Local

Primul pacient cu boală Lyme la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. De la începutul lunii, peste 50 de ieșeni s-au prezentat la medic după ce au fost mușcați de căpușă – FOTO

Publicat: 21 iul. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primul pacient cu boală Lyme la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. De la începutul lunii peste 50 de ieșeni s-au prezentat la medic după ce au fost mușcați de căpușă - FOTO
Peste 100 de pacienți s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, din cauza mușcăturilor de animale

Peste 100 de pacienți s-au prezentat doar de la începutul lunii iulie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, din cauza mușcăturilor de căpușă și animale. Mai bine de jumătate din cazuri au fost înregistrate pentru mușcături de căpușe, iar în urma acestora a apărut și unul de boală Lyme. Au fost folosite peste 90 de doze de vaccin antirabic, iar 110 pacienți sunt încă sub supraveghere

Boala Lyme este principalul pericol care vine la pachet cu încălzirea vremii. Aceasta apare atunci când căpușa este purtătoare de o bacterie numită Borrelia burgdorferi sau când nu este îndepărtată corect. Din acest motiv, eliminarea se face la Unitatea de Primiri Urgențe.

Peste 100 de pacienți sunt sub supraveghere la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

poză cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva” din Iași
Este un fenomen greu de controlat, mai ales că vremea s-a încălzit, iar oamenii sunt dornici să iasă în aer liber

În prezent, un singur pacient, un adult, a fost diagnosticat, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, cu boală Lyme. Dacă nu este tratată corespunzător, erupția caracteristică acestei afecțiuni poate fi urmată, chiar și luni mai târziu de la mușcătura de căpușă, de manifestări neurologice, cardiace sau articulare.

„Zilele acestea s-au înregistrat destul de multe cazuri de pișcătură de căpușă, atât la copii, cât și la adulți. Dar și mușcături de câini și de pisică. De la începutul lunii iulie s-au prezentat aproximativ 110 pacienți pentru care s-a administrat un număr de 90 doze vaccin antirabic, însă nu toți au fost vaccinați, pentru că pentru un singur pacient se pot administra între 1-5 vaccinuri.

Peste 100 se află sub supraveghere. Acestea se prezintă din parcuri, după ce stau la iarbă verde, cu mușcături de căpușe, cel mai adesea vin de la UPU, după ce li s-a îndepărtat căpușa, pentru a fi profilactizată boala Lyme. Astăzi am consultat un pacient care are această boală”, declară prof. dr. Carmen Manciuc, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Doar de la începutul lunii, numărul mușcăturilor de căpușă a făcut ravagii. Este un fenomen greu de controlat, mai ales că vremea s-a încălzit, iar oamenii sunt dornici să iasă în aer liber. Riscul de a veni în contact cu aceste căpușe este mai mare în zonele împădurite sau la marginea pădurilor, în locurile cu vegetație densă și înaltă, unde se creează umiditate. Pe lângă cele de căpușă s-au înregistrat și mușcături de câini și de pisici.

Mușcătura de căpușă devine tot mai periculoasă

poză cu o căpușă
Căpușele, prin mușcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca babesioza ce are simptome asemănătoare răcelii, febră, dureri musculare, senzație de oboseală

Căpușele, prin mușcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli ca babesioza ce are simptome asemănătoare răcelii, febră, dureri musculare, senzație de oboseală.

Se tratează cu antibiotic. Pe lângă boala Lyme sau boala cu o mie de fețe, pentru că imită simptomele multor afecțiuni, mai există și Encefalita de căpușă, simptomele importante sunt febra, durerile de cap, amețelile, dureri ale articulațiilor, dar și simptome neurologice. Febra hemoragică de Crimeea-Congo care se manifestă prin febră mare, amețeală, sensibilitate la intensitatea luminii, dureri abdominale, stări de greață.

Ca și prevenție, medicii sfătuiesc evitarea zonelor în care vegetația este înaltă, o vestimentație corectă, cu pantaloni lungi și cu șosete de o dimensiune adecvată, iar în momentul în care observăm o căpușă atașată de corp, în niciun caz să nu încercăm să o scoatem singuri, ci să ne prezentăm la UPU, pentru îndepărtarea corectă a acesteia.

„În momentul în care observăm sau bănuim că am fi pișcați de o căpușă, nu stoarcem locul respectiv sau nu încercăm folosirea leacurilor băbești, să turnăm diferite substanțe pe insecta pe care o bănuim că a fi căpușă sau să o scoatem cu alte metode, care de cele mai multe ori ne fac mai mult rău decât bine”, declară dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași.

Adauga un comentariu