Actualitate

Raed Arafat, apel către populație: „Să nu apeleze la 112 doar pentru a fi testați. Rămâne un număr excepțional pentru urgențe”

Publicat: 14 oct. 2020
ALT=
Raed Arafat, apel către populație: „Să nu apeleze la 112 doar pentru a fi testați. Rămâne un număr excepțional pentru urgențe”

După ședința de Guvern, Raed Arafat, Secretarul de stat, a adus în discuție faptul că oamenii sună la 112, fără a avea o urgență, situație care duce la o presiune enormă pusă pe sistem.

„Ieri, mai ales la nivelul Bucureștiului, am detașat și mijloace de transport, de la IGSU la ISUBIF, pentru recoltare și transport.

Dacă un microbuz este folosit să fie transportați 4 pozitivi pozitivi, nu e nici o problemă. Nu o să-i punem cu cei suspecți. Aceste persoane nu pot circula cu mijloace de transport în comun.

Apelul către populație este următorul. Să nu apeleze la 112 doar pentru a fi testați, să nu sune doar pentru că au rămas fără gust sau miros.

Asta încarcă foarte mult. Persoanele care au rămas acasă pozitive și se agravează situația, pot suna. 112 rămâne un număr excepțional pentru urgențe. Se simte presiunea, oamenii apelează la 112 pentru situații care nu sunt critice.

Dacă este contact și nu are simptome, rămâne la domiciliu 14 zile”.

Raed Arafat, despre sărbători: „Este riscant să-ți planifici acum Revelionul!“

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit astăzi despre modul în care se vor desfășura sărbătorile de iarnă în acest an. Raed Arafat a recunoscut că este mult prea devreme pentru a se putea pronunța. Acesta a spus că de-abia în noiembrie ar putea spune ce va fi de sărbători.

„Cred că astfel de decizii trebuie să fie discutate prin noiembrie – care este situația, care vor fi măsurile, cum vor fi măsurile, unde se va face o anumită activitate sau alta. Nu uitați că e aspectul bisericilor în Crăciun și după care avem și toate restaurantele care organizează Revelion și care vor începe presiunile că vor să organizeze revelioane ca în fiecare Revelion“, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat: „Un Revelion la fel ca anul trecut? Nu cred!“

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a menționat că nu crede, sincer, că Revelionul de anul acesta se va putea desfășura în condiții identice cu cel de anul trecut.

„Petreceri de Revelion ca în alți ani – eu cred că n-avem să ajungem la asta. Acum ca în alți ani încă e prea devreme. O spun acum, cu toată răspunderea: acum să fie petrecerea de Revelion din 31 decembrie ca cea din 31 decembrie 2019 – nu cred! Nu cred! Regulile vor trebui să fie discutate pe baza evoluției epidemiologice, iar în orice decizie care se ia interesul principal este interesul public și interesul în domeniul sănătății publice”, a precizat Raed Arafat.

„Este riscant să-ți planifici acum Revelionul“

Secretarul de stat i-a avertizat pe români că este riscant să-ți planifici acum Revelionul, mai ales în străinătate.

„Îmi pare rău, știu că nu toți vor fi de acord cu ce spun acum, mai ales cei care organizează excursii în exterior, dar uitați-vă și acum. Este riscant să-ți planifici acum Revelionul afară, fără discuție, asta e realitatea. Dacă n-aș zice asta ar însemna că induc oamenii în eroare, pentru că posibilitatea să fie măsuri serioase luate la momentul respectiv există și atunci va trebui să urmărim evoluția epidemiologică.

Dacă vedem că totul merge în jos și totul e perfect – ceea ce mă îndoiesc să fie așa – atunci, OK. Dar dacă vedem că cifrele în Europa sunt ridicate, vedem că sunt situații serioase, că țările europene iau măsuri serioase – și sunt măsuri serioase care se iau, sunt țări care au început să ia măsuri de lockdown total. E discutabil, dar se iau astfel de măsuri!”, a completat el.

Comentarii
Adauga un comentariu