Prima pagină » Actualitate » Reacţie incredibilă a premierului Florin Citu cu privire la eliminarea călătoriilor gratuite ale studenţilor: „Eu nu văd un capăt de ţară” – VIDEO
Reacţie incredibilă a premierului Florin Citu cu privire la eliminarea călătoriilor gratuite ale studenţilor: „Eu nu văd un capăt de ţară” - VIDEO

Reacţie incredibilă a premierului Florin Citu cu privire la eliminarea călătoriilor gratuite ale studenţilor: „Eu nu văd un capăt de ţară” – VIDEO

10 feb. 2021, 16:57,
în Actualitate

Premierul Florin Cîțu spune că revolta studenților nemulțumiți de eliminarea călătoriilor gratuite nelimitate cu trenurile CFR nu este justificată. Cîțu e de părere că România trebuie să urmeze exemplul țărilor UE și să aloce doar o reducere de 50% din costul transportului feroviar.

„Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd un capăt de țară și dau exemple alte țări din Europa. În Austria studenții au 60% reducere, Belgia, 50% reducere, Cehia 75%, Croația reducere de 50%, Estonia 30%, Franța 50%. În Grecia nu există reduceri generale(…) România era țara care era în afara sistemului. Toate celelate țări mai dezolvate nu oferă gratuitate”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu neagă discuțiile aprinse din Guvern

Ppremierul Florin Cîțu a vorbit, miercuri, după ședința de guvern despre anumite scandaluri care au apărut în coaliție cu privire la bugetul României.

„Nu există nici o dvergență în Guvern, toți vrem bani mai mulți. 7 la sută din PIB este un deficit foarte mare. Păstrăm ce a recomandat Comisia Europeană, dar nu putem fi oaia neagră a Europei. Am moștenit acest deficit din perioada PSD”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu anunță concedieri masive

Florin Cîțu a anunțat, după ședința de guvern, că în companiile de stat urmează o masivă reformă care va fi tradusă prin concedieri. Premierul a precizat că sporurile și indemnizația de hrană nu vor fi tăiate prin OUG, ci se va merge în Parlament.

”Sporurile și indemnizația de hrană vom merge în Parlament, ca să nu fie atacate. Vom rediscuta legea salarizării. Am spus că nu vom crește taxele și nu le vom crește, e o linie roșie peste care nu vom trece. Nu vom crește taxele, nu vor fi afectați cetățenii și companiile private. Vom avea creștere economică de 4%. Reforma companiilor de stat, vom vedea! Nu poți să te asiguri cine va pleca și cine nu va pleca. Vom vedea cine va pleca. Sunt companii cu pierderi. Este momentul să luăm o decizie. Au crescut salariile, au crescut subvențiile. Trebuie să luăm măsuri în companii.”, a spus Florin Cîțu.

Premierul Cîţu anunţă un deficit enorm, de peste 8%

Premierul Cîţu a anunţat că deficitul bugetar va fi de 8,2% în sistem ESA, care este sistemul folosit de Comisia Europeană, şi de 7,16% în sistem cash. Potrivit lui Cîţu, abia în 2024 se va reveni la ţinta de deficit de 3%, prevăzută în Tratatul de la Maastricht.

„Vreau să vă dau câteva repede. Creşterea economică este estimată la 4,3%, cu un PIB nominal în jur de 1116 miliarde lei. Acest PIB este cam la fel cu cel de anul trecut şi similar cu cel din 2019. Deci trei ani la rând în care PIB-ul a fost aproape constant. În acest interval, cheltuielile au crescut foarte mult. Deficitul bugetar pe care îl estimăm este în jur de 7,16%, încă îl calculăm exact. Acest deficit duce la un deficit ESA, după care evaluează Comisia Europeană, agenţiile de rating şi partenerii internaţionali, de aproape 8,2% din PIB.

Anul trecut am avut un deficit ESA de 9,1%. Ajustarea este mai mică de un procent. Să ştiţi că cei de la Comisie nu sunt fericiţi cu această ajustare şi va trebui să-i convingem că suntem credibili şi de aceea venim şi cu estimări pentru 2022. Revenirea la 3% pe cash  şi pe ESA se va face în 2024. Pentru 2022 estimăm un deficit de 5,84% pe cash şi 6,36% pe ESA, 4,27% pe cash în 2023 şi 4,68% pe ESA. În 2024, 2,89% din PIB pe cash şi 2,9% pe ESA. Este un program pe patru ani de a stabiliza finanţele publice. Veniturile vor avea anul acesta o creştere de 13% faţă de anul trecut. Sunt o mare parte din veniturile pe care le-am amânat anul trecut, ca facilităţi fiscale”, a declarat Cîţu.

Sistemul cash presupune luarea în considerare a plăţilor făcute efectiv, adică a banilor ce ies din visterie. Sistemul ESA cuprinde şi plăţile angajate, chiar dacă banii efectiv sunt daţi la un alt termen, în alt exerciţiu bugetar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *