Titlurile zilei

Procurorii DIICOT au destructurat o rețea care se ocupa cu traficul de heroină! Unde erau ascunse și cum erau distribuite drogurile de mare risc! 11 persoane au fost reținute – UPDATE

Publicat: 26 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Procurorii DIICOT au destructurat o rețea care se ocupa cu traficul de heroină Unde erau ascunse și cum erau distribuite drogurile de mare risc 11 persoane au fost reținute - UPDATE
Procurorii DIICOT au aflat că heroina ajungea la Iași din Ferentari

Procurorii DIICOT Iași, împreună cu ofițeri de Poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Iași, au făcut ieri 21 de percheziții în București și Iași. Anchetatorii au vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de droguri de mare risc (heroină), deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu și efectuarea de operațiuni, fără a avea autorizație eliberată în condițiile legii, cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive

Procurorii DIICOT Iași, împreună cu ofițeri de Poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Iași, au făcut ieri 21 de percheziții în București și Iași.
Oamenii legii au vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de droguri de mare risc (heroină), deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu și efectuarea de operațiuni, fără a avea autorizație eliberată în condițiile legii, cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

UPDATE 26 iunie 2020: Conform anchetatorilor, au fost reţinute 11 persoane suspecte de comiterea infracţiunii de trafic de heroină. În total, de la începutul investigaţiei au fost arestate 18 persoane. Concret, în urma celor 25 de percheziţii făcute ieri, 25 iunie 2020, au fost reţinute 11 persoane, restul de 7 persoane fusese arestate pe parcursul anchetei.

Trafic de heroină, în Iași și București: drogurile proveneau din Ferentari!

Procurorii DIICOT au afirmat că, la începutului lui 2018, în municipiul Iași s-a constatat o creștere privind acest trafic de heroină.

„Începând cu aprilie 2018, mai multe persoane din Iași s-au aprovizionat cu heroină din cartierul Ferentari, municipiul București. Ulterior, le transportau în Iași și le dețineau atât în vederea consumului propriu, cât și în vederea comercializării către o clientelă tot mai vastă de consumatori de asemenea substanțe, care, în timp, au devenit dependenți. Tot mai mulți tineri din municipiul Iași, atât pentru a-și susține dependența, cât și din considerente de ordin financiar, sesizând, totodată, posibilitățile obținerii unor câștiguri materiale ilicite substanțiale într-un timp cât mai scurt, au luat hotărârea de a se deplasa în municipiul București, în cartierul Ferentari – și nu numai -, de unde să procure personal heroină de la dealerii de asemenea substanțe, fără a se cunoaște cu aceștia în mod direct sau prin intermediari”, au afirmat procurorii DIICOT Iași.

Conform acestora, unele dintre persoanele identificate de anchetatori cu asemenea preocupări au fost prinse în flagrant, reținute, arestate preventiv și chiar condamnate definitiv după ce au revenit din cartierul Ferentari, către municipiul Iași, având asupra lor heroină procurată din acel loc.

Procurorii DIICOT: „Trei frați le vindeau heroina tinerilor interesați din municipiul Iași!”

Procurorii DIICOT au mai susținut că, de la începutul lui ianuarie 2019, din ce în ce mai mulți tineri din judetul Iași s-au deplasat periodic în cartierul Ferentari, la intervale relativ scurte de timp de ordinul a 3-4 zile sau săptămânal, pentru a-și procura heroină, de la 3 suspecți.

„În ce privește dealerii de heroină din cartierul Ferentari, unul dintre suspecți era cel care superviza activitatea infracțională a surorilor sale, cât și a altor persoane implicate alături de acestea în activitățile de trafic de heroină. Pe lângă surorile acestuia, au mai fost identificate alte persoane implicate, la rândul lor, în activitățile infracționale de trafic de heroină, cu diferite sarcini în cadrul cercului de persoane din anturajul liderului grupării”, au subliniat procurorii DIICOT Iași.

Tranzacțiile cu heroină aveau loc în ghetourile din Aleea Livezilor: dealerii testau cumpărătorii

Anchetatorii au mai spus că persoanele care vindeau heroină pentru lider evitau să încheie tranzacțiile în alte zone decât în Aleea Livezilor, deoarece erau expuși la riscul de a fi interceptați de către polițiști.

„De regulă, când alte persoane – consumatori sau dealeri de heroină, în special din alte localități – doreau să se aprovizioneze cu cantități mai mari de heroină odată, le solicitau să vină efectiv în apropierea „ghetourilor” de pe Aleea Livezilor. De cele mai multe ori, pentru a se asigura că nu colaborează cu organele judiciare și mai ales când erau însoțiți de persoane noi, străine, înaintea încheierii tranzacțiilor le solicitau să consume prin injectare sau fumare la folie heroină”, au subliniat procurorii DIICOT Iași.

