Secretele istoriei

Regatul lui Burebista – scurt istoric

Publicat: 25 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Regatul lui Burebista  scurt istoric
Regatul lui Burebista – scurt istoric

Regatul lui Burebista – scurt istoric. Regatul lui Burebista a fost creat prin unirea triburilor geto-dace. A fost condus de Burebista între 82 i.Hr. şi 44 i.Hr..

Societatea geto-daca a trecut printr-un mare proces de modernizare în sec I i. Hr. Totul a dus la apariţia statului dac centralizat, o monarhie militară.

Burebista, primul rege dac, a unit triburile geto-dace, prin diplomaţie şi lupte, totul cu ajutorul lui Deceneu. A reuşit să creezi un stat puternic, cu centrul la Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştie.

Statul dac a atins cea mai mare întindere cu Burebista ca rege. Potrivit lui Strabon limitele sale erau poziţionate astfel:

la N, în Carpaţii Păduroşi

la V, la Dunărea Mijlocie şi actuala Slovacie

la S în Munţii Haemus (Balcani)

la E la gurile Bugului şi la Marea Neagră.

Regatul lui Burebista – scurt istoric

Burebista a început o campanie la sudul Dunării în anul 48 i. Hr.i, în Pen. Balcanică. După ce şi-a asigurat graniţele, s-a implicat în războiul civil dintre Caesar şi Pompei, unde i-a oferit ajutor lui Pompei. După ce a ieşit învingător, Caesar a organizat o expediţie de pedepsire a lui Burebista. Aceasta a fost întreruptă prin moartea lui Caesar în 44 i. Hr., urmată la scurt timp de moartea lui Burebista.

După moartea acestuia statul dac a ajuns să fie slab centralizat, s-a dezmembrat rapid în patru, apoi cinci, organizări politice.

În zona Munţilor Orăştie, Deceneu, mare preot în timpul lui Burebista, a preluat puterea.

A fost succedat de Comosicus, de Scorilo, şi apoi de Diurpaneus. Acesta a făcut o incursiune în provincia Moesia în iarna 85-86 d. Hr., împotriva romanilor, care îl înfrâng.

Adauga un comentariu