International

Remdesivir se va scumpi și va ajunge mult mai greu la beneficiari! Ce anunț a făcut compania producătoare

Publicat: 05 oct. 2020
o doză de Remdesivir
Comisia Europeană va achiziționa 500.000 de scheme de tratament cu Remdesivir

Medicamentul folosit pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus se poate scumpi și accesul la el se va face mult mai greu. Acest medicament a fost distribuit prin Departamentul de Sănătate, însă este luată în considerare vinderea lui direct către spitalele din Statele Unite. Decizia a fost luată de compania americană Gilead și va conduce spre o creștere majoră a prețurilor.

De acest tratament a fost responsabil, timp de 5 luni, Departamentul de Sănătate. Însă odată cu schimbarea amintită, distribuirea medicamentului se va realiza mult mai greu. Modificarea are loc, se pare, din cauza lipsei de transparență a distribuirii tratamentului: fie a ajuns la pacienţi, dar nu neapărat la cei care aveau nevoie, fie unele spitale nu au primit suficient sau, pur şi simplu, au fost lăsate fără acesta.

Alexandru Rafila anunță o competiție între țări pentru acest medicament

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, trage un semnal de alarmă și afirmă că ar trebui să începem să ne gândim cum să ne descurcăm și singuri. El știe că schemele de tratament asigurate prin Comisia Europeană vizează 2.500 de pacienți. Însă, în cazul în care vânzarea medicamentului va fi complet liberalizată, adică se dă doar cui oferă mai mult și mai repede, Rafila consideră că va fi o competiţie între ţări.

„Deja sunt peste 2500 de pacienţi incluşi în schemele de trament furnizate de Comisia Europeană şi după ce se livrează şi a treia tranşă probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm şi singuri. Va exista o competiţie între ţări. Una este să beneficiezi de un mecanism centralizat în care Uniunea Europeană are altă forţă de negociere şi de asta spun că ar trebui abordate din timp căile de discuţii în direcţia acestui medicament”, a spus Alexandru Rafila.

În prezent, Remdesivir încă ajunge la pacienții români. Chiar astăzi au ajuns la Institutul Matei Balș din București 200 de doze de Remdesivir.

„Noi am încercat să facem nişte demersuri separate, tocmai pentru că avem mulţi pacienţi cu forme medii sau severe şi avem nevoie de Remdesivir. (…) Şi atunci când s-a întâmplat în trecutul apropiat să nu fie Remdesivir, noi oricum am făcut demersuri şi am reuşit să obţinem de la alte unităţi”, a precizat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

Care este prețul unui tratament pentru un pacient

Gilead, compania producătoare de Remdesivir, în iunie a arătat că prețul unei doze este 390 de dolari. Compania a estimat atunci că prețul unui tratament complet pentru un pacient, format din 6 doze, va ajunge la 2.340 de dolari.

Astfel că, la auzul acestei vești, SUA au achiziționat toate stocurile de Remdesivir pentru următoarele trei luni. Administraţia Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce reprezenta toată producţia Gilead pentru iulie şi 90% din august şi septembrie.

Apoi, Comisia Europeană a încheiat protocoale, prin care a putut avea acces la acest medicament. La sfârșitul lui iulie, Comisia Europeană a semnat un contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, pentru circa 30.000 de pacienți din țările membre, inclusiv România. Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19.

Adauga un comentariu