Titlurile zilei

Primarul Ciprian Grosu din comuna Rediu are apucături de șmecher! A încasat taxa pentru un bloc, dar nu a emis autorizația. Dezvoltatorii imobiliari vor să facă plângeri penale – FOTO

Publicat: 08 oct. 2021
Ciprian Grosu, primarul comunei Haidău, stă țanțoș lângă două polițiste și blocul lui Andrei Mărgineanu
Primarul comunei Rediu este acuzat că nu permite dezvoltatorilor imobiliari să intre în legalitate

Primarul comunei Rediu este acuzat că stopează proiectele imobiliare. Primăria condusă de Ciprian Grosu a încasat taxa pentru eliberarea autorizației, dar documentația nu a emis-o. Primarul a cerut amendarea dezvoltatorului, pentru că blocul nu era autorizat pentru zona de extravilan. Fix în aceeași situație se află și primarul, o parte din proprietate se află în extravilan. Investitorii amenință cu plângeri penale

Ciprian Grosu, primarul comunei Rediu, județul Iași, este implicat într-un nou scandal. De data asta, conflictul are legătură cu activitatea dezvoltatorilor imobiliari din comună. La finalul anului 2020, Andrei Pavel Mărgineanu a cerut autorizarea celui de-al treilea bloc de locuințe colective de pe strada Dealul Zorilor, nr. 28. S-a dus la compartimentul urbanism, moment în care i s-a transmis să achite taxa pentru eliberarea autorizației de construire, în valoare de 9.700 de lei.

Funcționarii l-au înștiințat că se poate apuca de lucrare, pentru că autorizația va fi emisă pe parcurs. După ce a achitat taxa pe data de 26.10.2020, a demarat lucrările, ajungând cu blocul la etajul al doilea. De precizat că regimul de înălțime propus a fost S+D+3E+M. De menționat că, în luna septembrie 2020, sunt organizate alegerile locale. Vasile Haidău pierde alegerile, iar Ciprian Grosu este ales noul primar, din partea USR-PLUS. Printre primele lucruri pe care le-a făcut a fost să-l amendeze pe Andrei Mărgineanu, administratorul societății Zorilor Residence SRL, deși taxa pentru autorizația de construire a fost achitată. Controlul a fost comandat după aproximativ o lună de la câștigarea alegerilor.

Andrei Mărgineanu a fost amendat cu suma de 25.000 de lei

Pe data de 06.11.2020, Silviu Rusu, inspectorul din cadrul compartimentului urbanism, aplică societății o amendă de 25.000 de lei, cuantumul maxim fiind de 100.000 de lei. La zece zile de la semnarea procesului-verbal, Andrei Mărgineanu a achitat amenda. După, a început chinul pentru dezvoltator. S-a dus la primărie și a depus documentația pentru intrarea în legalitate. Însă, primarul Ciprian Grosu a refuzat sistematic să elibereze documentația. Investitorul crede că totul a început de la un banner electoral.

„Eu cred că mi se trage de la un banner electoral. Am o proprietate în comună unde i-am permis contracandidatului să pună un banner pe parcursul campaniei electorale. Nu ai cu cine vorbi. Primarul refuză efectiv să emită acte. Este o practică în comună, achiți taxa de autorizare și te apuci de treabă, pentru că ai toată documentația în regulă. A venit să amendeze deși am plătit taxa pentru eliberarea autorizației. Eu aveam documentația încă de pe vremea fostului primar”, a declarat Andrei Mărgineanu.

Actualul primar nu este străin de proiectele imobiliare.

Primarul Ciprian Grosu este chemat în fața instanței

Recent, Andrei Mărgineanu a apelat la magistrații Trbunalului Iași pentru a obține avizele de la Primăria Rediu pentru intrarea în legalitate. Deocamdată nu a fost publicată data la care va avea loc primul termen de judecată.

„Vă informăm că, în prezenta situație, instituția publică pe care o conduceți nu a respectat termenul de 30 de zile, iar în calitatea noastră de solicitant vom sesiza instanța de judecată competentă cu o acțiune specifică, ce va avea ca obiect obligația de a face, respectiv obligă Consiliul Local Rediu la soluționarea cererii și vom solicita și cheltuieli de judecată. Adăugăm că ne rezervăm și dreptul de a depune plângere penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu”, se arată în plângerea dezvoltatorului.

