International

Reacțiile oficialilor mai multor state după recunoașterea independenței regiunilor separatiste din Ucraina

Publicat: 21 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reacțiile oficialilor mai multor state după recunoașterea independenței regiunilor separatiste din Ucraina
Decizia controversată a liderului Kremlinului din această seară a provocat reacții puternice în întreaga lume

În această seară, președintele rus, Vladimir Putin, a decis recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o „statalitate autentică”, ci a fost creată de Rusia bolşevică, iar acum se confruntă cu probleme politice sistemice.

Decizia controversată a liderului Kremlinului din această seară a provocat reacții puternice în întreaga lume.

Vladimir Putin
Putin a afirmat că Rusia a fost „jefuită” când Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991

Reacția președintelui Klaus Iohannis

În acest sens, președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, într-o postare în limba engleză pe Twitter, că semnarea de către liderul rus Vladimir Putin a decretelor privind recunoașterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional și că gestul Federației Ruse trebuie să primească cel mai dur răspuns din partea comunității internaționale.

„România condamnă ferm recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor Donețk și Lugansk. Este o violare evidentă a dreptului internațional, lucru care trebuie să atragă cel mai sever răspuns din partea comunității internaționale. România susține ferm suveranitatea și integritatea teritorială”, a scris Klaus Iohannis.

De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

„Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.

România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale

recunoasterea independentei regiunilor separatiste din Ucraina
România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei

Premierul Marii Britanii acuză Rusia de încălcarea dreptului internațional

Decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk este o „încălcare flagrantă” a dreptului internaţional şi a suveranităţii Ucrainei, a declarat premierul Marii Britanii, Boris Johnson, anunță Mediafax.

„Această decizie este în mod evident contrară dreptului internaţional. Este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi independenţei Ucrainei, este o renegare a Acordului Minsk”, a declarat Boris Johnson.

Prima reacție NATO după recunoașterea independenței regiunilor separatiste

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat luni seară, după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele privind recunoașterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk.

„Condamn recunoașterea de către Rusia a regiunilor Donetsk/Luhansk din Ucraina. Erodează eforturile de a rezolva conflictul și încalcă înțelegerile de la Minsk. NATO susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Îndemnăm Moscova să nu mai alimenteze conflictul și să aleagă diplomația”, a scris secretarul general al NATO.

NATO sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional

SUA impune noi restricții asupra comerțului și finanțării după recunoașterea independenței regiunilor separatiste din Ucraina

Președintele american Biden intenționează să impună noi restricții asupra comerțului și finanțării în cele două teritorii pro-Moscova pe care președintele Vladimir Putin a decis să le recunoască luni drept independente.

Într-o declarație, Casa Albă a spus că Biden va semna un ordin executiv care va „interzice noi investiții, comerț și finanțare de către americani către, dinspre sau în așa-numitele regiuni DNR și LNR ale Ucrainei”.

Ordinul ar permite, de asemenea, SUA să impună sancțiuni oricărei persoane care operează în acele zone

Ordinul ar permite, de asemenea, SUA să impună sancțiuni oricărei persoane care operează în acele zone. Și Casa Albă a spus că „va anunța în curând măsuri suplimentare legate de încălcarea flagrantă de astăzi a angajamentelor internaționale ale Rusiei”, în contextul în care în această seară, Putin a decis recunoașterea independenței regiunilor separatiste din Ucraina.

„Am anticipat o astfel de mișcare din partea Rusiei și suntem gata să răspundem imediat. Pentru a fi clar: aceste măsuri sunt separate și ar fi în plus față de măsurile economice rapide și severe pe care le-am pregătit în coordonare cu Aliații și partenerii în cazul în care Rusia invadează Ucraina”, a scris secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, într-o declarație.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a recunoscut indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei
Adauga un comentariu