Local

Reprezentanții sindicatului Sanitas, protestatari în fața Guvernului României, tratați cu spatele! Nici paznicul nu a venit să-i întrebe de ce strigă pe stradă

Publicat: 23 nov. 2020
Reprezentanții sindicatului Sanitas au protestat trei săptămâni în fața Guvernului României pentru drepturile salariale ale angajaților din sistemul sanitar
Reprezentanții sindicatului Sanitas, protestând în fața Guvernului României

După trei săptămâni de proteste în fața Guvernului României pentru drepturile angajaților din sistemul sanitar, reprezentanții Sindicatului Sanitas au fost tratați cu indiferență. Nici paznicul nu a ieșit afară să-i întrebe de ce strigă și pentru ce protestează. Autoritățile dau din umeri la nevoile salariaților din spitalele din România

Reprezentanții Sindicatelor Sanitas din țară au protestat trei săptămâni la rând în fața Guvernului României pentru a câștiga drepturile salariaților din sistemul sanitar. Aceștia au cerut ca angajaților din sistem care lucrează cu pacienții suspecți sau confirmați cu COVID-19 să li se mărească sporurile. După zile întregi de stat în frig, nimeni din această instituție nu a venit să-i întrebe pentru ce strigă ore în șir în fața Guvernului. Reprezentanții sindicatului Sanitas din Iași anunță că protestele nu se vor opri aici și că vor lupta până în ultimul moment pentru dreptate. Din păcate însă, în continuare, toată situația rămâne în coadă de pește.

Președintele Sindicatului Sanitas din Iași: „Noi solicităm o diferențiere salarială”

Sindicaliștii Sanitas din toată țara se luptă pentru drepturile angajaților din sistemul sanitar care lucrează cu pacienții suspecți sau confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus. Deși se expun unui risc mare de infectare cu COVID-19 și lucrează 8 ore pe zi în combinezoane, aceștia nu sunt diferențiați salarial de către colegii de breaslă care lucrează în continuare în condițiile de dinainte de declanșarea pandemiei de COVID-19.

„Noi solicităm ca pentru cei care lucrează în spitalele suport COVID-19 și cei care lucrează cu suspecți să existe totuși o diferențiere salarială. Din păcate, cei care lucrează în aceste zone nu primesc nimic în plus față de salariile pe care le primeau înainte. Totuși, sunt alte condiții. Nu este același lucru să stai în combinezon cu a lucra în condiții normale. Plus că gravitatea cazurilor este mult mai complexă acum. Volumul de muncă este mult mai mare”, spune Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas filiala Iași.

Iulian Cozianu: „Nu a venit nimeni să ne întrebe nimic. Într-o țară democratică te lasă să protestezi, dar vorbești singur”

De pe data de 3 noiembrie, în fiecare zi de marți, reprezentanții Sindicatului Sanitas din toată țara și-au adunat forțele și au început protestele. Din păcate însă, strigătele lor nu au fost auzite de nimeni. Trei săptămâni la rând au strigat în fața Guvernului României, fără niciun rezultat.

„Nu a venit nimeni să ne întrebe nimic. Într-o țară democratică te lasă să protestezi, dar vorbești singur. Nu te bagă nimeni în seamă. Mi se părea corect ca măcar portarul să vină să ne întrebe ce problemă avem. La ultima manifestare de marți, am avut un protest legat de ceea ce s-a întâmplat la Spitalul din Piatra Neamț. Am protestat pentru problemele sistemului și pentru faptul că personalul va fi întotdeauna tras la răspundere pentru aceste probleme.

După toată povestea și tragedia de la Piatra Neamț, deodată am descoperit că ne trebuie autorizație, că deodată clădirile acestea au instalații electrice super solicitate. Luni de zile nu a venit nimeni în spitale să ne întrebe ce facem, iar acum ne bombardează. Într-o zi am avut patru comisii de la patru instituții pentru a vedea situația din spitale. Noi acum, în afara faptului că trebuie să îngrijim pacienții, trebuie să dăm zeci de situații. Fiecare instituție ne cere în felul ei situația. Numărăm paturile de oxigen în fiecare zi și le raportăm în 7.000 de locuri. Trebuie să existe totuși un fel în care să se stimuleze oamenii din sistem”, mai spune Iulian Cozianu.

Sindicaliștii așteaptă o întâlnire cu Ludovic Orban pentru a soluționa problemele din sistemul sanitar

Președintele Sindicatului Sanitas din Iași spune că în decursul zilei de astăzi sau cel târziu mâine va avea o întâlnire cu premierul României, Ludovic Orban. Reprezentanții Sanitas din țară îi vor expune premierului problemele depistate în sistem, probleme la care cer rezolvarea.

„Probabil mâine-dimineață (n.r.- astăzi) ne vom întâni cu Ludovic Orban. Nu am anunțat că vom sista protestele. Vom continua săptămâna asta, în funcție de ultimele discuții. La întâlnirea din octombrie, s-a stabilit că după ce Ministerul Sănătății va face niște calcule și proiecte de acte normative care să reglementeze măcar parțial o serie din probleme din sistemul sanitar, să fie o ultimă întâlnire în care să se bată palma între noi și ei, dacă acceptăm propunerea lor. Joi au venit cu aceste acte normative, unde a fost o întâlnire între reprezentanții federației și ministrul sănătății. S-a căzut de acord ca o ultimă discuție să fie în prezența premierului. Dacă problemele expuse de noi nu se vor soluționa, vom continua să protestăm, susține Iulian Cozianu.

Comentarii
Adauga un comentariu