Actualitate

Reţeta Amazon, sau cum să nu plăteşti taxe şi impozite statului! Corporaţia a găsit metoda ideală de a fenta sistemul

Publicat: 18 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reţeta Amazon sau cum să nu plăteşti taxe şi impozite statului Corporaţia a găsit metoda ideală de a fenta sistemul
Un panou mobil care solicită impozite mai mari asupra ultra-bogaților descrie o imagine a omului de afaceri miliardar Jeff Bezos (proprietarul Amazon), lângă Capitolul SUA, la 17 mai 2021, la Washington, DC.

Amazon este una dintre cele mai mari companii de profil din lume. Cu zeci de miliarde de dolari vânzări anuale, cu un profit mare, corporaţia a găsit o reţetă perfectă pentru a nu plăti taxe şi impozite statelor în care operează.

Joe Biden, președintele SUA spunea faptul că impozitele plătite sunt disproporţionate şi că Amazon este unul dintre concernele americane care folosesc diverse lacune pentru a nu plăti niciun dolar la impozitul federal pe venit.

Amazon și Luxemburg, operaţiunea paradisului fiscal din Uniunea Europeană

Un studiu comandat de un europarlamentar german în Londra arată faptul că, aşa spusă ” metodă Amazon” a făcut mari prejudicii bugetelor locale. Comisia Europeană a dat în judecată corporaţia pentru plata retroactivă a 250 de milioane de euro. Martin Schirdewan, de la Grupul de Stânga din Parlamentul European arată metodele pe care compania le foloseşte pentru evitarea plătii impozitului. Luxemburgul este cheia afacerii, fiind un paradis fiscal pentru acest tip de afaceri.

Nu este doar o coincidentă faptul că Amazon operează 75% din toate afacerile sale din afara SUA prin Luxemburg. Potrivit autorilor studiului, se depășește suma tuturor impozitelor pe care compania Amazon le-a plătit vreodată.

Amazon înregistrează pierderi uriașe iar, de exemplu, o simplă filială din India ar avea pierderi de, atenţie, 3,46 de miliarde de dolari SUA, în ultimul deceniu. Vorbim despre faptul că filiala are cheltuieli mai mari cu peste 220% decât veniturile. Ori, orice om de afaceri decent ar da faliment în momentul în care, pe o asemenea perioadă, firmă pe care o conduce are pierderi uriașe.

Aceeaşi cercetători din Londra spun că principalele pierderi cumulate se înregistrează pe filialele asiatice, tocmai unde se înregistrează cea mai ieftină mână de lucru din lume. De altfel, pierderile acestea au fos transferate, ghiciți, către filialele din Luxemburg ale Amazon şi au fost convertite în credite fiscale pe care Amazon le va solicita autorităţilor din SUA. În același timp, în Luxemburg aterizează și mari profituri. Potrivit studiului, ar fi vorba de profituri neimpozitate în valoare de 17,2 miliarde de dolari, în perioada analizată.

Patroni, luați exemplu! Evaziunea fiscală este un model de afaceri

În altă ordine de idei, autorii studiului comandat de un europarlamentar german susţine că Amazon are o lipsă totală de transfarentă. Reţeaua extrem de întinsă de filiale ale Amazon fac dificilă înregistrarea platilor fiscale. Divizia cloud a Amazon, AWS, este citată ca exemplu. Deși AWS are o cotă din ce în ce mai mare din vânzările grupului, nu este clar dacă divizia cloud a plătit vreodată taxe.

„Amazon pare să facă în mod intenționat raportarea netransparentă și să afișeze datele într-un mod confuz, pentru a-și putea ascunde strategia agresivă de planificare fiscală”, spune studiul de la Londra. Doar o investigație a Comisiei Europene sau a altor organisme de control de stat ar putea oferi clarificări.

Amazon nu este singura corporaţie în aceeaşi situaţie

Autorii sugerează faptul că Amazon este doar picătura din ocean. Sunt multe companii americane care efectuează astfel de credite fiscale iar politica SUA încurajează firmele să se comporte așa:

Este puțin probabil ca Amazon să fie singur în arbitrajul unor astfel de credite fiscale. Autorii acestui raport au găsit dovezi că alte mari companii americane urmăresc o strategie similară și pot fi încurajați de politica guvernului SUA”, se spune în studiu.

Martin Schirdewan, co-președintele grupului parlamentar de Stânga din Parlamentul UE, acuză Amazon că a creat un model de afaceri din „evaziune fiscală”. Drept urmare, grupul american a obținut un avantaj competitiv față de concurență. Potrivit lui Schirdewan, faptul că Amazon și alții au atât de mult succes în evitarea plăților de impozite se datorează, de asemenea, „reticenței politice și incompetenței guvernelor”.

Să fie doar atât? Există entități economice așa de uriașe, încât au devenit „too big to be controlled?” E lacunar sistemul fiscal actual? Se pare că da, iar decizia de săptămâna trecută a instanței de la Bruxelles a Uniunii Europene nu face decât să întărească această impresie. (Instanța UE de la Bruxelles a decis în favoarea practicii fiscale a Amazonului. Comisia UE ceruse ca grupul să plătească circa 250 de milioane de euro impozite în Luxemburg. Procesul a început în 2017. Cu toate acestea, instanța nu a văzut suficiente dovezi precum că Amazon ar fi redus ilegal sarcina fiscală.), se arată în textul publicat de economice.hotnews.ro .

 

Alina Pippidi Mungiu spunea despre paradisul fiscal din Luxemburg

Cunoscutul politolog, Alina Pippidi Mungiu, afirma, în contextul uciderii ursului Arthur de câtre un prinț austriac, faptul că Luxemburgul este un paradis fiscal și că este luat ca un bun exemplu european, asta în pofida faptului că toată lumea spală bani în Marele Ducat

E o poveste frumoasă. Este o poveste antiprivilegiu care plasează România într-o ţară din lumea a treia. Un loc în care străinii bogaţi şi privilegiaţi, prinţul şi familia, sunt extraordinari nu pentru că provin dintr-o familie regală, Europa fiind plină de familii regale, ci pentru că sunt bogaţi, există o bancă cu acest nume, că Liechtenstein cum e şi Luxemburgul sunt paradisuri fiscale. Toată lumea îşi spală banii în aceste locuri. Ceea ce aflăm acum, dacă citiţi raportul Comisiei Europene în materie de statul de drept, cel care a apărut anul trecut, o să aflaţi că Luxembrug este un stat perfect. Sistemul lor de justiţie care trimit la puşcărie pe avertizorii de integritate, din cauza lor a trebuit să dăm o lege europeană ca să îi apărăm.

Ei au dat o condamnare unui avertizor care a vorbit despre spălările de bani din Elveția. Dacă citeşti raportul comisiei este un loc perfect. Inclusiv ruşii îşi angajează firme de avocatură când sunt acuzaţi de spălare de bani. Liechtenstein este cam la fel, cu un adaos de farmec. Ceea ce, recunosc, nu ştiam, este că această fundaţie în care prinţul şi familia lui este amestecată i-ar fi dat un premiu președintelui Klaus Iohannis.

Simplul fapt că sunt un mare fond de investiţii care fac investiţii şi în România arată faptul că sunt nişte oameni, din start, trataţi altfel. Povestea unui bancher de investiţii care la origini este doctor şi care mai are şi titlu princial şi care vine şi îşi cumpără acest privilegiu de a vâna trofee, evident că a fost carismatică şi de asta a prins presa străină. a conchis Alina Pippidi Mungiu, politolog român.

Adauga un comentariu