Sanatate

Prostatita acută. Simptomele afecțiunii inflamatorii

Publicat: 11 ian. 2023
Prostatita acută. Simptomele afecțiunii inflamatorii
Sindromul durerii în prostatita acută este dominant

Prostatita acută este o afecțiune inflamatorie a glandei prostatei de natură infecțioasă care are manifestări clinice. Prostatita acută este o boală a bărbaților tineri, activi din punct de vedere sexual, în special în grupa de vârstă 30-45 de ani.

Partea prostatică a uretrei trece prin prostată. Prin urmare, în caz de inflamație a glandei, uretra poate fi, de asemenea, implicată. În unele cazuri, comprimarea uretrei poate fi atât de pronunțată încât duce la apariția retenției acute de urină. Cu toate acestea, aceasta nu este singura complicație a prostatitei acute. Activitatea bacteriană crescută combinată cu un sistem imunitar deprimat poate duce la inflamație purulentă și la formarea de abcese. Aceste manifestări ale bolii necesită o deschidere chirurgicală imediată. Dacă nu se face acest lucru, abcesul se poate scurge de la sine în cavitatea pelviană și poate duce la un flegmon parprostatic.

Prostatita acută. Cât de puternică este durerea în timpul manifestării bolii

Consecințele pe termen lung ale prostatitei pot include disfuncția erectilă și infertilitatea. Aceste tulburări sunt asociate cu leziuni inflamatorii ale părții active din punct de vedere funcțional a organului. Pentru a reduce riscurile acestor complicații, este important să începeți tratamentul cât mai devreme posibil.

Simptomatologia prostatitei acute poate varia. Aceasta poate avea un curs tipic sau o evoluție atipică. Cea din urmă este asociată cu formarea unui abces „rece” în glandă.

Simptomele prostatitei acute la bărbați se numără printr-o creștere a temperaturii corpului la 38°C sau mai mult. De asemenea, persoana bolnavă simte nevoia frecventă de a goli vezica urinară. Mai mult decât atât, pacientul are o dificultate la urinare, precum și o curgere instabilă a urinei. Mulți pacienți se plâng de dureri pelviene, perineale și scrotale.

Sindromul durerii în prostatita acută este dominant. Durerea este aproape întotdeauna prezentă, făcându-l pe om iritabil și epuizat mental. La golirea intestinelor, la înclinarea sau la statul în șezut pentru perioade lungi de timp, durerea crește, limitând sever activitățile sociale și viața de zi cu zi.

Răspunsul organismului la apariția afecțiunii. Cauzele care provoacă patologia

Răspunsul inflamator sistemic este însoțit de simptome de intoxicație, cum ar fi slăbiciune, greață și vărsături, lipsa poftei de mâncare și transpirație crescută pe timp de noapte.

Unii pacienți au o evoluție atipică a prostatitei acute. În acest caz, nu există durere sau tulburări urinare, iar diagnosticul se face prin examinare rectală cu degetul, în care urologul identifică o pustule rece în glandă.

Cauzele prostatitei acute sunt legate de un agent infecțios care pătrunde în prostată în principal pe cale ascendentă.  Cele mai multe infecții care cauzează inflamația acută a prostatei sunt mixte. În plus față de Enterobacteriaceae, în populația microbiană se pot găsi Staphylococcus aureus, anaerobi, micoplasme, chlamydia.

Prostatita acută este tratată ca o afecțiune spitalicească, deoarece este o afecțiune urgentă. În orice moment, starea pacientului se poate înrăutăți și poate necesita tratament medical urgent.

Tratamentul conservator. Cum să scapi de deranj?

Pilonul principal al tratamentului prostatitei acute este terapia medicamentoasă. Acesta are ca scop combaterea infecției și prevenirea retenției urinare acute. În cazul prostatitei acute, terapia antibacteriană se efectuează cu antibiotice injectabile.

De obicei, se prescriu mai multe antimicrobiene, care acoperă complet întregul spectru de agenți patogeni potențiali. Odată ce febra a revenit la normal, este posibil să se continue cu antibiotice orale. Alfa-adrenoblocantele sunt utilizate pentru a preveni retenția urinară acută. Medicamentele pentru îmbunătățirea microcirculației, enzimele și laxativele pot fi utile în tratamentul prostatitei acute. Analgezicele și antispasticele ajută la reducerea durerii.

Pentru a crește efectul terapeutic al terapiei medicamentoase pentru prostatita acută, consumul de alcool și de alimente picante trebuie limitat în perioada dată. Aceste produse pot irita mucoasa tractului urinar și, astfel, pot crește congestia în glanda prostatică.

 
Adauga un comentariu