Primarul comunei Rediu spune că dezvoltatorul nu poate intra în legalitate

Contactat telefonic, primarul Ciprian Grosu a precizat că investitorul Andrei Mărgineanu nu poate intra în legalitate, pentru că o bucată din teren se află în extravilanul comunei. Asta în condițiile în care casa primarului a fost autorizată pe o bucată de teren tot din extravilan.

„Nu știu despre niciun banner. Dumnealui are o construcție fără autorizație. Dumnealui nu poate intra în legalitate pentru că este în extravilan. Așa spune legea, eu sunt arbitru, nu poate intra în legalitate. Primăria lucrează la noul PUG, atunci ar putea fi o posibilitate de intrare în legalitate, dacă se extinde, cu respectarea indicatorilor urbanistici. Voi cere un punct de vedere de la juridic. Eu sunt autorizat cu casa din 2015, mi-a dat Primăria comunei Rediu. Este o greșeală a fostei administrații publice. Eu nu am cum să mă amendez singur. Dacă e mai mult de trei ani, se prescrie. Vreau să intabulez. Este o magazie, nu un garaj cum se spunea”, a replicat primarul.

Ciprian Grosu a fost implicat în alt scandal după ce a fost obligat să returneze aproape 300.000 de lei din fondurile instituției.

Comentarii
 • Bine le face D-nul Grosu!Ce aberatie la excrocul Haidau ! „Da-mi spaga , construieste 100 de blocuri cum te taie capul si autorizatia o scoti la pulivara…”

 • Foarte bine a facut primarul….Daca a dat spaga la Haidau cu gandul ca o sa se rezolve,dc trebuie sa emita autorizatie? ‘Vrea dezvoltatorul sa intre in legalitate’…pai asa se face…faci ilegal si..platesti si intri in legalitate?

 • Vedeți dacă domnul Silviu Rusu care a constituit procesele verbale avea drept de urbanism , el fiind un simplu cadastrist. Dacă știa ca este pe extravilan , cum a intabulat casa care pe schița apare aproximativ un sfert pe extravilan? Lăsând deoparte garajul și încă o magazie care nu sunt autorizate, așa cum susține domnul primar. A se vedea nr. cadastral 65032.

 • In condițiile in care la urbanism nu avea angajați și cei care au semnat procesul verbal sunt Silviu Rusu (cadastrist) și secretarul comunei, întrebarea este: aceștia au drept de urbanism și de a acționa in consecință? Dacă dumnealui susține ca este autorizat din 2015 cum a reușit sa intabuleze casa care se afla un sfert pe extravilanul UAT Rediu? Pe lângă asta, deține 2 construcții fără autorizație: 1 magazie și un garaj. A se vedea număr cadastral 65032.

 • Aveți ordin pe unitate să dați în USR ?
  Nemernicilor!
  Vavavavaiii un primar are tupeu să supere un dezvoltator…..vavavai nu ia șpagă.

 • Un primar, un lider, un om care se angajează in a conduce o comuna și care se presupune a lupta pentru interesele locuitorilor acesteia ar trebui sa fie el in primul rând in regula din punct de vedere legal înainte sa se apuce sa fluture “steagul dreptății” in rândul cetățenilor. Nu poți sa te consideri un exemplu de urmat când tu ca și conducator ești pătat și plin de nereguli. Dar ce așteptări sa fie de la un personaj care ajunge la putere prin oferirea de vize de flotant unui număr semnificativ de cetățeni din Rep. Moldova care s-a și întâmplat sa ii aducă câștigarea alegerilor. Acesta este cel mai clar exemplu de hoț care striga “Hoțul!”

 • Un primar, un lider, un om care se angajează in a conduce o comuna și care se presupune a lupta pentru interesele locuitorilor acesteia ar trebui sa fie el in primul rând in regula din punct de vedere legal înainte sa se apuce sa fluture “steagul dreptății” in rândul cetățenilor. Nu poți sa te consideri un exemplu de urmat când tu ca și conducator ești pătat și plin de nereguli. Dar ce așteptări sa fie de la un personaj care ajunge la putere prin oferirea de vize de flotant unui număr semnificativ de cetățeni din Rep. Moldova care s-a și întâmplat sa ii aducă câștigarea alegerilor. Acesta este cel mai clar exemplu de hoț care striga “Hoțul!”

