Secretele istoriei

Protocoalele inteleptilor Sionului

Publicat: 12 nov. 2013
Protocoalele inteleptilor Sionului este o brosura care a circulat la inceputul secolului al XX-lea in Europa si care contine asa-zise planuri de dominatie mondiala intocmite de evrei. A fost publicata pentru prima data in foileton intre 28 august si 7 septembrie (stil vechi) 1903 in ziarul Знамя (Znamia) din Sankt Petersburg.
Ziarul The Times din Londra releva in 1921 ca materialul Protocoalelor este in cea mai mare parte un plagiat – si anume al unui text de satira politica publicat anterior, dar care nu avusese caracter antisemit. Textul respectiv ar fi fost un pamflet scris in Belgia in anul 1864 de francmasonul socialist Maurice Joly, sub titlul Dialog in iad intre Machiavelli si Montesquieu. Politica lui Machiavelli in secolul XIX impotriva imparatului Napoleon al III-lea. 
Diverse studii independente axate pe analiza textului au dus la concluzia ca este vorba de un fals, redactat si pus in circulatie de Piotr Ivanovici Rackovski, seful politiei secrete al Ohranei – politia secreta a Rusiei tariste – ca diversiune menita sa preintampine o revolutie, in ideea ca demersurile politice revolutionare ar fi fost actiuni evreiesti din initiativa a ceea ce propaganda numea iudaismul international.
Odata pusa in circulatie, brosura a fost folosita ca material de propagandistic de numeroase organizatii si guverne antisemite, indeosebi de regimul fascist al Germaniei naziste, precum si de regimuri si grupari politice extremiste din Orientul Apropiat.
Desi comunitatea stiintifica istoriografica internationala a stabilit ca este un fals, textul Protocoalelor continua sa fie republicat si este folosit de organizatiile neonaziste contemporane in propaganda lor vizand teoria conspiratiei.
Cercuri de extrema dreapta, neolegionare, au tradus si publicat aceasta brosura si in Romania.


loading...

Adauga un comentariu