Local

„Procesul intelectualilor” se mută la Curtea Supremă! Filosoful Gabriel Liiceanu nu renunță la lupta contra scriitorului ieșean Liviu Antonesei! Miza litigiului: 50.000 de euro! (Exclusiv)

Publicat: 04 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Procesul intelectualilor se mută la Curtea Supremă Filosoful Gabriel Liiceanu nu renunță la lupta contra scriitorului ieșean Liviu Antonesei Miza litigiului 50.000 de euro Exclusiv
Filosoful Gabriel Liiceanu nu renunță la "Procesul intelectualilor", căutând la Curtea Supremă să obțină daune morale de la scriitorul ieșean Liviu Antonesei

Filosoful Gabriel Liiceanu nu renunță la lupta în instanță cu scriitorul ieșean Liviu Antonesei. Pe 31 decembrie 2020, filosoful a formulat recurs împotriva sentinței emisă de Curtea de Apel Iași. „Procesul intelectualilor” a ajuns la ultimul capitol, acesta urmând a se desfășura la Înalta Curte de Casație și Justiție. Miza litigiului o reprezintă în continuare daune morale în valoare de 50.000 de euro

„Procesul intelectualilor” se mută la Curtea Supremă! Astfel, filosoful Gabriel Liiceanu nu renunță la lupta contra scriitorului ieșean Liviu Antonesei! În ultima zi a anului trecut, Liiceanu a depus la Curtea de Apel Iași un recurs la decizia luată de instanță în litigiul cu Antonesei.
Astfel, acum, dosarul ar urma să ajungă la Înalta Curte de Casație și Justiție. De altfel, acesta pare a fi ultimul capitol în cadrul telenovelei dintre cei doi intelectuali. Acum, urmează ca judecătorii de la Curtea Supremă să decidă cine are dreptate în acest proces.

Liviu Antonesei a câștigat de două ori contra lui Gabriel Liiceanu

În urmă cu aproximativ două luni, Curtea de Apel Iași a respins apelurile formulate de Editura Humanitas și Gabriel Liiceanu în procesul cu Liviu Antonesei. Inițial, Tribunalul Iași a respins acțiunile filosofului și editurii amintite.
Totuși, acum, Gabriel Liiceanu a decis din nou să conteste sentințele emise de cele două instanțe ieșene. De altfel, Liiceanu a sugerat încă de la prima sentință că nu ar fi normal să existe „afinități locale”.

De unde a pornit „Procesul intelectualilor”

În urmă cu aproximativ 2 ani, Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas l-au dat în judecată pe Liviu Antonesei, în cadrul „Procesului intelectualilor”. Cei 2 reclamanți cereau daune morale totale de 100.000 de euro de la scriitorul ieșean. Asta, după o postare făcută de Antonesei pe propriul blog. Editura și filosoful au fost deranjați de o postare de pe 15 august 2018, de pe blogul lui Liviu Antonesei. Acolo a fost publicat un „interviu cu Liviu Antonesei”, intitulat „Intelectualii publici după 1990”, acordat Mirunei Fântânescu, „pentru o teză de doctorat dedicată rolului intelectualilor publici în perioada de după 1989”. În cadrul interviului, se făcea referire la Gabriel Liiceanu și la fosta Editură Politică.

Așadar, în cadrul interviului respectiv, a apărut întrebarea: „În zona intelectuală, academică, publicistică, a scriitorilor, cum s-a manifestat această nouă îmbogățire, trecerea aceasta la noul sistem? Cine a avut mai degrabă de beneficiat?”, iar răspunsul conținea și acest fragment:

„Acum e limpede că au beneficiat cei care au marșat cu Puterea, în primul rând cei care au marșat cu prima putere FSN-istă până prin 1996, toți ajungând miniștri, au ajuns cumularzi – și aici ne gândim la Simion, care primea din 6 surse publice bani. E un exemplu, dar sunt o mulțime pe linia asta. Să ne gândim la Liiceanu, care era de opoziție, dar a primit cadou fosta Editură Politică, cu tot ce avea aceasta în patrimoniu, inclusiv titluri cumpărate, pentru că chiar Editura Politică publica în Idei Contemporane și cărți occidentale mai cenzurate. Să nu uităm că Liiceanu, în timpul regimului Băsescu, a fost scutit de două ori de datorii, dar, în general, cei care au fost de opoziție au fost perdanți.”

Ce au spus Liiceanu și Antonesei în cadrul procesului

Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas s-au simțit lezați de afirmațiile publicate pe propriul blog de Liviu Antonesei. Reclamanții au susținut că scriitorul ieșean ar fi adus acuzații mincinoase și declarații denigratoare și defăimătoare la adresa lor.

„Intimatul-pârât, prin postarea sa, a reușit să ne denigreze premeditat și concentrat și a transmis informații mincinoase opiniei publice, urmărind discreditarea și afectarea imaginii noastre sociale și profesionale, lezând în mod grav drepturile noastre nepatrimoniale. Afirmațiile sunt extrem de grave. Este greu să auzi astfel de calomnii de la o persoană care se pretinde intelectual, intimatul-pârât fiind profesor universitar doctor”, a precizat Gabriel Liiceanu.

La rândul său, Liviu Antonesei a afirmat că reclamanții nu fac distincția între calomnie și dreptul la liberă exprimare.

„Rar mi-a fost dat să văd o atâta condescendență față de instituția magistratului, despre care apelanții afirmă cu o dezinvoltură inadecvată pentru calitatea persoanelor în discuție că ar fi avut «afinități locale» în judecarea cauzei și că ar fi «mistificat adevărul». Nu mă așteptam ca cineva de statura și poziția socială a celor care reclamă să prefere o asemenea manieră de abordare în această cauză. Eu nu pretind că sunt intelectual, ci chiar sunt!

În ceea ce privește afirmațiile de pe blog, cel care află despre acea opinie prin aducerea la cunoștința publică nu este un cititor de contor de gaz privitor la o emisiune de știri tv, ci este un receptor care primește o opinie sub beneficiu de inventar și o trece prin filtru de analize proprii. Apelanții reclamanți vor să convingă instanța de control judiciar că «laptele e negru», cum spune o vorbă populară”, a menționat Liviu Antonesei în instanță.

Adauga un comentariu