Prima pagină » Actualitate » Profesorii din România care ar avea nevoie de ajutor psihologic sau psihiatric se pot confrunta cu probleme. „Este o teamă să se îndrepte către specialist”
Profesorii din România care ar avea nevoie de ajutor psihologic sau psihiatric se pot confrunta cu probleme. „Este o teamă să se îndrepte către specialist”

Profesorii din România care ar avea nevoie de ajutor psihologic sau psihiatric se pot confrunta cu probleme. „Este o teamă să se îndrepte către specialist”

21 mart. 2025, 19:41,
Redacția BZI în Actualitate

Psihologul şi psihoterapeutul Daniela Bololoi atrage atenţia asupra problemelor cu care cadrele didactice care ar avea nevoie de ajutor psihologic sau psihiatric se pot confrunta dacă solicită ajutor în sistemul românesc de educaţie şi sănătate. A

ceasta spune că, în contextul în care, pentru a beneficia de servicii de psihoterapie decontate, cadrele didactice ar trebui să meargă la un psihiatru, risc astfel ca, dacă psihiatrul le pune un diagnostic, să nu mai obţină apoi certificatele de la medicii de familie care atestă că pot activa în sistemul de educaţie.

„Este o teamă să se îndrepte către specialist”

Serviciile de psihoterapie pot fi accesate şi prin intermediul altor medici specialişti, însă procesul este unul foarte dificil, spune Daniela Bololoi.

„Este o teamă să se îndrepte către specialist, pentru că nu va mai primi de la medicul de familie, după ce i se pune un diagnostic, chiar simplu, de depresie, nu va mai primi de la medicul de familie acea adeverinţă că este apt şi atunci îşi pierde locul de muncă. Este important ca Ministerul Educaţiei să privească din perspectiva cadrului didactic, din perspectiva părintelui şi a copilului şi nu doar din perspectiva sesizării nevoii. Da, este nevoie, din punctul meu de vedere este nevoie de mai mult de atât, putem lucra pe prevenţie, putem să ajutăm cadrele didactice în ceea ce priveşte pregătirea, dezvoltarea personală, să le învăţăm cum să îşi gestioneze propriile emoţii şi cum să facă faţă unor clase cu număr diversificat de copii cu emoţii diferite,, la rândul lor cu emoţii diferite cadrul didactic nu este pregătit, el este pregătit pentru curriculum şi să facă hârtii şi aici s-a terminat”, a afirmat Daniela Bololoi.

Aceasta a explicat că există 21 de specialităţi medicale care pot recomanda servicii conex-medicale de psihoterapie, însă procesul în urma căruia şedinţele de terapie ar fi decontate este unul extrem de greoi, pentru că e nevoie ca medicii din respectivele specialităţi să încheie contracte de colaborare cu psihologii care au propriile cabinete.

Ea spune că trebuie facilitat traseul pe care trebuie să îl parcurgă cei care au nevoie de astfel de servicii.

„Da, încă există o stigmatizare puternică”

Întrebat, în cadrul unui podcast, cum pot fi ajutaţi profesorii care se confruntă cu depresie, anxietate şi burnout, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a răspuns că le recomandă celor care au nevoie de ajutor specializat să se adreseze specialiştilor şi să se adreseze unui psiholog sau uni psihiatru, notează edupedu.ro.

„Da, încă există o stigmatizare puternică, dar nu atât de puternică cum era în urmă cu 10 ani sau cu 20 de ani. Lucrurile se schimbă. Până la urmă este un element de educaţie: atunci când doare nu are un dinte, mergi la stomatolog. Când ai o problemă psihologică, dacă eşti educat, mergi la un psiholog sau la un psihiatru, astfel încât îi încurajez să apeleze, cum să spun, ca un semn de educaţie, nu ca o vulnerabilitate sau ca o slăbiciune”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Rețeta de cozonac a Annei Lesko. Vedeta le-a dezvăluit gospodinelor un secret despre timpul de dospire
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Amenda primită de un șofer care a parcat doar 33 de secunde pe un loc privat, în Viena
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Decizie fără precedent în România. Teamă de pană majoră de curent
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Ce se face cu anafura primită de Paște și cum trebuie păstrată corect în casă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
TRAGEDIE înainte de Paște! A murit Dragoș Cristescu! Mare om a fost!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Minivacanţă Paşte 2025. Compensaţii financiare pentru cei care lucrează de marea sărbătoare, amenzi uriaşe pentru angajatori
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025