Economic Local

Rata șomajului a fost scăzută și în luna septembrie 2022. Anul acesta s-au angajat peste 7.000 de persoane, în diverse domenii de activitate

Publicat: 28 nov. 2022
Rata șomajului a fost scăzută și în luna septembrie 2022. Anul acesta s-au angajat peste 7.000 de persoane în diverse domenii de activitate
Rata șomajului s-a menținut scăzută în anul 2022

Rata șomajului din Iași s-a menținut scăzută și în luna septembrie 2022, în jurul cifrei de 3,11 la sută. Anul acesta s-au făcut peste 7.000 de angajări, în HoReCa sau alte domenii, precum servicii și agricultură

Rata șomajului din Iași a fost scăzută în luna septembrie 2022, situându-se în jurul valorii de 3,11 la sută. Potrivit specialiștilor din domeniul muncii, o parte din măsurile prin care s-au acordat ajutoare financiare, începute în pandemie sau anul trecut, menținute și anul acesta, au contribuit în cazul numărului mic de șomeri. De asemenea, anul acesta, în primele 10 luni, s-au angajat mii de persoane.

Peste 7.000 de persoane au fost încadrate în muncă după ce au solicitat ajutorul specialiștilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. În funcție de rezidență, din totalul persoanelor încadrate în muncă, cele mai multe provin din mediul urban. Ieșenii din mediul rural care s-au angajat cu ajutorul AJOFM au ales domenii precum comerț, agricultură sau HoReCa. Din punctul de vedere al nivelului de pregătire al celor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane care s-au angajat au studii profesionale.

Rata șomajului din Iași a fost scăzută în 2022

De asemenea, ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție 866 de locuri de muncă vacante. Din numărul total de posturi, 350 sunt destinate celor care doresc să activeze în domeniul serviciilor. În confecții sunt libere 40 de locuri de muncă, în timp ce în construcții sunt disponibile nu mai puțin de 387 de posturi. În domeniul industriei, în perioada următoare sunt vacante 77. Cele mai puține locuri de muncă sunt disponibile în domeniul sănătății și al asistenței sociale, unde se dorește să se facă 12 angajări.

Cursuri gratuite de reconversie profesională pentru șomeri

Specialiștii din Iași mai spun că șomerii care și-au căutat un loc de muncă s-au angajat fie la scurt timp după susținerea interviului, fie după ce au finalizat niște cursuri de perfecționare sau reconversie profesională. Ieșenii care vor să își găsească mai ușor un loc de muncă se pot înscrie la cursurile de reconversie profesională ce sunt organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). În această perioadă se organizează cursuri pentru 22 de meserii.

Astfel, ieșenii pot să devină specialiști în domeniul HoReCa și să urmeze cursurile de bucătar, ospătar, ajutor de bucătar, cameristă sau recepționer. De asemenea, pentru posturile de frizer, coafeză, instalator de instalații tehnico-sanitare și gaze sau electrician constructor se organizează cursuri, dar și pentru confecționer tâmplărie de aluminiu și mase plastice ori agent de securitate. Alte meserii pentru care se organizează cursuri de reconversie profesională sunt contabil, specialist în resurse umane sau femeie de serviciu și îngrijitor de spații verzi.

Pe de altă parte, rata șomajului din Iași a fost scăzută în ultimii 2 ani, față de cea înregistrată la nivel național.
Comentarii
Adauga un comentariu