National

Raluca Turcan a făcut marele anunţ! Cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar va fi interzis, iar românii vor putea lucra până la 70 de ani

Publicat: 11 mart. 2021
Raluca Turcan a făcut marele anunţ! Cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar va fi interzis, iar românii vor putea lucra până la 70 de ani

Noi amănunte din proiectul întocmit de Ministerul Muncii au fost scoase la iveală de ministrul Raluca Turcan. Conform proiectul aflat în lucru la minister, românii nu vor mai putea cumula pensia cu salariul în mediul bugetar. Totuşi, acest lucru nu este interzis dacă persoana încasează pensie şi lucrează în sistemul privat. Tot o prevedere în proiect spune că românii vor putea lucra, dacă vor vrea, până la 70 de ani

O decizie a ministerului este luată în cazul profesorii. Această categorie va putea încasa în continuarea atât pensie cât şi salariu în mediul bugetar.

Raluca Turcan anunţa interzicerea cumului pensiei cu salariul în mediul

„Am finalizat un proiect de lege pentru continuarea activităţii în cazul persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată opta să muncească până la 70 de ani.
Proiectul de lege prevede ca persoanele ajunse la vârsta de pensie şi care doresc să rămână în activitate să poată să facă lucrul acesta. Este o opţiune a angajatului pentru a munci în continuare chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare şi aduce avantaje pe lângă faptul că rămâne persoana activa şi posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla la momentul îndeplinirii vârstei de pensionare.
Este un drept, nu o obligaţie. Rămâne posibilitatea oricărei persoane de a se pensiona fără nicio îngrădire.
Cine optează pentru munca până la 70 de ani şi pe urmă se răzgândeşte se poate reîntoarce la pensie oricând doreşte.
Persoana care continua activitatea poate să solicite de asemenea recalcularea pensiei în sistemul public avantajul constând în majorarea punctelor şi obţinerea unei pensii în sistemul public calculată proporţional cu perioda lucrată.
Cui se aplică acest proiect de lege? Activităţilor profesionale pe bază de CIM său raport de serviciu, aşadar şi pentru sistemul public şi pentru sistemul privat.
Pentru a putea opta să lucreze până la 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înaintea de îndeplinirea vârstei de pensionare. În mediul privat angajatorul poate să refuze. Pentru sectorul public pentru continuarea activităţii nu este necesar acordul prealabil al angajatorului şi are ca consecinţă suspendarea platii pensiei şi este o măsură de echitate socială şi juridică.
Excepţiile: Trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se afla în mandate pe o durată definită de Constituţie. De asemenea vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei când optează pentru activitatea până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturile de autor, personalul didactic, persoanele încadrate în gradul III de invaliditate, membrii Academiei Romane şi persoanele din instituţii care la data intrării în vigoare sunt în exercitarea unui mandat prevăzut de lege”

Adauga un comentariu