Actualitate

Raed Arafat, despre excepția de la regula decalării programului, acolo unde sunt peste 50 de angajați

Publicat: 06 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raed Arafat despre excepția de la regula decalării programului acolo unde sunt peste 50 de angajați
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Angajatorii, care au peste 50 de salariați, sunt nevoiți să organizeze un program decalat de începere a zilei de muncă, în așa fel încât o parte să vină la serviciu şi să plece de la serviciu la o distanță de cel puțin o oră. Conform șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, măsura a fost adoptată pentru evitarea aglomerațiilor în transportul în comun.

„În zonele cu incidență 1,5 la mia de locuitori, recomandarea este ca toți agenții economici, publici și privați, să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligație în toate zonele cu incidență mai mare de 1,5 la mia de locuitori”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Vineri, 6 noiembrie, la Digi24, șeful DSU a declarat și o excepție de la regula decalării programului: persoanele care nu folosesc transportul în comun sunt exceptate, chiar dacă nu scrie acest lucru în actele oficiale. Astfel, Raed Arafat a afirmat: „daca cineva foloseste masina proprie sau vine pe jos la serviciu, poate fi exclus din acele grupuri” pe care le organizeaza angajatorul.

„Nu scrie în hotărâre,  dar este de organizare logică. Scopul nostru este să reducem numărul persoanelor care merg în același timp în transportul în comun”, a precizat șeful DSU.

Ce altă măsuri au mai fost anunțate de Raed Arafat

Printre măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus, șeful DSU a anunțat portul generalizat alt măștii, fapt ce înseamnă că masca de protecție trebuie purtată în toate locurile, fie ele interioase sau exterioare.

„Portul măştii generalizat în spaţiile deschise, indiferent de incidenta. Dacă până acum am avut portul măştii limitat de incidenta, în spaţiile deschise va fi generalizat indiferent de incidenta. Oriunde vom fi în spaţiul deschis, vom purta mască. Măsură va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului.”

De asemenea, importantă de menționat este și măsura limitării circulației pe timp de noapte, între 23:00 și 5:00. Dacă se va circula în acest interval, este necesară deținerea unui declarații pe proprie răspundere.

„De ce acest interval? Pentru că e intervalul în care tinerii se deplasează la petreceri, la întâlniri cu mai multe persoane. Aici va fi restrictinarea, cu excepţii în baza unor documente justificative, fie adeverinţa de la angajator etc. Excepţii: Procurarea de medicamente, deplasare în scop profesional, pentru îngrijirea persoanelor aflate în dificultate. Deplasarea în afară localităţii, de exemplu, un avion care aterizează la 1 dimineaţa. Singurul lucru pe care o să îl arăţi în această situaţie este biletul de avion.”

Mai mult, vor fi interzise petrecerile, dar și reuniunile, atât în spații deschise, cât mai ales în spații închise.

„Interzicerea reuniunilor, a petrecerilor în spaţiile închise şi deschise. Nu vorbim de membrii familiei care se întâlnesc între ei în casă. Petrecere se interzic pentru ceilalţi.
Am introdus o clarificare prin ce înţelegem prin terasă. Unele terase, chiar dacă sunt în spaţiul exterior, au fost închise şi devin spaţiu închis. Definiţia clară a teraselor care se încadrează în spaţiile închise. Un spaţiu închis este cel care are un acoperiş şi doi pereţi.”

Citește mai multe măsuri aici!

Adauga un comentariu