Titlurile zilei

Procurorii DNA, în ring cu polițiștii de la Rutieră! Detalii din anchetă ies la iveală! Șoferii de la livrări au fost amendați de peste 30 de ori, iar 10 permise au fost reținute doar în ultimul an! Unul dintre polițiștii anchetați și-a depus dosarul de pensionare!

Publicat: 29 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Procurorii DNA în ring cu polițiștii de la Rutieră Detalii din anchetă ies la iveală Șoferii de la livrări au fost amendați de peste 30 de ori iar 10 permise au fost reținute doar în ultimul an Unul dintre polițiștii anchetați și-a depus dosarul de pensionare
Polițiștii de la Rutieră vizați de ancheta DNA Iași neagă acuzațiile și chiar vin cu contraargumente

Detalii din ancheta DNA la Serviciul Rutier ies la iveală: șoferii de la livrări au fost amendați de peste 30 de ori, iar 10 permise au fost reținute doar în ultimul an! Unul dintre polițiștii anchetați și-a depus dosarul de pensionare

Noi detalii din ancheta procurorilor DNA la Serviciul Rutier ies la iveală! șoferii de la livrările făcute de un restaurant ieșean au fost amendați de peste 30 de ori. Mai mult, 10 permise au fost reținute doar în ultimul an!
Surse din cadrul Poliției ieșene au precizat că, în ultimele luni, șoferii din carul unui restaurant au fost sancționați în repetate rânduri. Astfel, în ultimul an, polițiștii de la Rutieră au amendat peste 30 de șoferi și au suspendat 10 permise ale conducătorilor auto care duceau mâncarea de la restaurant către clienții care făceau comenzile. Pe de altă parte, chiar dacă există aceste amenzi, este posibil ca procurorii DNA să aibă unele exemple în care nu s-ar fi dat vreo sancțiune.

Unul dintre polițiștii anchetați și-a depus dosarul de pensionare

Unul dintre polițiștii anchetați și-a depus dosarul de pensionare. Astfel, Cristinel Lohan vrea să iasă la pensie. Acesta ar fi putut să iasă la pensie încă din 2019, dar a preferat să rămână în sistem. Pe de altă parte, chiar dacă despre Gheorghiță Ciobanu, șeful Biroului Rutier Iași, se zvonea că ar fi intrat în concediu la scurt timp după izbucnirea scandalului, acesta, de fapt, avea programat de dinainte, în mod legal, concediul de odihnă.

DNA este competentă în această speță?

Unul dintre avocații care îi reprezintă pe suspecții din dosar a menționat în urmă cu două zile că a contestat întreaga propunere de arestare. Acesta a invocat excepția necompetenței Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosar. El a susținut că urmărirea penală este începută in rem, adică nu față de o persoană anume. Mai mult, avocatul a subliniat faptul că niciun ofițer din cadrul Serviciului Rutier nu este vizat de către anchetatori. În plus, conform acestuia, presupusa mită are o valoare de câteva mii de lei.

Pe de altă parte, avocații susțin că, pe interceptările convorbirilor telefonice pe care le-au văzut, apar mai multe persoane care ar fi comandat ceva de mâncare de la restaurantul respectiv. De asemenea, comenzile vizate de anchetatori nu au fost niciodată pentru o singură persoană, niciodată nu a fost comandat un singur meniu. Pe de altă parte, procurorii DNA s-au axat nu doar pe interceptările convorbirilor telefonice, ci și pe bonuri de casă care ar fi avut valoare zero.

Au contestat decizia luată de instanță

În urmă cu două zile, Tribunalul Iași a respins propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA pe numele a 4 suspecți.

„Instanța respinge propunerea formulată de DNA Iași, de luare a măsurii arestului preventiv față de inculpații Barabaș Nicolae Robert, Crengăniș Felix Nelu și Hîncu Andrei Cosmin. Ia față de inculpații Barabaș, Crengăniș și Hîncu măsura preventivă a arestului la domiciliu. Ia față de inculpatul Ciobanu Ciprian Marian măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile”, au precizat judecătorii.

Totuși, atât procurorii DNA, cât și Ciobanu și Hîncu au contestat decizia. Acum, urmează ca magistrații de la Curtea de Apel să decidă în această privință.

Acuzațiile aduse de procurorii anticorupție ieșeni

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a celor 4 suspecți, polițiști și reprezentanți ai unui restaurant din Iași. În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de agenții de Poliție Cristinel Lohan și Viorel Zaborilă.

„În perioada 22 iunie 2019 – 7 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, inculpatul Barabaș Nicolae Robert, în baza unei înțelegeri tacite ce exista la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii unui restaurant, ar fi pretins și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 de lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care aceștia le-ar săvârși sau / și pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai blânde”, au spus procurorii DNA Iași.

Conform acestora, în perioada august – octombrie 2019, Crengăniș, agent de Poliție la Serviciul Permise și Înmatriculări Iași, ar fi cerut și primit, prin intermediari, de la directorul aceluiași restaurant, produse alimentare și sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant, dar și pentru a elibera pe viitor, plăcuțe în condiții similare.

Ce au mai spus anchetatorii cu privire la polițiștii rutieri

Procurorii DNA au adăugat că Felix Crenganiș ar fi ceut și primit de la o persoană, în 2 situații, suma de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 de lei, promițându-i că va interveni pe lângă examinatori din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări Iași, astfel încât persoana respectivă să promoveze proba practică examenelor de obținere a permisului auto categoria C și, ulterior, examenele pentru categoria E.

„La rândul său, directorul restaurantului ar fi oferit și remis cu titlu gratuit, personal și prin intermediari, în perioada 22 iunie 2019 – 9 iulie 2020, produse alimentare de catering în valoare de aproximativ 4.600 de lei mai multor agenți din cadrul Poliției Rutiere Iași și unor funcționari din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări Iași, în scopul protejării conducătorilor auto ai restaurantului la constatarea unor contravenții rutiere comise de aceștia, precum și în scopul favorizării unor persoane din cercul său relațional la obținerea plăcuțelor de înmatriculare. Totodată, directorul restaurantului ar fi condus autoturisme fără permis în 3 situații, ultimul act fiind săvârșit în cursul zilei de 26 august 2020 când s-ar fi prezentat, la perchezițiile efectuate în cauză, la volanul unui autoturism, deși nu are permis pentru nicio categorie de vehicule”, au încheiat procurorii DNA.

Adauga un comentariu