Liderul grupării a plecat cu iubita în Marea Britanie, spun procurorii DIICOT Iași

Procurorii DIICOT Iași au adăugat că, la finele lunii martie 2019, liderul, însoțit de concubina lui, au părăsit teritoriul României, călătorind în Marea Britanie, întrerupându-și activitatea infracțională de trafic de heroină.

„Principalul motiv pentru care acesta a luat hotărârea de a părăsi teritoriul României a constat în datoriile pe care le avea față de anumite persoane, sume de bani care ar fi fost împrumutate cu camătă și de care nu dispunea pentru a le restitui, la acel moment fiind presat să le achite.
În urma plecării acestuia, persoanele din anturajul său și-au restrâns în mare parte activitatea de trafic de heroină, însă nu au încetat-o complet. După revenirea în țară, liderul grupării și-a reluat activitatea infracțională de trafic de droguri. Acesta a recrutat noi persoane și a implicat și alți membri ai familiei sale în scopul sporirii câștigurilor financiare ilicite prin vânzarea de heroină”, au spus anchetatorii.

Conform acestora, în iulie 2019, suspectul a inițiat și a coordonat o grupare infracțională organizată constituită din membri ai familiei, cât și alte persoane care au aderat la aceasta, în scopul traficului de heroină.

Taximetriști, cooptați în gruparea de trafic de heroină

Astfel, pentru a obține un profit considerabil din vânzarea drogurilor și pentru a avea un control asupra cantităților vândute și a sumelor de bani obținute, în iulie 2019, principalul suspect, împreună cu alte două persoane, au constituit o grupare infracțională, în care individul avea rolul de lider. Potrivit anchetatorilor, gruparea a fost alcătuită, în principal, pe criterii familiale, dar au fost acceptate și persoane care nu făceau parte din „familia lărgită”, și anume persoane care aveau permise de conducere și efectuau servicii de taximetrie.

„Acceptarea acestor persoane a avut rolul de a nu crea suspiciuni cu privire la deplasările efectuate în scopul preluării/acceptării unor cantități de heroină. Totodată, a rezultat faptul că liderul grupării este asociat cu gruparea infracțională organizată cunoscută sub denumirea de „Capai” sau „Kapai”. Atât acesta, cât și alți membrii ai grupării fiind în trecut arestați și condamnați pentru trafic de heroină”, au mai spus oamenii legii.

„Taxă de protecție”, plătită de suspect către gruparea „Ștoacă”, pentru trafic de heroină!

Cu privire la gruparea infracțională „Capai” se cunoștea faptul că membrii acționează în municipiul București, un segment important din gama largă de infracțiuni săvârșită constituindu-l traficul de heroină în zona cartierului Ferentari – și nu numai. Anchetatorii spun că, pe lângă gruparea „Capai”, în zona cartierului Ferentari acționează și alte grupări infracționale, printre care și „Ștoacă”, unii dintre membrii acestei grupări fiind rude sau apropiați ai grupării „Capai”. Cu toate acestea, pentru a fi lăsați să își desfășoare activitatea infracțională de trafic de heroină în zona ghetoului din Ferentari, deși asociat cu gruparea „Capai”, suspectul era condiționat de plata în mod constant a unor sume de bani – așa denumita „taxă de protecție” – membrilor grupării „Ștoacă”.

„Suspectul a desfășurat, într-un cadru organizat, de mai mult timp, activitățile de trafic de heroină din cartierul Ferentari. El a avut în permanență în subordinea sa diferite persoane care se ocupau cu prepararea dozelor de heroină furnizate și vânzarea acestora către clienți – consumatori de asemenea substanțe. De la inițierea cauzei penale și până în prezent, unele dintre persoanele aflate în subordinea suspectului au fost, însă, reținute/arestate. Ca urmare a plecării din țară a liderului grupării și a lipsei acestuia vreme de circa 2 luni, activitățile au fost coordonate de ceilalți membri de familie, însă au scăzut în intensitate, unii dintre aceștia acționând pe cont propriu”, au subliniat anchetatorii.

Program strict, în ture, al membrilor grupării de trafic de heroină

Procurorii DIICOT Iași au adăugat că, după revenirea în țară, suspectul s-a preocupat de reluarea, în calitate de lider, a activităților infracționale într-un cadru bine organizat, prin cooptarea și implicarea unor noi membri. De asemenea, el dorea identificarea și amenajarea unor locuri în care să poată depozita în siguranță drogurile și unde să fie strânse sumele de bani obținute din vânzarea acestora. Mai mult, dorea lărgirea clientelei, închirierea unui imobil în afara zonei ghetoului, unde să locuiască, fără a fi cunoscută de ceilalți membri ai grupării, cu excepția celor în care are suficientă încredere.
Totodată, el a vrut stabilirea unui program strict, pe ture de schimb, a membrilor grupării care se ocupau de comercializarea en-detail a heroinei în zona ghetoului din cartierul Ferentari. În plus, acesta a dorit identificarea unei surse sigure și stabile de aprovizionare cu heroină.

