Prima pagină » Sanatate » Regresia somnului: Care sunt etapele când apare și ce trebuie să facă părinții

Regresia somnului: Care sunt etapele când apare și ce trebuie să facă părinții

09 dec. 2021, 14:47,
în Sanatate

Regresia somnului este o expresie de care puțină lume a auzit. Doar cei care au sau au avut copii mici cunosc amănunte despre acest fenomen și mai ales despre cât durează și cum să rezolvi această problemă.

Regresia somnului reprezintă o perioadă de timp, situată între trei și șase săptămâni, când un copil mic, care în mod normal dormea bine, începe să se trezească în timpul nopții, doarme în reprize scurte sau sare peste somnul de zi fără un motiv anume. Când se întâmplă prima dată, mulți părinți sunt luați prin surprindere și nu știu exact ce se întâmplă și cum pot rezolva această situație.

mama care doarme si copil care este treaz

Regresia somnului: Când apare și care sunt cauzele

Regresia somnului nu apare după o regulă anume și diferă de la un bebeluș la altul. În unele cazuri, acesta poate să apară în timpul puseelor de creștere, în timp ce la alții în alte momente ale dezvoltării acestuia.

Deși nu există niște perioade anume la care să te aștepți să apară regresia somnului, totuși sunt niște vârste la care o mare parte dintre copii pot trece printr-o regresie a somnului

Prima regresie a somnului la micuțul tău poate să apară la vârsta de patru luni. Este primul moment în care apar modificări în schema de somn a copilului, care începe să doarmă mai mult ca un adult decât ca un bebeluș. De la această vârstă, micuțul nu va adormi oriunde și oricând, modificare determinată de dezvoltarea creierului. Practic, regresia somnului se manifestă când somnul profund începe să alterneze cu cel superficial, așa cum se întâmplă în cazul adulților.

Pentru a putea face mai ușoară trecerea, este indicat să faci un program de somn, încercând să menții constantă ora de culcare și de trezire, să-l obișnuiești cu niște ritualuri înainte de culcare, precum baia de seară sau îmbrăcarea pijămăluței de somn.

bebelus care plange

Regresia somnului între 6 luni și un an

Când ajunge la vârsta de 6 luni, problemele cu somnul nu pot fi puse pe seama regresului somnului ci mai degrabă pe seama puseului de creștere.

La această vârstă, copiii au nevoie între 11-12 ore de somn pe timpul nopții și 2-3 ore în timpul zilei. Trezirile nocturne pot să apară pentru că i se face foame sau din cauza refluxului, în cazul celor hrăniți cu lapte praf.

La vârsta de 8-10 luni, când bebelușul merge de-a bușilea, acumulează informații, învață cuvinte și îi ies primii dinți, pot să apară tulburări ale somnului. De obicei, regresia somnului din această perioadă poate ține între 3 și 6 săptămâni.

La vârsta de 1 an, regresia somnului este mai rară și poate fi legată de faptul că micuțul renunță mai devreme la al doilea somn de peste zi și rămâne doar cu somnul de prânz.

mama care doarme si copil care este treaz

Regresia somnului între 1 și 2 ani

La 1 an și 3 luni, micuțul învăța să meargă, este activ și se poate trezi peste noapte fie pentru că două somnuri pe timp de zi îi acoperă prea mult din necesarul de somn, fie pentru că este obosit seara pentru că încă nu s-a obișnuit cu un singur somn pe zi.

La un an și jumătate, copilul începe să meargă singur, îi ies molarii, spune câteva cuvinte, scoate multe sunete, iar regresia somnului este în strânsă legătură ca proaspăt descoperita independență.

La vârsta de 2 ani, perioada de veghe devine tot mai lungă, apoi e posibil să înceapă tranziția de la scutece la oliță. În plus, este vârsta la care copiii pot avea coșmaruri pe care ei le percep cât se poate de reale.

bebelus care plange

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`