Primăriile din Iași vor să modernizeze iluminatul public stradal cu banii din programul derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). În ultimul an au fost deschise două sesiuni de depunere a proiectelor, astfel că primarii din Iași s-au înscris în număr mare în programul Iluminat Public. Ultima sesiune de depunere a fost deschisă până pe 15 ianuarie 2025. În total, în ambele sesiuni de depunere, s-au înscris 22 de primării din Iași
Primarii din Iași vor să investească banii din programul derulat de AFM în iluminatul public stradal. O parte din cei care au depus proiecte în prima sesiune a programului Iluminat Public au primit banii pentru investiții în comunele pe care le administrează. Astfel, peste 12 milioane de lei vor fi investiți în acest sector. Primăriile Dumești, Prisăcani, Valea Lupului, Ungheni, Bivolari, Plugari, Golăiești, Țuțora, Mogoșești, Gropnița, Lespezi, Gorban au primit câte un milion de lei pentru modernizarea iluminatului public stradal. În orașul Târgu Frumos va fi investită suma de 3 milioane de lei. De asemenea, sistemul de iluminat public din Pașcani, Iași, va fi modernizat. În ultimele sesiuni de depunere deschise de AFM, s-au depus 22 de proiecte din Iași.
Primăriile din Iași primesc bani pentru noi investiții în iluminatul public stradal
Programul derulat de Administrația Fondului pentru Mediu vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente, având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale), extinderea sistemului de iluminat existent, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii. Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate, în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, după cum urmează: pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori, maximum 1.000.000 lei; pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 locuitori, maximum 2.000.000 lei; pentru oraşe, maximum 3.000.000 lei; pentru municipii de rang 0, municipiul Bucureşti, maximum 60.000.000 lei; pentru municipii de rang I, maximum 6.000.000 lei; pentru municipii de rang II, maximum 5.000.000 de lei.
Modificări la programul Casa Verde Fotovoltaice
Un alt program derulat de AFM, care are succes la Iași, este Casa Verde Fotovoltaice. Sute de ieșeni cu proiecte aprobate în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 pot să le implementeze până la 16 martie 2025. Anunțul a fost făcut de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). S-a prelungit perioada de implementare a proiectelor din programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, astfel că ieșenii au timp să își aleagă un alt instalator. În cadrul sesiunii de depunere, organizată în perioada 29-31 mai 2023, pentru Regiunea Nord-Est, din județul Iași, s-au înscris în program un număr de 3.470 de solicitanți. Beneficiarii primesc o finanțare de până la 90 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW. De asemenea, primăriile din Iași vor să modernizeze iluminatul public stradal cu banii din programul derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).