National

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, este de părere că doar românii care s-au imunizat se pot bucura de relaxarea restricțiilor

Publicat: 16 mai 2021
Dominic Fritz în timpul unei conferințe de presă
Primarul Timisoarei a oferit o declaraţie prin care a dat de înţeles că românii care nu s-au imunizat împotriva Covid-19, să nu se bucure de ieşiri în aer liber

Romanii profită din plin de relaxarea restricţiilor, după ce autorităţile au declarat că purtarea măştii este obligatorie în staţiile de autobuz, pieţe sau târguri. În schimb românii pot ieşi din casă după ora 22:00 și nu vor fi obligați să poarte masca în spațiile deschise.

Dominic Fritz, primarul Timisoarei a oferit o declaraţie prin care a dat de înţeles că românii care nu s-au imunizat împotriva Covid-19, să nu se bucure de ieşiri în aer liber cu prietenii sau cu familia. Acesta încercând să susţină în continuare vaccinarea romanilor.

„Timișoara este, după București, municipiul cu cei mai mulți cetățeni vaccinați, 118 987, potrivit Europa Liberă. Dovedim că suntem responsabili pentru noi și pentru ceilalți și vă felicit pe toți cei care ați ales să vă vaccinați. E bine, dar nu suficient. Chiar dacă de mâine se ridică o parte dintre restricții, pentru toată lumea, continuați, vă rog, să vă vaccinați. O puteți face în acest week-end la un nou maraton, doar cu buletinul și cu noul vaccin aprobat Johnson&Johnson, la care se administrează o singură doză, fără rapel. Sunt 50 de fluxuri care funcționează în Timișoara. Este aproape imposibil să nu vă fie unul în cale, intrați și vă vaccinați. E important ca până în toamnă să avem cât mai mulți timișoreni imunizați, astfel încât să scăpăm de un posibil val 4. Bucurați-vă de ieșiri în oraș sau în natură, concerte, spectacole, întâlniri cu prietenii, dar vaccinați. Eu aștept cu nerăbdare ziua rapelului cu Astra Zeneca”, scrie Fritz

Relaxarea măsurilor de la 15 mai

Începând cu data de 15 mai 2021, romanii pot renunţa la masca de protecţie în aer liber, conform comunicatului oferit de preşedintele României, Klaus Werner Iohannis. Însă, sunt câteva excepţii precum, pieţele aglomerate, târgurile sau staţiile de autobuz, unde masca va fi obligatorie. Un alt loc în care masca va fi obligatorie sunt spaţiile închise şi acolo romanii vor trebui să respecte această lege.

Alexandru Rafila deputatul Partidului Social Democrat, a spus că modul de a comunica etapele de relaxare a autorităţilor a fost făcut într-o manieră neadecvată, aceştia reuşind să creeze confuzie şi neîncredere în rândul romanilor. Medicul a susţinut că autorităţile nu ar trebui să-i discrimineze pe cei care nu s-au vaccinat. De asemenea roamnii trebuie încurajaţi în continuare să se imunizeze împotriva Covid-19 pentru a opri pandemia.

„Acesta trebuie să fie un mesaj foarte puternic, pentru că, orice fel de discriminare, segregare, nu cred că va face bine, nici pe termen scurt, nici pe termen mediu şi lung. Una este să încurajezi vaccinarea, să convingi oamenii, să ai o campanie coerentă şi profesionistă şi altceva este să provoci segregări. Din cauza asta, noi pledăm pe deoparte, să existe acces pentru persoanele vaccinate şi dar şi pentru orice persoană care a trecut prin boală care are imunitate, sau se testează, trebuie să beneficieze de aceleaşi avantaje. Pe de altă parte, aceste măsuri care au fost anunţate ieri de domnul preşedinte, în mod evident, nu au cum să fie alftel decât populare, dar trebuie să avem coerenţă, încât toate autorităţile statului, să comunice acelaşi lucru”, a transmis dr. Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila este de părere că în Ministerul Sănătăţii nu este coordonare

Din punctul de vedere a debutatului Alexandru Rafila, primul pas pe care ar trebui să-l facă Ministerul Sănătăţii esta să facă lumină în privinţa sistemului de raportare. Debutatul Partidului Social Democrat a susţinut vehement că nu a fost lămurit absolut deloc de ceea ce a declarat Ioana Mihăilă.

„Vreau să vă spun, că odată cu publicarea acestui raport, reiese foarte clar, că în Ministerul Sănătăţii, nu există niciun fel de coordonare, iar aceste baze de date, în loc să fie interelaţionate sunt total separate şi duc la informaţii care nu fac altceva decât să potenţeze neîncrederea. Nu am auzit nicio măsură pe care ar vrea să o ia ministrul Sănătăţii, nu am auzit de pregătirea persoanelor care fac raportări, adică nişte lucruri care să crească încrederea populaţiei. Todeauna am afirmat şi este un lucru dovedit în alte multe state, că parteneriatul între autorităţi şi populaţie este cel care duce la controlul pandemiei, adică trebuie să fim obiectivi. Aceste măsuri de relaxare trebuie să rămână aşa”, a mai spus reprezentantul României la OMS.

Adauga un comentariu