Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț, declarații după 9 luni de pandemie. Bilanțul Covid-19 la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași

Publicat: 26 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prof. dr. Carmen Dorobăț declarații după 9 luni de pandemie. Bilanțul Covid-19 la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași
Prof. dr. Carmen Dorobăț a prezentat situația Covid-19 de la începutul pandemiei, în Iași

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a transmis joi, 26 noiembrie 2020, bilanțul Covid-19 după 9 luni de pandemie pe teritoriul județului Iași. Medicul susține că această perioadă epidemiologică a fost una grea. Cadrele medicale și întreg personalul sanitar a lucrat la un ritm infernal atât din punct de vedere medical, administrativ și organizatoric.

Pandemia cu noul coronavirus i-a pus pe participanții din linia întâi să organizeze un spital de boli infecțioase, să manevreze situații epidemiologice și să gândească flexibil.

„Au trecut 9 luni de când la Iaşi am îngrijit primul pacient cu Covid-19. E mult, pentru o lume întreagă să ducă pe umeri această povară. Pare că a fost foarte puţin, în ultima perioadă am trăit într-un ritm infernal şi nu numai din punct de vedere medical, ci şi admnisitrativ şi organizatoric. Pentru că aceasta pandemie ne-a resetat tot ceea ce înseamnă organizarea unui spital de boli infecţioase, manevra epidemiologica, gândirea la patul bolnavului, flexibilitate în ceea ce priveşte organizarea personalului, modul de abordare a unor noi salariaţi. O complexitate de factori care ne-a făcut să trăim într-un alt timp în această perioadă”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Peste 4.000 de pacienți, internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași au fost internați peste 4.000 de pacienți confirmați cu noul coronavirus. Din total, 500 de persoane au venit din alte județe. Managerul unității spitalicești susține că au fost cereri ale pacienților din Cluj sau București pentru a se interna la Iași. Aceștia au fost bine îngrijiți și s-au întors acasă sănătoși.

„La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi am avut internaţi peste 4.000 de pacienţi. Aceştia au fost toţi confirmaţi cu Covid-19, 500 provin din alte judeţe. Vă spun cu oarecare mândrie că am avut cereri din alte centre universitare cum ar fi Cluj, Bucureşti să vină să se interneze la Iaşi. I-am îngrijit bine şi au plecat foarte mulţumiţi acasă. Ca urmare, nu numai a calităţii actului medical, ci şi empatia personalului care a fost de multe ori subliniată a avut un cuvânt de spus”, a transmis sursa citată.

Pacienții internați au avut vârste de la o lună la 90 de ani

Managerul unității medicale susține că pacienții care au fost internați la boli infecțioase au avut vârste cuprinse între o lună și 90 de ani. Pacienții de la extreme au fost vindecați și au plecat acasă sănătoși.

În ceea ce privește situația copiilor, peste 100 de pacienți cu vârste cuprinse între 0 si 18 ani au fost tratați la spitalul ieșean. Aceștia s-au prezentat doar cu forme asimptomatice sau ușoare. De asemenea, medicul susține că profilul clinic al infecției cu noul coronavirus s-a modificat în timp.

Problema expusă de prof. dr. Carmen Dorobăț este cea a locurilor pentru zona de confirmați care necesită oxigen.

„Pacienţii au avut vârste de la o lună până la 90 de ani. Pacientul de o lună şi pacientul de 90 de ani au plecat bine acasă. Rata de vindecare a fost de peste 80% (85-87%), cu o rată de mortalitate de 5% (5.2-5.8%) în ultima perioadă de timp. Acel rest de până la 100% este vorba de pacienţi transferaţi în alte spitale pentru diverse probleme acute care au impus că transfer vital la alte spitale şi intervenţie a unei alte specialităţi. La copii, vârsta 0 – 18 ani, am avut peste 100 de pacienţi. Profilul clinic al acestei infecţii s-a modificat în timp. În prezent spitalizam numai forme medii şi cu potenţial de agravare. Numărul locurilor pentru zona de confirmaţi care au nevoie de oxigen reprezintă de fapt adevărata problemă”, a spus prof. dr. Carmen Dorobăț.

Protocolul medicamentelor pentru infecția cu noul coronavirus

Profesor doctor Carmen Dorobăț susține că tabloul clinic al pacientului infectat cu virusul SARS-COV-2 s-a modificat. Acest agent infecțios, care este un dușman redutabil a făcut ca munca infecționiștilor să fie mai intensă. Deși există experiența unor epidemii anterioare, acest virus din prezent este rezident.

Prof. dr. Dorobăț susține că simptomele care apar la copiii infecțați cu noul coronavirus sunt febra, tuse, lipsa poftei de mâncare, greață sau vărstături.

Totodată, în încheiere medicul susține că este benefică păstrarea protocolului care include toate medicamentele existente pentru tratarea noului coronavirus.

„Încercăm în această perioadă să acoperim din punct de vedere al necesarului de aparatura întocmai zona de pre terapie intensivă. Tabloul clinic s-a modificat, intrarea în scenă a simptomelor s-a modificat. Noi infecţioniştii tragem concluzia că avem de-a face cu un agent infecţios, duşman redutabil, deşi noi avem experienţă. Am trecut prin epidemia de gripă H1N1, care s-a sfârşit la un moment dat datorită vaccinului, perioada meningitei. Am ştiut că manageriem cu o luptă. De această dată, virusul este destul de rezistent. La copii am avut doar forme asimptomatice şi uşoare. Simptomele care apar la copii: rar febră, de regulă apare o tuse, câteodată lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, scaune diareice, manifestări cutanate. Modificări au apărut şi la răspunsul la terapie.

Este bine să păstrăm în protocol toate medicamentele care există şi acum, antiviralele cum este Remdesivirul, modelatori al răspunsului imun. Pentru că am constatat că făcând asocieri din medicamente din toate aceste clase, în funcţie de forma clinică a bolii, terenul pacientului, reacţii adverse, interacţiuni medicamentoase, am putut să găsim soluţia optimă din punct de vedere terapeutic încât să ajungem la un procent de vindecare, pe care îl considerăm îmbucurător. Sperăm că odată cu apariţia vaccinului să avem un succes”, a transmis sursa citată.

Adauga un comentariu