 • Domnule Ion Beton, a plăti o amenda atrage după sine imediat intrarea in legalitate. Nu este șpagă, ci doar cum funcționează lucrurile. Deci domnul primar ori trebuia sa aleagă sa refuze plata amenzii, care se vede clar in pozele atașate ca a fost efectuată prin virament bancar (la ultima verificare “șpaga” așa cum o numiți dumneavoastră, nu se depunea in niciun caz prin banca in contul beneficiarului), ori in momentul in care plata a fost acceptata și banii cheltuiți de către domnul primar, imediat trebuia sa se emită actul de intrare in legalitate. Dacă nu stăpâniți anumite domenii, va rog sa va documentați puțin și apoi sa comentați. Mulțumesc!

 • …a plăti o amenda atrage după sine imediat intrarea in legalitate…..serios ? Din ce film e asta ?
  Nu m-am referit la acea amenda ca la o șpagă, dar sunt convins ca s-a încercat să se ajungă cumva…. pentru că știe toată lumea cum mergeau treburile in Rediu sau VL.
  Foarte bine ce face nenea ăla USRist. Până nu ai toate actele beton ….nu bagi hârlețul în pământ.
  Ar trebui uitat de …. lasă că vedem noi.
  La Iași ficiorul lui Chirica de 4 ani își face vilă de 800m2 in centrul orașului dar nu ridică nimănui niciun semn de întrebare….problema e la Rediu ca un primar nu lasă un șmecher să mai taie o bucată de deal să facă un bloc ilegal. Minte cretina de român deștept care nu crede in covid și le știe pe toate….

 • Auzi la el , plătești taxa și te apuci de treaba ???, așa era obișnuit !!
  Se emite autorizația , faci anunț la inspectoratul de stat in constructii de începerea lucrărilor , depui programul de urmărire și control , apoi mai boule te apuci de făcut treaba , corectule care ești corect !!
  Dar voi acolo a ți fost ca n satul fără câini și acuma nu va place !!!

 • Daca se apuca cineva sa ia la puricat cele 6 imobile deja terminatr si cu arhitectura de wc din fundul curtii .. o sa constate ca au fost dati mult peste cap toti indicii din certificatul de urbanism. De la 1 km se vede ca regimul de inaltime nu a fost respectat.. nu mai zic de gradul de ocupare care de la distanta se vede ca e peste 50% cand in zona nu se da peste 30% ..

 • perfect legal. taxa de autorizare se achita la depunerea cererii si nu obliga emitentul la emiterea ei daca actele nu sunt complete sau legale. achitarea taxei nu iti da dreptul sa incepi lucrarile.

 • Vreau sa vad primul primar neomarxist la bulau.
  Sper sa fie asta ca a facut destule ca sa merite.
  Apoi vor urma altii.

  Rediu.

  Frumos loc, blestemat destin. Aveti ceea ce majoritatea a votat. Zero lei din PNRR3. Lasa ca platiti impozite grase.

 • apucaturi de smecher are dezvoltatorul. Bine i-a facut primarul! asa sa le faca tuturor care se apuca de construit fara autorizatii in regula!!!

 • Statea pe varfuri, voia sa para mai inalt decat domnisoara politista, poate voia s-o impresioneze dar in schimb a aratat tuturor cat e de nesigur pe el legat de propria inaltime.

 • funcționarii primăriei au încasat o taxă când era în funcție alt primar… ce titlu și articol de rahat! actualul primar trebuie lăudat că nu dă autorizație unui șmecher care a început să construiască înainte de a fi în regulă cu actele! aviz altor așa-ziși dezvoltatori imobiliari, în realitate niște pungași, avizi după profit mare și imediat prin tot felul de manevre, fără să le pese ce au de tras în urmă fraierii care cumpără apartamente în blocuri la țară (fără racordări la utilități elementare)

 • @lucuitor Rediu .. la fituitca asta jegoasa condusa de romi oricine poate comanda un „articol” .. in mod normal acum ar trebui trimis un control amanuntit la blocurile existente in forma clasica de wc de tara si inceput procesul de demolare pentru blocul construit ilegal pe teren extravilan .. blocul respectiv de care zic ei ca e „inceput” e deja „terminat” .. cineva din gasca veche trebuia sa semneze receptia pe genunghi dar din pacate nu le mai merge …

Adauga un comentariu