Titlurile zilei

Răsturnare de situație în cazul fraților morți în condiții suspecte la Iași. Decesul nu li s-a tras de la struguri! Surse apropiate anchetei au explicat totul (Exclusiv)

Publicat: 25 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Răsturnare de situație în cazul fraților morți în condiții suspecte la Iași. Decesul nu li s-a tras de la struguri Surse apropiate anchetei au explicat totul Exclusiv
Răsturnare de situație în cazul celor doi frați care au murit în condiții suspecte la Iași

Răsturnare de situație în cazul fraților morți în weekend la Iași. Deși s-a bănuit că micuții au murit după ce au mâncat struguri stropiți cu insecticid, se pare că nu este așa. Surse apropiate anchetei au precizat pentru reporterii BZI că moartea micuților a fost cauzată de o substanță toxică, însă trebuie să se stabilească exact care a fost aceasta

Răsturnare de situație în cazul fraților din Iași care au murit în weekend intoxicați cu o substanță necunoscută. Surse din cadrul anchetei au precizat pentru reporterii BZI că frații nu au murit din cauza strugurilor. Ca să ajungă la această variantă, anchetatorii au făcut mai multe verificări și au discutat cu mama copiilor. Aceasta a precizat că strugurii pe care îi avea în curte nu au fost stropiți cu nicio substanță. Totuși, ceva s-a întâmplat. Biata femeie a făcut legătura între struguri și moartea micuților pentru că, în ziua respectivă, pe lângă mâncarea obișnuită pe care le-a dat-o copiilor, strugurii erau singura variantă care le-ar fi putut crea probleme.

Nu au murit din cauza strugurilor mâncați cu o seară înainte

Surse din cadrul anchetei au confirmat faptul că nu din cauza strugurilor și-au pierdut viața cei doi frați din Coarnele Caprei. Cert este că mama copiilor a declarat că micuții au mâncat struguri împreună cu ea pe data de 21 august, în jurul orei 17:00. Femeia a precizat că după ce a mâncat struguri împreună cu copiii săi, a simțit un disconfort în zona buzelor, însă nu a dat importanță prea mare. A doua zi, în jurul orei 19:30, femeia a sunat disperată la numărul unic de urgențe 112 și a cerut ajutor. Ea a precizat că micuții se simt rău. Un echipaj medical a ajuns la fața locului, însă pentru unul dintre copii era deja prea târziu. Murise. Cel de-al doilea a fost transportat de urgență la spital, însă a intrat în stop cardio-respirator imediat ce a ajuns la spital. Ulterior a fost declarat decesul micuțului, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași.

Specialist în domeniul fitosanitar:  „Dacă stropești azi și mănânci mâine, te poți îmbolnăvi, poți avea reacții adverse, dar nu să mori”

Acest scenariu este confirmat și de specialiștii din Iași în domeniul finosanitar. Aceștia susțin că situația este ciudată în cazul celor doi copii decedați la Coarnele Caprei.

„Ar trebui să se facă o analiză de reziduuri toxice pentru a reieși substanța care a provocat decesul copiilor. Într-adevăr, insecticidele pot fi toxice. Dacă stropești azi și mănânci mâine, te poți îmbolnăvi, poți avea reacții adverse, dar nu să mori. Oricum, situația e dubioasă în cazul acestor copii. Se fac tratamente la fermele astea mari și când se iau probe nu se depășește limita admisă. Din ce am citit în presă, scria că s-au folosit organofosforice pentru tratamentul viei care au fost scoase din uz de mai mult timp. Noi emitem buletine de avertizare frecvent, iar pentru vie ultimul a fost emis pe 13 iulie 2020”, susțin specialiștii din  domeniul fitosanitar.

Ilie Ciomaga, oenolog: „Pentru a se ajunge la deces ar trebui să fie o otravă”

Aceste afirmații sunt confirmate și de oenologul Ilie Ciomaga.

„Eu nu cred că este o substanță atât de toxică încât să mori. În perioada asta a anului nu se aplică insecticid, de obicei primăvara se aplică. În viticultură se aplică substanțe pe bază de sulf, care nu sunt periculoase. Pentru a se ajunge la deces ar trebui să fie o otravă. Poate s-au folosit substanțe pentru eliminarea gândacului de Colorado care sunt mai periculoase sau s-a dat cu o substanță de care a auzit de la cineva, așa după ureche, și o cantitate mai mare decât e specificat pe ambalaj. Dar nu cred că mori de la aceste insecticide”, susține Ilie Ciomaga, oenolog la Casa de Vinuri Bucium.

Au fost recoltate probe pentru a se stabili care a fost substanța care i-a ucis pe cei mici

Cert este faptul că micuții au murit intoxicați cu o substanță necunoscută. Surse din cadrul anchetei au precizat că substanța care i-a ucis era folosită în casă. Ar putea fi vorba despre o otravă pentru șoareci sau despre o soluție chimică folosită în treburile gospodărești. Ieri, la Institutul de Medicină Legală (IML) Iași au fost efectuate necropsiile celor doi copii. Au fost recoltate probe pentru a se afla ce substanță i-a ucis pe cei mici. Surse apropiate anchetei au precizat că în sângele micuților nu s-a găsit alcool metilic sau etilic. Pentru a afla care este substanța care i-a ucis, este nevoie de o analiză amplă. Pentru aflarea rezultatelor trebuie însă să treacă ceva timp. Cel mai probabil, până la sfârșitul acestei săptămâni se va stabili totul.

Polițiștii au deschis în acest caz un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă. Este greu de spus în acest moment dacă va fi cineva tras la răspundere. Anchetatorii trebuie să afle în primul rând ce a adus moartea micuților. Totodată, trebuie să verifice dacă mama a fost neglijentă.

22 august 2020, ziua în care familia Bughiuș s-a îndoliat pe viață. Cei doi micuți, singurii copii, au murit la câteva ore distanță unul de celălalt

Roxana și Valentin Bughiuș aveau 2 copii. De sâmbătă, ziua tragică în care și-au așezat doliul la ușa casei, viața lor nu mai are niciun sens. Părinții care au muncit din greu pentru copiii lor în Germania pentru a le crea un viitor mai bun și-au luat adio de la zâmbetul cel drag al copiilor. În seara zilei de sâmbătă, un apel la 112 avea să anunțe că doi copii din comuna Coarnele Caprei au nevoie de ajutor. Micuții își dădeau ochii peste cap, simțeau că nu mai au aer, vărsau și strigau disperați după apă. Roxana a sunat la 112 după ce starea celor mici s-a agravat. Nu s-a gândit nicio secundă că acesta ar putea fi motivul pentru care cei mici se simțeau rău.

„Elicopterul la misiunea primară de la Coarnele Caprei a găsit copilul de un an și jumătate, Gabriel B., în stop cardio-respirator, a fost ventilat mecanic și resuscitat 45 minute, fără răspuns, și s-a declarat decesul. Celălalt copil, în vârstă de trei ani, băiat, A.B., a fost găsit somnolent, ușor confuz cu midriază bilaterală și preluat de elicopterul SMURD și transportat la Spitalul «Sf. Maria». Se presupune că e o intoxicație cu organofosforice. Mama a declarat că le-a dat struguri”, preciza sâmbătă seara prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

„A fost prea târziu”, au declarat medicii. Copilul de un an și jumătate s-a stins acasă în odaie, iar celălalt la spital, după trei ore de resuscitare

Ipoteza inițială a medicilor a fost că cei mici s-ar fi intoxicat cu organofosforice, un insecticid extrem de puternic. Concluzia a fost trasă după ce mama a explicat medicilor de la SMURD că le-a oferit copiilor să mănânce cu o seară înainte struguri care, probabil, erau stropiți. Medicii de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași nu au apucat să facă analizele copilului de trei ani. A intrat la scurt timp de la sosirea la spital în stop cardio-respirator. Timp de trei ore, cadrele medicale s-au chinuit să-l țină în viață prin manevre specifice de resuscitare. Inima lui a cedat și s-a stins, la doar câteva ore după fratele său. Cadavrul băiețelului a fost ulterior transportat la Institutul de medicină Legală din Iași pentru necropsie, alături de frățiorul lui care a fost dus direct după constatarea decesului. Familia Bughiuș, distrusă de pierderea singurilor copii, se pregătește de înmormântare. Nu știu, din păcate, însă, când își vor putea vedea pentru ultima dată pruncii. Aceștia vor fi ținuți la IML alte câteva zile.

Adauga un comentariu