Actualitate

Profesorul Alexandru Rafila, despre cum sunt afectați copiii de COVID-19: „Acum se pot deschide fără probleme școlile!”

Publicat: 14 ian. 2021
Alexandru Rafila in halat la birou
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit din ou despre modul în care sunt afectați copiii de COVID-19 și despre redeschiderea școlilor. Alexandru Rafila a declarat că situația epidemiologică din România permite deschiderea școlilor în momentul de față.

„Discuția aceasta globală legată de deschiderea școlilor nu e sănătoasă pentru că nu discutăm de 3,5 milioane de elevi și studenți – discutăm de mai multe categorii de elevi, respectiv studenți, iar deschiderea școlilor trebuie să se facă în funcție de câteva scenarii care să țină cont de o eventuală creștere de diferite grade a numărului de cazuri noi, ținând cont de noua tulpină care circulă mai mult în Marea Britanie sau în alte țări din Europa, și trebuie în mod diferențiat abordată problema“, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Abordarea din ultimele luni de zile nu cred că este sănătoasă“

Reprezentantul României la OMS a precizat că școlile pot fi redeschise în marea majoritate a localităților din România și că o eventual creștere a numărului de infectare poate duce la utilizare sistemului hibrid.

„De exemplu, acum se pot deschide fără probleme, în majoritatea localităților din țară, școlile primare și de gimnaziu. La o creștere medie, să spunem, am putea discuta de menținerea școlilor primare și de un scenariu hibrid pentru gimnaziu. Deci, această abordare unitară care s-a întâmplat până în momentul de față, de luni de zile, care nu a fost fundamentată de niciun specialist sau doar de unul, nu cred că este sănătoasă. Ea nu a ținut cont nici de evoluția pandemiei la nivel național, nici de situația locală din fiecare județ sau fiecare localitate, nici măcar de modul în care se organizează școlile”, a menționat Alexandru Rafila.

„Riscurile în foarte multe țări pentru copiii care nu merg la școală sunt extrem de mari în ceea ce privește sănătatea mintală”

Potrivit unui studiu realizat pentru Organizația Mondială a Sănătății, prezentat de profesorul Alexandru Rafila, nu există un pericol în plus în pandemie dacă se redeschid școlile.

„Este o prezentare pe care am făcut-o la congresul studenților la Medicină. Ea provine din surse ale Organizației Mondiale a Sănătății și de la UNICEF. E un studiu care arată câteva lucruri: copiii până la 10 ani se îmbolnăvesc mult mai rar și transmit mult mai puțin virusul.

Riscurile în foarte multe țări pentru copiii care nu merg la școală, mai ales din această categorie, sunt extrem de mari în ceea ce privește sănătatea mintală”, a mai spus Alexandru Rafila.

Se redeschid școlile pe 8 februarie?

Președintele Klaus Iohannis a invitat joi, 14 ianaurie, la Palatul Cotroceni mai mulți membri ai guvernului pentru o discuție pe tema redeschiderii școlilor.

Printre cei convocați sunt premierul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și șeful DSU, Raed Arafat.

Surse politcie susțin că președintele consideră că în acest moment există suficiente date astfel încât să poată fi luată o decizie în privința deschiderii școlilor. Există de asemenea o presiune constantă din partea părinților și elevilor ca o dată cu apropierea examenelor naționale să se revine la învățământul clasic.

La finalul întrunirii de la Palatul Cotroceni este așteptată o declarație din partea șefului statului, în care să fie anunțate concluziile discuțiilor.

Mai mulți oficiali guvernamentali, inclusiv ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu, și șeful DSU, Raed Arafat, au declarat zilele trecute că școlile ar putea fi deschise începând cu data de 8 februarie.

Comentarii
  • Deschiderea școlilor acum ar fi o imensă greșeală. Majoritatea țărilor europene țin școlile închise iar Olanda tocmai a anunțat ca le închide ptr o luna de zile cel puțin

Adauga un comentariu