Local

Ancheta spectaculoasa! Un tanar din Iasi s-a trezit cu mascatii in casa dupa ce si-a tradat partenerul de afaceri! A fost localizat pe baza IP-ului de la laptop!

Publicat: 29 aug. 2019
1

@ In momentul in care au primit plangerea de la victima, desi nu aveau niciun indiciu despre identitatea potentialului infractor, oamenii legii au reusit sa-l prinda destul de repede pe baza IP-ului de la laptop @ Un om de afaceri care are domiciliul pe Coasta de Azur a sustinut ca ii tot dispar banii din contul deschis la ING Romania @ Fostul partener de afaceri ii fura banii pentru a face plati catre diverse site-uri de marketing online

Pentru procurorii ieseni, provocarile generate de comiterea unor infractiuni informatice sunt din ce in ce mai dese. Judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au finalizat de putin timp un dosar in care procurorii au reusit sa-l identifice si sa-l localizeze pe infractor pe baza IP-ului de la laptopul folosit. S-a putut realiza acest lucru doar pentru ca respectivul laptop era conectat la internet. In momentul in care au primit plangerea de la victima, desi nu aveau niciun indiciu despre identitatea potentialului infractor, oamenii legii au reusit sa-l prinda destul de repede cu ajutorul acestui IP.

Mai exact, victima, un om de afaceri francez, care domiciliaza pe Coasta de Azur, a sesizat ca-i dispar banii dintr-un cont pe care il avea deschis la ING Romania. David Serge Crabbe, omul de afaceri in cauza, nu a putut sa-si dea seama ce s-a intamplat cu banii sai. In plangere a sustinut ca i-au disparut din cont peste 10.000 euro, insa, in urma anchetei realizate de politistii ieseni, s-a putut dovedi o suma mult mai mica, respectiv 6.300 euro. In momentul in care a solicitat extrasul de cont de la ING pentru a vedea unde s-au dus banii, a observat ca erau inregistrate mai multe plati catre diferite site-uri din domeniul marketing-ului online.

Practic, persoana care a furat banii, ii folosea pentru achizitia unor servicii de marketing online. Mergand pe firul acestor tranzactii, anchetatorii au reusit sa identifice calculatorul folosit de hackerul care realizase acele plati neautorizate. Mai exact, i-au identificat IP-ul.

Folosea modul incognito de navigare pe internet

Din momentul in care au aflat acele date de identificare ale calculatorului, a fost doar un singur pas pana la identificarea titularului. Politistii au solicitat catre firmele de internet date exacte despre locatia acelui IP si astfel au reusit sa identifice apartamentul in care locuia Dan Rucsandescu, de 32 ani, persoana care furase banii. Datele au fost furnizate anchetatorilor de catre compania RCS & RDS Romania. Ancheta a fost coordonata de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, iar descinderile in casa lui Rucsandescu au fost facute de politistii din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Iasi pe data de 17 august 2017.

In urma perchezitiei efectuate, au ridicat din casa suspectului mai multe telefoane mobile, cartele telefonice, hard-disk-uri externe si doua laptopuri. Dupa realizarea expertizei informatice, anchetatorii nu au reusit sa identifice cu exactitate data si ora la care Dan Rucsandescu a accesat acele site-uri pe care a cheltuit banii furati de la partenerul sau de afaceri. Cel mai probabil, acesta a utilizat modul incognito de navigare pe internet, iar unele informatii nu au fost salvate.

"Din motive tehnice, organele de cercetare nu au putut stabili data si ora exacta a accesarii, posibile cauze fiind: utilizatorul naviga incognito (optiune prin care utilizatorul solicita sa nu se salveze site-urile accesate cu data si ora accesarii lor în baza de date a programului informatic folosit la navigarea pe internet) sau utilizatorul a sters baza de date a navigarilor pe internet (prin stergere manuala a bazei de date, reinstalare a sistemului de operare cu toate programele sau reinstalare a programului de navigare internet, rescriere a programului informatic, folosirea unor programe care sa curete istoricul web – tip CCleaner etc. ).
Din aceste informatii rezulta ca inculpatul Dan Rucsandescu a accesat website-ul www.scarlet-clicks.info si link-ul http://www.scarlet clicks.info/index.php? view=account&page=buyreferrals , numele de utilizator folosit la autentificare fiind «rdan2017». Desi nu este cunoscuta data si ora accesarilor, acest detaliu se coroboreaza cu tranzactiile cuprinse în extrasul de cont bancar existent la dosarul penal", au precizat judecatorii de la Tribunalul Iasi. Dan Rucsandescu a fost condamnat la o pedeapsa de un an si opt luni de inchisoare pentru infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic.

Comentarii
  • In primul rand pentru orice plata ing solicita un cod trimis fie pe telefon fie pe digipasss, ceea ce face foarte ciudata afirmatia ca i s-au furat banii.
    In aldoilea rand sa fim seriosi, marele hacker care folosea laptopul cu ip-ul lui de acasa si modul incognito 🙂 asta e de ras. Ori articolul e scris dupa ureche, ori procuratura si-a dat in petec

  • Ziaristii p.. ii! In primul rand omul a fost condamnat la 2 ani 2 luni si 20 de zile! In al doilea rand, ati uitat sa spuneti ca acea condamnare este cu suspendare. Dar hei, condamnat a fost si porcaletele vostru de patron a.si.mio.n.esei,nu? Condamnare cu executare, cu suspendare, tot aia, nu? Ziaristii cu. Rului de trei lei!!!

  • inca un articol de k a k a t marca b z i.baaa g u n o a i e l o r in frunte cu as im mi on esei patronul pu lii de minc inosi ord ina ri

Adauga un comentariu