

„Ne dorim ca acea bucată de drum european să devină stradă. Vorbim despre zona dintre rond Păcurari și Antibiotice SA, porțiune care trebuie să devină parte a rețelei de străzi a municipiului Iași. Trebuie să dispară acei parapeți și să o gestionăm exact ca pe o stradă. Să fie montate semafoare și treceri de pietoni care să permită accesul cetățenilor din Valea Lupului și municipiul Iași spre oraș. Nu e normal să-i transportăm pe toți în rond la Antibiotice SA și să vină apoi spre municipiu. E o ordonanță a Guvernului prin care toate ramurile drumurilor europene aflate în intravilanul localităților să devină străzi”, a mai precizat primarul Mihai Chirica

Număr uriaș de mașini la intrările în municipiul Iași

Primăria Iași a făcut și o contabilizare a numărului de autoturisme care intră și ies din municipiu la primele ore ale dimineții. Recent, edilul orașului a precizat că a discutat cu primarii din zona metropolitană Iași pentru înființarea unor parcări la marginea orașului. Conform autorității locale, spre centrul Iașului vin la orele dimineții câteva mii de mașini de la periferie.

„Avem camere de supraveghere care numără autoturismele și știm exact pe ore câte vehicule pătrund pe fiecare cale de acces. Între orele 7:30 și 8:30, la vârfurile de sarcină pe care le acumulăm dinspre Lețcani, Valea Lupului sau Târgu Frumos, sunt circa 3.200 de vehicule. Pe intrarea dinspre Ciurea intră aproximativ 2.700 de vehicule, pe intrarea dinspre Bucium avem aproape 900 de vehicule”, a mai menționat primarul Mihai Chirica.

Comentarii
 • Nu mai vor pochii sa fie sufocati de masinile „supusilor”. Incet, incet vor pune stapanire pe tot centrul Iasiului. Parcare in centru, bdl Stefan sa fie redat ciculatiei masinilor si autobuzelor; si asa au pus stapanire tiganii pe zona. Sa fie o legatura directa str. Palat-Copou-Pacurari-Gara. Calculati cat timp, aiurea se cheltuie pentru a inconjura prin Elena Doamna-Cucu-Independentri si cate noxe se degaja in plus.

 • Nu cred. Catedrala romano-catolica are o parcare generoasa. Mai degraba is deranjati aia de au cladit acolo, mai sus de statia de carburanti, ca n-au unde parca. Cum is riverani, strada va fi in continuare folosita ca parcare.

 • Nu poti ingradi acest drept. Este totusi o strada. Faza cu inchisul strazilor centrale trebuie gandita si in prisma conducatorilor auto. Unde sunt parcarile?? Lasa prostiile astea cu parcari la marginea orasului, cu trenulete si telegondole. Prostia din mintea ta face ca oamenii sa te scoata din Primarie. Ai facut atatea nelegiuiri in Iasul asta de va trebui sa te muti in Congo.

 • Termina intai parcarea si apoi mai vedem domnule Chirica. Sunt minciuni ca riveranii sunt iritati. Acolo sunt doar case si bine merci, oamenii tai nu au decat sa-si parcheze masinile in curte. Dar cum se spunea mai sus, cred ca cei de la Catedrala Catolica au un ghimpe

 • Daca te uiti la numerele de inmatriculare ale masinilor stationate acolo, vezi ca sunt de NT si SV, adica oameni de crez catolic veniti la catedrala. Isi lasa acolo masinile in lipsa unei parcari decente.
  Daca te uiti la masinile parcate de-a binelea, cu zilele, vezi ca sunt de boston si de oasluy, ciocani veniti la oras,sarantoci care nu au bani de parcare la Palas unde se duc sa isi faca selfieuri ca sa aiba ce arata acasa.
  Numitor comun ? Lipsa parcarilor. De acolo trebuie inceput. Vraja aia cu proiect comun cu mitropolia zi-o lui Cozet, mai Chirica.

 • Sa inchida tot si sa mergem ca iobagii pe jos, caciula in mana sa nu deranjam mintile sclipitoare din primarie. Inchideti traficul in tot orasul, ce va tot jumatati de masura. Gata, de maine pe jos, mujicilor. Sa vanda carnati, aluat si rahaturi pe st cel mare e bine, e bine so ocolesti jumatate de oras.

 • Cred ca problema este de mult bun simt (care lipseste), din partea celor care forteaza sa parcheze, oriunde, si oricum. La catedrala catolica este loc de parcare pentru cei care vin sa se inchine, si nu cred ca proiblema este acolo. Mai degraba vorbim de bizonii care parcheaza fara a tine cont de faptul ca blocheaza o intrare la o institutie sau o casa, ca si cum ar fi pe tarlaua lor.
  Cred ca daca ar deveni acea zona parcare cu plata, si sa fie un militian care sa vegheze respectarea parcarilor, si-ar face si salariul si nu ar mai bloca nici strada si nici nu s-ar aglomera zona cu pomanagii care vor sa junga cu masina chiar pana in usa magazinului, dar fara sa plateasca.

 • Strada Col Langa este una dintre putinele strazi unde mai poti parca langa locuintele de la Stefan cel Mare. Sunt doua blocuri in zona BNR care, rand pe rand, au fost vaduvite de locuri de parcare. In spatele BNR nu se poate parca, sunt popice+ o bariera montata abuziv. Pe stradela Trei Ierarhi iarasi, daca prinzi un loc sa poti merge spre casa, esti norocos. Mai nou, pe aceasta strada sunt parcate masini comerciale, cu placutele de inamtriculare date jos, ale chioscarilor. Col. Langa este ultima varianta, deja aflata la o distanta considerabila de aceste blocuri. NOI UNDE PUTEM PARCA IN ORASUL ACESTA, PENTRU A AJUNGE ACASA? LA HALA CENTRALA??

 • Înainte de a Închide străzi, alei, și de a desființa locuri de parcare și așa putine, mai întâi de toate crează condițiile aferente și apoi distruge , construiește și reconstruiește ce vrei tu primar de doi lei.
  Urmează sa închizi și ce a mai rămas din Ștefan cel Mare ca deja umbli sa afli dacă îți găsești adepți printre comercianții de pe Ștefan, dar cumva numai pe comercianți ii ai in grija primăraș?
  Înainte de a cere ceva de la comunitate mai întâi oferă pe măsura egalității, altfel sa nu te mori când te mai stropește câte unu cu iaurt, bine ca nu ești stropit mai violent, la fel de dureros sa-ți fie pe cât de dureros ne e și noua șoferilor care din motive pur estetice și de imitator a altor orașe din alte tari, care și-au închis zonele centrale, dar oferă destula mobilitate prin restul cailor de acces, doar ca noi suntem România și Iasi și Chirica nu cred ca ai făcut o centura auto a iasului încât sa spui ca și centru trebuie sa fie pe măsura…mai întâi arata infrastructura, nu Închide ce infrastructura au făcut alții când tu nici muci nu aveai piticanie cu zâmbet fals!

 • Ori se apuca de treaba ori pleaca aceasta coalitie de nimic, cu lideri impatimiti de apartamente si onorarii grase. Va dam termen dl Chirica ca pana pe 01.05.2021 sa va reconsiderati agenda cu minciuni si sa veniti cu solutii si rezolvari imediate. Dupa aceasta data vom iesi in strada si va vom trimite acasa. ATENTIE LA TERMEN.

 • dar ”riveranii, de pe Str. Col Langa”, au voie să circule pe strazile din celelalte cartiere? De ce trebuie crreata aceasta diferenta? Impozitul ”riveranilor de pe str. Col.. Langa, celor de prin Copou ….., este mai special față de impozitul mulțimii?

Adauga un comentariu