Cu dor de copilărie și vacanțele petrecute la bunici, prepară rețeta de macaroane cu brânză la cuptor, așa cum o pregătea mama sau bunica. Dacă adesea devii nostalgică și îți este dor de gusturile copilăriei, nu ezita să prepari rețetele care ți-au delectat cândva papilele gustative.
Această rețetă cu macaroane este una simplă, cu ingrediente puține pe care le deții, cu siguranță, în cămară sau frigider. Nu necesită nici timp îndelungat de preparare și nici efort fizic sau cunoștințe vaste de mare cofetar sau patiser.
Rețeta de macaroane cu brânză la cuptor
Cu toții ne amintim de gustul și simplitatea rețetelor vechi, preparate de mama și bunica. Alături de rețeta macaroanelor cu brânză poți să mai faci și o rețetă de biluțe de brânză. Ingredientele pentru acest desert din copilărie nu sunt complexe, dar sunt de două tipuri: ingrediente pentru baza desertului și cele pentru umplutura acestuia.
Principalele ingrediente ale acestui preparat sunt, evident, macaroanele și brânza, însă poți folosi orice tip de paste. O mai mare atenție trebuie să o acorzi însă alegerii brânzei, care, fără îndoială, este ingredientul-vedetă al acestui preparat. E recomandat să folosești o brânză cu gust cremos, plus și catifelat, precum telemeaua de vacă sau orice altă brânză preferi, doar să fie cremoasă.
Și parcă ar fi păcat, dacă tot faci macaroane la cuptor, să nu presari și o mână de cașcaval ras, vei obține astfel o crustă frumoasă. Acesta se pune deasupra doar dacă faci varianta sărată a macaroanelor cu brânză. Pentru o notă aparte, poți folosi cașcaval afumat.
Astfel că, vei avea nevoie de 250 gr macaroane, 1 250 ml lapte, 50 gr zahăr și 1 linguriță sare, iar pentru umplutură sunt necesare următoarele ingrediente: 750 gr brânză proaspătă de vaci, 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie, 30 gr zahăr tos, 1/4 linguriță de sare, 3 ouă, 25 gr unt, puțin unt și zahăr tos pentru forma de copt.
Indicații de preparare
Mai întâi pune laptele la fiert, într-o oală cu pereți înalți. Când laptele atinge punctul de fierbere, trage oala de pe foc, adaugă sarea și zahărul și amestecă până când se topesc. Lasă laptee să se tempereze 2-3 minute, apoi adaugă în el, macaroanele.
Pune macaroanele cu lapte la fiert și fierbe-le la foc mic, până când sunt hidratate. Transferă-le într-o sită și lasă-le să se scurgă. Nu este necesar să le treci prin jet de apă rece, așa cum se întâmplă în cazul rețetelor clasice de paste. Cât timp fierb macaroanele cu lapte, te poți ocupa de umplutură. Dacă ești fan al brânzeturilor, poți face o rețetă de paste quatro formaggi.
Amestecă într-un bol brânza proaspătă, bine scursă de zer, cu sarea și zahărul până se omogenizează compoziția. Adaugă untul moale și ouăle și din nou omogenizează compoziția. Pune bolul la frigider până când asamblezi preparatul în forma de copt.
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, ia o formă de copt și unge-i interiorul cu puțin unt moale. Presară peste stratul de unt și puțin zahăr tos. Acesta are rolul de a colora frumos desertul și pe laterale, dar îl și ajută să se desprindă bine de pe pereții vasului.
Amestecă ușor macaroanele scurse cu compoziția de brânză și transferă amestecul în forma de copt. Toarnă peste acesta și puțin din laptele scurs de la fierberea macaroanelor, apoi presară deasupra zahărul tos. Acesta va ajuta la caramelizarea macaroanelor la suprafață. Se pune forma pentru 35-50 de minute la cuptor. Rețeta de macaroane cu brânză la cuptor se face foarte repede și se poate servi simplă sau cu zahăr pudră pe deasupra.