Local

Rămași cu sechele după infecția cu coronavirus, pacienții reușesc cu greu să realizeze activitățile fizice cu care erau obișnuiți. Au pierdut orice speranță de recuperare

Publicat: 28 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rămași cu sechele după infecția cu coronavirus pacienții reușesc cu greu să realizeze activitățile fizice cu care erau obișnuiți. Au pierdut orice speranță de recuperare
Un al patrulea val de COVID-19 ar putea să își facă simțit prezența în România

Dificultățile respiratorii, anxietatea și atacurile de panică se întâlnesc cel mai des la pacienții vârstnici care se internează pentru recuperarea post-COVID-19 în Secția de Geriatrie de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași. Aceștia sunt ajutați să învețe să respire normal și să se descurce singuri

De la începutul lunii martie 2021, în Secția de Geriatrie de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași au fost internați pacienții care au nevoie de tratament după infecția cu coronavirus. Până ieri, 27 aprilie 2021, au ajuns în secție circa 50 de vârstnici cu diverse afecțiuni care aveau nevoie de recuperare respiratorie. Majoritatea erau bolnavii COVID-19 tratați în Spitalul de Boli Infecțioase și care la externare erau sfătuiți de către medici să urmeze un tratament post-infecție cu coronavirus.

Radu Costache este unul dintre pacienții care se aflau ieri internați în cadrul secției. Atât el, cât și soția s-au infectat cu coronavirus și au avut nevoie de internare în sectorul COVID-19 din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. În vârstă de 70 de ani, ieșeanul are multe afecțiuni grave de sănătate, iar dificultățile de respirație și oboseala excesivă l-au determinat să se interneze două luni mai târziu în Secția de Geriatrie.

„De pe 12 până pe 23 februarie 2021 am fost internat împreună cu soția la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Am venit pe 25 martie 2021 pentru reevaluare, am făcut din nou analizele, am făcut radiografie. Rezultatele au arătat că eram în limite normale și la analizele la sânge s-a constatat că aveam anticorpii necesari. Doamna doctor ne-a spus că ar fi bine să continuăm cu un tratament post-COVID-19 și că Secția de Geriatrie se ocupă de acest lucru.

Sufăr de insuficiență renală, hipertensiune arterială, fibrilație și multe alte afecțiuni și mi-a prins foarte bine perioada de internare aici. Soția a venit în urmă cu o săptămână și s-a simțit mult mai bine după. Tratamentele sunt corecte, eficiente, facem exerciții și chiar simți cum te ajută, deși la mine presiunea pe plămâni nu este la fel de mare, la soția mea problemele erau mult mai mari. Chiar dacă a plecat acasă, soția continuă să facă acele exerciții”, a povestit Radu Costache, ieșeanul internat în Secția de Geriatrie de la unitatea medicală.

Pacienții încep treptat să crească capacitatea de efort fizic

Toți pacienții vârstnici, de peste 60 de ani, care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 și au rămas cu sechele după vindecare, pot beneficia de acest program. În saloanele Secției de Geriatrie, un kinetoterapeut se ocupă zilnic de pacienții care trebuie să facă exerciții de recuperare respiratorie. Imediat cum ajung, sunt reevaluați clinic și paraclinic pentru orice problemă, cum ar fi cea cardiacă, renală sau hepatică. Cel mai adesea, pacienții întreabă medicii secției dacă vor mai putea reveni la starea lor dinainte de boala COVID-19.

„Acești pacienți au nevoie de reinserție socială, să poată avea din nou încredere în forțele proprii. Nu doar recuperarea fizică, ci și cea psihică este foarte importantă pentru acești pacienți. Suferă de atacuri de panică, anxietate, care de multe ori determină o alterare bruscă a stării de conștiență, riscul cel mai mare îl au cei mai în vârstă. După ce au trecut de infecția cu coronavirus, au capacitatea limitată de a face efort, cu stare de oboseală, unii sunt încă dependenți de oxigen și învață să respire corect. Noi îi asigurăm că ne străduim să îi ajutăm cât de bine putem”, a explicat prof. dr. Ioana Dana Alexa, șefa Secției de Geriatrie de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Când își dau seama că au trecut de perioada de izolare și că pot reveni la viața lor dinaintea bolii, pacienții izbucnesc în lacrimi

Unii pacienți ajung fie imediat după externare, fie după o lună sau chiar patru de la externarea din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Persoanele găsesc în cadrul Secției de Geriatrie de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” un climat liniștit, în care pot interacționa cu ceilalți pacienți internați. O pacientă care a fost internată timp de trei săptămâni pe secția de Terapie Intensivă a izbucnit în lacrimi atunci când a văzut că este în sfârșit în afara oricărui pericol și că se recuperează în cadrul Secției de Geriatrie.

„Am avut și o pacientă care a ajuns exasperată că a rămas cu aceste sechele și că nimeni nu o poate ajuta să se trateze. A spus atunci că mai încearcă la noi și dacă nu va avea efecte, nu va mai face nimic în acest sens. După două săptămâni a ieșit cu bine din spital. Odată externați de pe secția noastră, acești pacienți știu că pot apela oricând la sprijinul nostru și sunt reverificați după o perioadă pentru a vedea care a fost evoluția lor, dacă starea de sănătate nu s-a modificat din momentul externării. Secția este o rețea medicală care îi susține constant, iar pacienții au deja încredere în noi și ne comunică orice schimbare. Ne povestesc inclusiv faptul că nu au respectat o anumită schemă terapeutică”, a mai adăugat medicul ieșean.

Adauga un comentariu