„Totodată, suspectul a întreprins măsuri suplimentare de autoprotecție, fiind foarte precaut în ce privește transportul drogurilor între locuri, apelând doar la anumite persoane în care avea suficientă încredere, precum fiul său sau un anume șofer de taxi, evitând în acest fel aflarea detaliilor legate de momentul efectuării deplasărilor și locurile în care se deplasează”, subliniază anchetatorii.

Ca-n filmele cu gangsteri americani: profitau de dependența clienților!

Oamenii legii au adăugat că, în transportarea drogurilor pentru reaprovizionarea cu heroină a dealerilor aflați în subordinea sa din zona ghetoului, suspectul a cooptat alte două persoane de încredere, respectiv pe fratele său, eliberat recent din penitenciar, precum și o altă persoană, ei fiind printre puținii care cunoșteau adresa în care locuiește în prezent, fără forme legale, liderul grupării.

„Alți membri din cadrul grupării infracționale organizate pe care îi coordonează, pe lângă comercializarea heroinei, aveau sarcina de a supraveghea atent zona înainte de a se deplasa și de a-l informa în legătură cu orice suspiciune legată de prezența polițiștilor în ghetou, cât și de a supraveghea și coordona, la rândul lor, activitățile infracționale derulate de către ceilalți membrii ai grupării. Persoanele aflate în subordinea suspectului care comercializează en-detail heroina din zona ghetoului din cartierul Ferentari se ocupau și de porționarea și prepararea dozelor de heroină, denumite și „buste”. Aceștia păstrează o evidență scriptică și detaliată a cantităților comercializate și a clienților”, au spus cei de la DIICOT Iași.

Conform anchetatorilor, în acest mod, membrii puteau fi verificați de către lider în cazul în care ar fi încercat să-și ia pentru sine sau să îl înșele în legătură cu cantitățile de heroină distribuite și sumele de bani încasate din comercializarea acestora.

Drogurile, aduse în „Dallas” cu trenul: femeile le ascundeau în vagin!

Procurorii au mai susținut că dealerii de heroină din subordinea liderului puteau verifica în cazul în care existau lipsuri în gestiune privind sumele de bani încasate, cantitățile de heroină comercializate și datoriile pe care unii consumatori le cumulau, fiindu-le oferite doze de heroină în avans și angajându-se să le plătească ulterior, în momentul în care vor dori să procure alte noi asemenea doze, profitând în acest fel de dependența acestora de consumul de droguri.

„În cauză a fost documentată activitatea infracțională a unui alt suspect, din municipiul Iași, care constituie un alt nucleu important pe piața traficului de heroină – și nu numai – și care se aprovizionează periodic cu asemenea substanțe din municipiul București. Acesta controlează traficul cu heroină din zona cartierului „Dallas”. În ultima perioadă a apărut o intensificare a vânzării de asemenea substanțe în acel loc și s-a sporit și a crescut numărul de consumatori de asemenea substanțe, în special din rândul tinerilor și a cetățenilor de etnie rromă. Cu privire la modul de operare a suspectului în procurarea heroinei a rezultat faptul că se deplasează cu trenul în municipiul București, însoțit de femei. După ce procură heroina, aceasta este disimulată de către femei în vagin, revenind tot cu trenul către municipiul Iași”, au mai spus cei de la DIICOT Iași.

25 de suspecți al acestui trafic de heroină, duși la sediul DIICOT Iași, pentru audieri

În afară de aceștia, în urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că un alt important dealer de heroină din județul Iași se deplasează în mod frecvent în cartierul Ferentari, pentru a se aproviziona cu asemenea substanțe.

„Acesta este cunoscut de mai mulți ani cu preocupări în sfera traficului și consumului ilicit de heroină, fiind în trecut cercetat și în cadrul altor cauze penale având ca obiect săvârșirea acestui gen de fapte. În mai 2020 a existat o criză de heroină în București, cantitățile fiind mici, iar calitatea mărfii – proastă, condiții în care prețul a crescut. Cu toate acestea, suspecții care fac obiectul cauzei au continuat să comercializeze heroină”, au încheiat procurorii DIICOT Iași. Ieri după-amiază, la sediul DIICOT Iași au fost duse, pentru audieri, 25 de persoane, în acest caz, de trafic de heroină. Urmează ca anchetatorii ieșeni să ia deciziile care se impun, după efectuarea acestor percheziții.

Adauga un comentariu