Economic Local

Programul IMM Invest 2021 va fi lansat în luna martie. Antreprenorii din Iași care au înregistrat pierderi din cauza COVID-19 vor putea accesa fonduri prin noi programe

Publicat: 17 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Programul IMM Invest 2021 va fi lansat în luna martie. Antreprenorii din Iași care au înregistrat pierderi din cauza COVID-19 vor putea accesa fonduri prin noi programe
Potrivit lui Daniel Isachi, director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri Iași, programul IMM Invest 2021 va fi lansat imediat după aprobarea bugetului, în luna martie sau aprilie, cel târziu. Regulile de înscriere vor fi aceleași din anul 2020, când a fost lansat pentru prima dată această schemă de finanțare a IMM-urilor care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19.

Programul IMM Invest 2021 va fi disponibil antreprenorilor din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19. Pe lângă acest program, lansat pentru prima dată în aprilie 2020 și care va continua și anul acesta, vor mai fi disponibile și Agro IMM Invest, IMM Leasing de Echipamente și Utilaje și IMM Factor. Dacă regulile de înscriere vor fi la fel ca în anul precedent în programul IMM Invest, pentru celelalte scheme de finanțare încă nu au fost stabilite detaliile înscrierii și finanțării

Programul IMM Invest 2021 va fi lansat în această primăvară, potrivit specialiștilor din domeniu. Regulile de înscriere vor fi aceleași din anul 2020, când a fost lansată pentru prima dată această schemă de finanțare a IMM-urilor care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19. Din cele 2.297 de solicitări în valoare de 3 miliarde de lei, din partea firmelor din Iași care au în total 28.159 de angajați, depuse în anul 2020, doar 751 de credite au fost aprobate, în valoare de peste 752.394.510 de lei. Din această sumă, 409 milioane reprezintă valoarea finanțărilor, iar restul reprezintă garanția către bănci.

În anul 2020, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 92.241 garanții, cu o valoare de garantare de 20,78 miliarde lei, pentru firmele din toată țara, ceea ce reprezintă 12,8 la sută din numărul total de garanții. Potrivit specialiștilor din Iași, înscrierea în program ar putea începe în luna martie, cel târziu luna aprilie 2021.

„Imediat după aprobarea bugetului vom ști data exactă când va fi lansat din nou programul IMM Invest, dar și celelalte programe de finanțare care sunt destinate și pentru achiziția de echipamente și utilaje sau pentru agricultură”, susține Daniel Isachi, director Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri Iași.

Programul IMM Invest 2021 va fi lansat în primăvara acestui an, fiind aceleași reguli de înscriere în program ca în anul precedent

Primul ieșean care a obținut fonduri în cadrul programului IMM Invest este Romică Scripcariu, un antreprenor din Iași care comercializează echipamente de încălzire. Ieșeanul a luat un credit în valoare de 510.000 euro, pentru capital de lucru și investiții. Imediat după lansarea aplicației de înscriere, interesul a fost mare din partea antreprenorilor din toată țara care au solicitat sumele necesare pentru plata datoriilor, salariilor sau către furnizori. Astfel, microîntreprinderile și întreprinderile mici au reușit să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru cu valori mai mari, de până la 5 milioane de lei.

De asemenea, implementarea perioadei standard de subvenționare a dobânzii este de de 8 luni de la data acordării creditului. Aceste reguli vor fi valabile și în anul 2021 pentru noul program ce va fi lansat în această primăvară. Programul IMM Invest își propune să ajute afacerile care au înregistrat pierderi în pandemia COVID-19, în anul 2020 având un plafon alocat de 15 miliarde de lei. Potențialii beneficiari pot consulta Ghidul de completare a cererii online și pot vizualiza modelele de completare a diferitelor tipuri de declarații IMM, înainte să demareze procedura de înscriere.

Antreprenorii din Iași afectați de pandemia COVID-19 așteaptă banii pentru Măsurile 2 și 3, lansate în anul 2020

Alte 3 scheme de finanțare lansate de Ministerul Economiei, în anul 2020, pentru IMM-urile afectate de pandemie, sunt Măsura 1, 2 și 3. Dacă banii pentru Măsura 1 au fost virați în conturile beneficiarilor din Iași, respectiv 2 milioane de euro, antreprenorii care au depus cereri în Măsura 2 nu au primit confirmarea finanțării nici până acum. Imediat după închiderea aplicației din Măsura 3 au apărut informații cu privire la fraudarea acestei scheme de finanțare, iar acum se fac verificări pentru a se stabili dacă cei înscriși vor fi primi banii sau va fi reluată procedura de înscriere în aplicație.

În perioada 3 decembrie 2020 – 28 ianuarie 2021 au fost înregistrați 27.736 de aplicanți din toata țara, din Iași fiind 1.108 cereri cu 1.090 eligibile la finanțare și 885 de cereri care pot obține punctajul maxim. Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Est, care cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, este în valoare totală de 344.477.610 lei, și au aplicat 3.397 de firme. Listele sunt ordonate pe regiuni, în funcție de criteriile de departajare.

Adauga un comentariu