Local

Protest pentru legalizarea consumului recreativ de canabis, la sediul DIICOT Iași – FOTO/ VIDEO

Publicat: 23 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Un protest pentru legalizarea consumului recreativ de canabis are loc la sediul DIICOT Iași. Protestul vine după ce  procurorii DIICOT au descins în două magazine deschise recent la Iași.

Mai mult decât atât, a fost creat un site cu ajutorul căruia se adună semnături pentru legalizarea cannabisului. Până în acest moment, aproximativ 15.000 de persoane din Iași și nu numai au semnat pentru legalizare, însă asta nu înseamnă mare lucru.

„Ne dorim să aducem în atenția publică, dar mai ales în atenția decidenților politici, dorința noastră de a legaliza consumul și cultivarea în scop recreativ al marijuanei. Pentru a face acest lucru, vom începe cu o inițiativă civică legislativă prin care cerem legalizarea marijuanei. Orice inițiativă legislativă trebuie susținută de 100.000 de cetățeni care să fie de acord cu legalizare marijuanei. Acest proiect de lege trebuie votat de Parlament, puține șanse, dar noi încercăm. În cazul în care Parlamentul nu va vota proiectul nostru, atunci ridicăm ștacheta și încercăm să găsim 200.000 cetățeni care să susțină un proiect politic pentru a trimite în Parlament deputați și senatori ce vor promova legalizarea drogurilor ușoare în scop recreativ”, au precizat susținătorii proiectului.

Doi tineri care vindeau în magazinul de pe Sfântul Lazăr, reținuți și plasați în arest la domiciliu

La sfârșitul săptămânii trecute, doi tineri au fost reținuți și mai apoi arestați la domiciliu după ce în magazinul pe care aceștia îl dețineau s-au făcut percheziții. Unul dintre tineri, Octav Filip, a mai fost în trecut anchetat de DIICOT după ce a fost prins cu droguri. Atunci nu a ajuns după gratii, însă acum nu a avut la fel de mult noroc. Apropiații tânărului de loc din Huși au spus că ceea ce au făcut autoritățile este un abuz.

Produsele pe care tânărul le-ar fi comercializat în magazinul de pe Sfântul Lazăr ar fi fost legale, asta din punctul de vedere al vânzătorilor. Anchetatorii nu spun același lucru. Legea din România spune clar că este interzis că comercializezi produse care conțin THC. În urma analizelor făcute după ce anchetatorii au ridicat mai multe substanțe din magazin, a rezultat faptul că acestea conțineau THC. Drept urmare, cei doi tineri au încălcat legea.

Coadă la deschiderea magazinului

Zeci de persoane s-au înghesuit pe un trotuar din Iași, la deschiderea unui magazin care comercializează produse din tutun, dar și din canabis. Oamenii au stat la coadă minute bune, iar în imaginile surprinse de trecători se poate observa că nu păstrează distanța și nici nu poartă toți măști de protecție.

Tinerii dornici să vadă magazinul au uitat de regulile impuse de pandemia de Covid-19 și nu au păstrat distanța. Mai mult, unii dintre ei nu aveau măști de protecție pe față în ciuda aglomerației.

Cannabis livrat la ușa consumatorului printr-un simplu telefon

Deși legea din România spune clar că vânzarea produselor care conțin THC sunt interzise, comercianții cred că sunt acoperiți de o reglementare europeană. Zeci de site-uri pun la vânzare derivate din cannabis. O parte dintre aceste derivate sunt legale, altă parte nu. De exemplu, un site românesc oferă spre vânzare ceai de cannabis.

Vânzătorii specifică faptul că florile de cânepă au un conținut de THC de sub 0,2 la sută și dau de înțeles că sunt legale. THC ( tetrahidrocanabinolul) este unul dintre numeroșii compuși canabinoizi care au fost identificați în planta de canabis. Acesta este principalul compus cu efect psihoactiv din produsul vegetal. Greșit, spun procurorii DIICOT. Iată cum sună un anunț de pe un site de profil.

Adauga un comentariu