Stiri si curiozitati

Reputatul profesor Vicențiu Man a murit. Totul s-a întâmplat de Crăciun

Publicat: 28 dec. 2020
Reputatul profesor Vicențiu Man a murit
Reputatul profesor Vicențiu Man a murit la 85 de ani. Acesta s-a stins din viaţă în ziua de Crăciun.

Reputatul profesor Vicențiu Man a murit la 85 de ani. Acesta s-a stins din viaţă în ziua de Crăciun. Trupul neînsuflețit a fost depus pe 26 decembrie la Biserica Ortodoxă de Stil Vechi „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” (lângă Biserica „Sf. Vineri” din cartierul „George Enescu”).

Vestea a venit ca un şoc pentru mediul academic.

Reputatul profesor Vicențiu Man a murit

„Născut la Constanța, la 18 septembrie 1935, se stabilește la Bârlad, cu familia, unde va urma și cursurile Liceului Pedagogic din localitate. Devenit învățător, va funcționa și ca director de școală în comunele Fruntișeni și Bălăbănești, lângă Bârlad, după care, în 1958, va părăsi învățământul, pentru a urma cursuri universitare. Astfel, în scurt timp, se înscrie la Facultatea de istorie-filosofie, secția pedagogie – română a Universității din Iași. În anul 1962, absolvă această facultate și este repartizat la Liceul Teoretic din orașul Darabani, județul Botoșani, la acea vreme Darabaniul ținea administrativ de regiunea Suceava.

După un an de funcționare la Darabani, în anul 1963, profesorul Vicențiu Man se va transfera la Suceava, ca asistent la catedra de pedagogie a Institutului de Învățământ Superior, care se înființează aici, în acel an.

A fost extrem de apreciat in mediul academic

Datorită unei foarte bune pregătiri profesionale, va ajunge la gradul de lector universitar. A funcționat până în anul 1985 la această instituție, unde a îndeplinit și funcții de șef de catedră, prodecan, decan și chiar de prorector. În anul menționat mai sus, 1985, activitatea institutului se restrânge și domnul profesor Vicențiu Man va fi transferat la Liceul Pedagogic din localitate, ca profesor de pedagogie – psihologie.

Experiența dobândită de-a lungul anilor profesați ca pedagog, contactul permanent cu noutățile din domeniu în cadrul institutului l-au ajutat să le valorifice în activitatea desfășurată în cadrul Liceului Pedagogic pentru formarea viitorilor învățători și educatoare și în perfecționarea celor care erau deja cadre didactice în învățământul primar sucevean – de altfel – această vastă experiență a valorificat-o și în lucrarea pentru obținerea gradului didactic I în învățământ, intitulată: .

Ca diriginte, și-a pus în valoare pregătirea de specialitate în vederea formării unui colectiv de elevi bine închegat și responsabil în dobândirea calității de buni viitori educatori. Această inițiere a urmărit-o și în calitate de conducător de practică pedagogică”. (File din istoria Școlii Normale „Mihai Eminescu)

Reputatul profesor Vicențiu Man a murit la 85 de ani chiar în ziua de Crăciun. Sa îi fie tarana usoara!

Istoricul şi profesorul universitar Ion Bitoleanu a murit in luna august

Istoricul şi profesorul universitar Ion Bitoleanu a murit in luna august lăsând în urma lui un gol imens în sufletul tuturor cunoscuţilor.

Ion Bitoleanu a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, în anul 1960, ca şef de promoţie, apoi a fost profesor de istorie (1960-1964) la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, unde a fost şi elev.

A fost încadrat în învăţământul superior în anul 1964, prima dată ca decan al Facultăţii de Istorie din Institutul Pedagogic Constanţa. Pentru 25 de ani a fost profesor universitar la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“, apoi la Universitatea „Spiru Haret”, unde a deţinut şi funcţia de decan al Facultăţii de drept şi administraţie publică Constanţa.

Adauga un comentariu