Sanatate

Urinare greoaie și fără presiune la bărbați. Cum poate fi depășit acest disconfort

Publicat: 14 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Urinare greoaie și fără presiune la bărbați. Cum poate fi depășit acest disconfort
Urinarea greoaie face referire la retenția urinară fiind o afecțiune care provoacă incapacitatea organismului de a goli complet vezica urinară de la sine

Urinarea greoaie și fără presiune la bărbați durere ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, deoarece un astfel de fenomen nu poate apărea fără motiv. În mod normal, un adult vizitează toaleta pentru a goli vezica urinară de 6-9 ori pe zi.

Ocazional, urinarea greoaie la un bărbat complet sănătos este posibilă în anumite circumstanțe după consumul de alcool, din cauza utilizării regulate de tonice, ceai puternic sau cafea. De asemenea, simptomul poate apărea drept consecință a consumului de alimente picante, sărate, afumate, grase. Simptomul apare și în situații stresante, fiind întotdeauna însoțite de o încălcare a metabolismului tisular. Unii bărbați suferă de afecțiune ca urmare a luării de medicamente. La bătrânețe, când capacitatea efectivă a vezicii urinare scade poate apărea acest simptom. Dacă urinarea greoaie fără presiune este observată în mod constant, atunci este necesar să se caute cauzele tulburărilor funcționale și organice în sistemele genito-urinar, nervos și endocrin.

barbat care se tine de testicul din cauza urinarii greoaie intr-un viceu
Retenția urinară poate apărea atât la bărbați, cât și la femei, dar este mai frecventă la bărbați, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc

Urinare greoaie și fără presiune la bărbați. Cum se manifestă fenomenul și la ce vârstă apare

Urinarea greoaie face referire la retenția urinară fiind o afecțiune care provoacă incapacitatea organismului de a goli complet vezica urinară de la sine. Afecțiunea este clasificată în retenție urinară acută și cronică. Retenția acută de urină apare brusc și poate provoca disconfort sau durere severă. În retenția urinară acută, o persoană nu poate urina deloc, chiar dacă are vezica urinară plină. Această afecțiune este potențial periculoasă și necesită tratament imediat de urgență.

Persoanele care suferă de acest disconfort pot urina, dar nu pot evacua complet urina din vezică. Uneori, o persoană nu realizează că are această afecțiune până când apar complicații precum incontinența urinară, o infecție a tractului urinar sau pietrele vezicii urinare. În cazul acestui fenomen, nu doar retenția reprezintă un simptom. Printre simptomele care anunță că ai o problemă este culoarea urinei și prezența mucusului în aceasta.

barbat care se tine de testicul din cauza urinarii greoaie intr-un viceu
Persoanele care suferă de acest disconfort pot urina, dar nu pot evacua complet urina din vezică

Retenția urinară poate apărea atât la bărbați, cât și la femei, dar este mai frecventă la bărbați, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc. Studiile au arătat că această afecțiune este de 10 ori mai frecventă la bărbați decât la femei. Incidența în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 40 și 83 de ani este estimată a fi între 4,5% și 6,8% la 1.000 de bărbați pe an. Până la vârsta de 80 de ani, probabilitatea ca un bărbat să aibă retenție urinară acută cel puțin o dată este mai mare de 30%.

Cum să tratezi reținerea survenită. Cele mai practice metode de vindecare

Simptomele retenției urinare variază în funcție de dacă suferiți de retenție urinară acută sau cronică. Simptomele retenției urinare acute necesită asistență medicală imediată. Disconfortul este simțit prin manifestarea mai multor simptome.

Cele mai evidente este cu siguranță incapacitatea de a urina atunci când există o nevoie puternică, urinarea fără presiune, durere în abdomenul inferior, o senzație de plenitudine. De asemenea, bărbatul simte nevoia puternică de a urina și balonare a abdomenului inferior.

barbat care sta asezat pe o podea si se tine de zona intima din cauza durerii
Simptomele retenției urinare variază în funcție de dacă suferiți de retenție urinară acută sau cronică

Medicul decide asupra tratamentului retenției urinare în funcție de forma acesteia și de cauza identificată a retenției urinare, după efectuarea unei serii de studii. Ar putea fi impunerea unui drenaj suprapubian asupra vezicii urinare sau instalarea unui cateter în uretra, în funcție de permeabilitatea acestuia.

În unele cazuri medicul decide expansiunea uretrei cu îngustarea acesteia și utilizarea de stenturi uretrale. Uneori, pacientul scapă de afecțiune urmând o terapie medicamentoasă pentru infecții urinare sau chiar apelează la o operație. Metoda și durata tratamentului vor depinde de tipul și cauza retenției urinare.

Drenajul vezicii în caz de urinare greoaie și fără presiune la bărbați este utilizarea unui cateter pentru a drena urina. Tratamentul pentru retenția urinară acută începe de obicei cu cateterizarea pentru a ameliora durerea vezicii urinare și pentru a preveni deteriorarea ulterioară a vezicii urinare. Sub anestezie locală, medicul trece un cateter prin uretră în vezică.

barbat care se tine de testicul din cauza urinarii greoaie
Ocazional, urinarea greoaie la un bărbat complet sănătos este posibilă în anumite circumstanțe după consumul de alcool, din cauza utilizării regulate de tonice, ceai puternic sau cafea
Adauga un comentariu